Shutterstock

Nieuws stikstof

Kamer wil advies over geschiktheid Aerius

8 Maart 2023 - Klaas van der Horst - 3 reacties

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil een onafhankelijk advies over de vraag in hoeverre stikstofmodellen, zoals Aerius, geschikt zijn om te gebruiken bij de vergunningverlening van individuele bedrijven. 

Aanleiding  was een motie van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, die was ingebracht bij de behandeling van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De motie kreeg de steun van zeventien fracties, goed voor in totaal 103 stemmen. Slechts drie fracties stemden tegen, waaronder als enige coalitiefractie die van D66. Ook de PVV en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

stem

Omtzigt vraagt in de motie om het advies van een onafhankelijke instantie, en denkt daarbij aan de landsadvocaat. Als die de opdracht krijgt, zou dit wel heel bijzonder zijn, omdat diezelfde landsadvocaat vorige week de regering vertegenwoordigde (als verdediging) in een kort geding van de Stichting Stikstofclaim (SSC) en een Twentse varkenshouder tegen 'de staat' over de huidige toepassing van het Aerius-model.

Steun 3 van 4 coalitiepartners
Volgens SSC is Aerius te onnauwkeurig om de depositie van een individueel bedrijf op nabijgelegen natuurgebied precies te meten. Dit zei RIVM-directeur Wijnker in november 2022 ook tegen de Tweede Kamer.

Het kabinet is overigens niet verplicht om een motie over te nemen, maar een royaal gesteunde motie, waar ook drie van de vier regeringspartijen achter staan, is ook niet eenvoudig naast zich neer te leggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
Tijdbom 8 Maart 2023
Ja ,te triest voor woorden. Het boerenleven is lam geslagen. Steeds hangt boven ons hoofd , mochten we burgerlijk ongehoorzaam zijn,dat we ons dan moeten beseffen steunmaatregelen gedeeltelijk of geheel moeten/kunnen vergeten,en DIE kunnen we NIET missen.
Zelf heb ik me voor genomen niet meer het braafste jongetje van de klas te WILLEN zijn. Afgelopen zomer conflict met staatsbosbeheer.Heb deels gewonnen,maar ben blij mijn hart gelucht te KUNNEN hebben.
Afgelopen week met de RUD. Direct reactie van mij. Binnen kwartier een verontschuldigende mail terug.
Ik weet: We zijn veels te braaf ,maar kan soms niet anders.
Abonnee
Zeeuw 9 Maart 2023
Beetje erg laat van onze Pieter. Als het nu lukt om van de rechtszaak deze week een positief besluit te krijgen dan is dat Kamervraagje overbodig. Ik wil niet snappen als de Europese protocollen voor neutrale metingen eisen dat je 500 m van een NH3 bron moet meten dat dan Aerius met 25 km volgens een Nederlandsmodel is toegestaan. Onmeetbaar=niet te koppelen aan een uitstoter specifiek! Derhalve wel beleid om emissie te reduceren maar niet om depositie juridisch te koppelen aan het bedrijf. Daarmee is het onzinnige zone verhaal van 1000 en 2000 meter van tafel voor juridische bedrijfs-eliminatie!
Het effekt vande gigantische uitstoot N van de vliegtuigen boven 900 meter kan dan ook netjes meegerekend worden, en het Ruhrgebied , en zeehaven Antwerpen vliegvelden Duisburg/wezel/Brussel/ en Hamburg en zeehaven Hamburg en Zeevaart tem 150 km uit Nedelandse kust!
NOS 15 Maart 2023
Afwezigheid van Pieter Omtzigt in het varkenshol van de NOS (eindelijk onder freudiaanse curatele, dat zij vergolden mogen worden met hun eigen zwaard van alle ellende die zij verzwegen hebben..) heeft 12 jaar zijn rutwerk kunnen doen, burgers zijn onwetend, dit land is ziek, burgers zijn verworden tot stemvee met een QR code.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden