Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Macron: Eén GBM-beleid voor heel de EU vereist

27 Februari 2023 - Niels van der Boom - 4 reacties

Als het aan de Franse president Emmanuel Macron ligt komt er één beleid ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen in de EU. "Het kan niet zo zijn dat middelen die bij ons verboden zijn door buurlanden gewoon mogen worden toegepast." Het is een van de strategische punten in het beleid van Macron, die de boer centraal moet stellen, zo zegt hij zelf.

Begin februari gingen honderden Franse boeren de straat op nadat bekend werd dat de Franse overheid ten onrechte derogatie had verleend op het gebruik van neonicotinoïden in de zaadcoating voor suikerbieten. Het Europees Hof van Justitie stak een stokje voor het gebruik. Het was de druppel die een emmer deed overlopen bij veel boeren ten aanzien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Pro-boer wind
In Frankrijk waait al enkele jaren een behoorlijk 'pro-boeren' wind in de politiek. Dat is enigszins uitzonderlijk in Noord-Europa, zeker gezien het nieuwe GLB. Tijdens de Franse landbouwbeurs Salon de l'Agriculture liet President Macron zich stevig uit over het beleid ten aanzien van gewasbeschermingsmiddelen. "Waarom moeten onze boeren aan regels voldoen die in andere landen niet worden gerespecteerd?", stelde hij. "Wij pleiten voor één geharmoniseerd systeem op een Europees niveau." Het neonicsverbod noemt hij 'veel te abrupt genomen'.

Een andere werkzame stof die recent sneuvelde is S-metolachloor. Het middel is de werkzame stof van onder andere de herbicide Dual Gold. In Nederland is het gebruik ervan sinds 2019 beperkt op zandgrond en in waterbeschermgebieden.

Nieuw beleid
De Franse premier Elisabeth Borne bezoekt vandaag de internationale landbouwtentoonstelling. Waarschijnlijk gaat zij meer vertellen over het beleid dat de boer centraal moet stellen. "Onze boeren moeten zichtbaar zijn en de Europese kalender moet gelijk lopen met de Franse kalender", zei Macron. Hij onderstreepte dat de overheid getroffen boeren tegemoetkomt die benadeeld worden door een steeds strenger middelenbeleid. Als het aan de president ligt komen geen producten de Franse landsgrenzen over die niet aan de productiestandaarden voldoen. Als voorbeeld noemde hij suiker uit Brazilië.

Tegelijkertijd wil Macron's overheid wel werken aan het reduceren van het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Daarvoor is het programma Ecophyto opgericht. Groene middelen moeten de rol van bestaande middelen overnemen. Nog steeds wordt 2025 aangehouden als deadline voor een halvering van het middelengebruik. Daarvoor maakte de overheid drie jaar geleden €400 miljoen beschikbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Arie arme tak. 28 Februari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903098/macron-e-eacute-n-gbm-beleid-voor-heel-de-eu-vereist]Macron: Eén GBM-beleid voor heel de EU vereist[/url]
Helemaal mee eens, gelijke monniken, gelijke kappen.
Abonnee
Tijdbom 28 Februari 2023
Zou dat maar een waar kunnen zijn. 1 EEG,maar elk een eigen beleid op het gebied van landbouw. Kortom: Hopelijk zal dat lukken.
Abonnee
juun 28 Februari 2023
Tijdbom schreef:
Zou dat maar een waar kunnen zijn. 1 EEG,maar elk een eigen beleid op het gebied van landbouw. Kortom: Hopelijk zal dat lukken.
waarschijnlijk gaan die oostbloklanden dwars liggen zoals wel vaker, lekker graaien.
Abonnee
Zandboer 28 Februari 2023
Hadden wij maar een zo landbouwminnende regering, hopelijk sluiten onze premier en minister Adema hier bij aan!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Adema slaat modderfiguur met standpunt glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Grote kans op jaar respijt bij gesloten vulsysteem

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox