Agrifoto

Opinie Wim Groot Koerkamp

Control Al(l)t Delete: harde reset is nodig in Nederland

5 April 2023 - Wim Groot Koerkamp - 16 reacties

Ctrl-Alt-Delete is een combinatie van toetsen die worden gebruikt als snelkoppeling om het uitvoeren van programma's krachtig te stoppen. Een vergelijkbare harde reset is nodig in Nederland, zoveel heeft de politieke aardverschuiving bij de laatste verkiezingen duidelijk gemaakt. De stemmers hebben een niet te missen signaal afgegeven naar het huidige kabinet en alle zich aan de overheidsruif lavende en graaiende consultancy- en subsidieclubjes.

Parallel aan een landelijke directieve overheid die haar obsessieve beleid baseert op een onbetrouwbaar model als AERIUS, hebben de rijkelijk door de Postcodeloterij gesponsorde 'goede doelen' zich ontpopt als de 'nieuwe boeren'. Voorbeelden hiervan zijn 'Herenboeren' en 'Land van Ons' die zich respectievelijk positioneren met ronkende volzinnen als 'Wij geloven dat de manier waarop we ons land gebruiken net zo divers en elkaar versterkend zou moeten zijn als een ecosysteem. Geen monocultuur dus maar socio-, econo- en biodiverse landschappen,' en 'Weides lijken mooi groen, maar zijn doods. Tijd om het tij te keren! Wij geloven in de veerkracht van de aarde en de kracht van het burgercollectief. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit land herstellen we de biodiversiteit en het landschap.'

Welbespraakte dagdromers en luchtfietsers
Het staat iedereen natuurlijk vrij om welk initiatief dan ook te ontplooien, maar het dedain waarmee deze welbespraakte dagdromers en luchtfietsers zich afzetten op de huidige boeren is stuitend. De veelal op biologische, plantaardige teelt gestoelde visies zijn in Nederland goed voor pakweg 2% van de afzet, maar de doelen die Heerenboeren en Aardpeer zich hebben gesteld zijn van iedere realiteitszin gespeend. Maar liefst 600.000 hectare van de 1,8 miljoen hectare landbouwgrond die Nederland rijk is, afgerond dus 30%, willen ze in hun grijpgrage handen verkrijgen. Want iedereen is toch voor de natuur? Gesteund door donaties, giften en lidmaatschappen van angst aangejaagde burgers – de natuur kan immers geen dag wachten - drukken ze radeloze jonge en ondernemende reguliere boeren kansloos uit de markt. De beoogde extensivering van de reguliere landbouw wordt hiermee geblokkeerd.

Stichtingen schieten als paddenstoelen uit de grond, de ene naam nog veelbelovender dan de ander: Herenboeren, Land van Ons, Aardpeer, De Plaatsen, Vruchtbare Kringloop, Wij Land, Transitie Coalitie, Boeren Raad, Groen Boerenplan, Grond van bestaan, Toekomstboeren, de BioTuinders, Caring Farmers, MaatschapWij en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over één ding zijn ze het roerend eens: de huidige boeren verpesten de grond en gaan niet respectvol met dieren om.

Wind waait uit een andere hoek
Het is juist deze betweterige toon waar Nederland tijdens de laatste verkiezingen hard mee heeft afgerekend. Van het spreekwoord 'bescheidenheid siert de mens' hebben de 'natuurredders' geen weet. De wind waait sinds 15 maart jl. echter uit een andere hoek. Met de gedraaide wind is het besef dat we onze boeren, tuinders en vissers keihard nodig zijn voor voldoende, veilig en gezond voedsel in ere hersteld. Ervaren en vakbekwame voedselmakers die prima in staat zijn datgene te leveren waar de maatschappij om vraagt, mits er zicht is op perspectief en een acceptabel inkomen. Een sector bovenal die bol staat van innovaties met als doel de grond nog beter te beheren, milieubelasting tot een minimum te beperken en dierenwelzijn te optimaliseren.

Wil je als burger echt iets betekenen voor de natuur? Consuminder. Begin klein en steek je handen uit je mouwen in een moestuin. Ervaar zelf hoeveel moeite en tijd het vergt om al je inspanningen om te zetten in voedsel. Herwin je respect voor de huidige boeren, tuinders en vissers. Laat geen vruchtbare deltagrond verloren gaan aan op voorhand hopeloos mislukkende voedselbossen. Nederlandse boeren, tuinders en vissers behoren tot de wereldtop, juist ook als we inzoomen op milieubelasting. Het getuigt van een ongekende hooghartigheid om dit, zonder wezenlijke praktijkkennis, achteloos aan de kant te schuiven.

Laat boeren boeren
Het schreeuwende arbeidstekort in het onderwijs, de zorg en het openbaar vervoer maakt de hautaine houding nog verwerpelijker. Wil je iets betekenen voor de wereld? Als goed mens iets nalaten? Laat boeren boeren en lever een bijdrage die er écht toe doet. School je om tot leerkracht, verpleegkundige of conducteur.

En overheid? Neem initiatief. Respecteer vakmensen uit de praktijk in plaats van je weer te verschuilen achter de aankondiging van het zoveelste 'onderzoeksrapport' van de incestueuze, zichzelf en 'problemen' in standhoudende consultancy industrie. Vertrouw boeren en burgers, vertrouw vakmensen, mensen uit de praktijk. Geef volop ruimte aan innovatie en perspectief en pas 'Control Al(l)t Delete' toe op een oneindige brij controlerende en wantrouwende regel- en wetgeving ingefluisterd door witteboordencriminelen.

Wim Groot Koerkamp
Founder/vennoot ReMarkAble, mede-oprichter BBB

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wim Groot Koerkamp

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Abonnee
nrd 5 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10903633/control-al-l-t-delete-harde-reset-is-nodig-in-nederland]Control Al(l)t Delete: harde reset is nodig in Nederland[/url]
Wim, complimenten voor de tekst. En nu? Zorg dat het breder onder de aandacht komt. Plaats het in de dagbladen, schuif aan bij de talkshows. Ga door, de tijd is er nu rijp voor!
Abonnee
van gaal 5 April 2023
daar is geen woord frans aan.
Helemaal eens, ik erger me ook rot aan die bioknuffelaars met hun utopische gedachten , gedreven door subsidie potjes.
Abonnee
ben 5 April 2023
Er ging in 2018 €835 miljoen euro naar de landbouw in Nederland van uit de EU waarvan eenderde naar boeren die 2x modaal verdiende. Hoe meer land hoe meer subsidie.

De Europese Unie trekt in haar jaarlijkse subsidieronde bijna 54 miljoen euro uit voor reclamecampagnes voor vlees en zuivel. Daarnaast gaat er bijna 39 miljoen euro EU-subsidie naar campagnes waar vlees- of zuivelproducten een onderdeel van zijn.

In 2018 bedroeg de totale begroting van de Europese Unie 166 miljard. Ruim een derde daarvan, 59 miljard, was bestemd voor landbouwbeleid.

In 2018 kregen Nederlandse boeren 835 miljoen euro aan landbouw-subsidies. Daarvan is 720 miljoen euro directe inkomenssteun, die is gekoppeld aan hoeveel land een boer heeft. Hoe meer land, hoe meer subsidie. 115 miljoen euro gaat naar plattelandsontwikkeling. Uit dat potje kunnen boeren subsidie krijgen als ze klimaat- en milieuvriendelijk willen werken.
Misschien in het vervolg even de feiten controleren voor dat je anderen beschuldigd van misbruik van gelden.
De bijdrage van de landbouw in de EU aan het bruto nationaal product is 1,3% (een komma drie procent)
Wie hangt er hier nu eigenlijk aan de subsidie ruif?
Abonnee
Insider 5 April 2023
Heel goed verwoord: mijn complimenten.
Veel van hier verwoord is kan ik ook in ons Vlaanderen herkennen.
Natuurpunt, de groene communisten zijn van het padje af en met centen die er NIET zijn stelen ze goede landbouw grond om er distel paradijzen van te maken.
Stalin is hun grote voorbeeld. zijn groot landbouw industrialisatie plan vergde 30.000.000 doden. Allemaal boeren.
Zover gaan we het niet laten komen hier.
Abonnee
Zeeuw 5 April 2023
Ben, je weetniet half wat je aan het vergelijken bent! Volgens mij is het te simpel. Landbouw subsidie is altijd gericht geweest op lage kostprijs van voldoende voedsel. Dat gaat ze met bio- boeren niet lukken. En zeker niet de bio-boeren inspe die nu landbouwgrond aankopen voor eigen groente. Nou, je moet de groente van Ben hebben en je krijgt de distel vlinders erbij. Landbouw met respectvoor de natuur is waar de moderne intensieve boervoor gaat!
Abonnee
kraai 6 April 2023
Weet je wat het vervelende is Ben met die subsidie kunnen we nog maar 10 miljoen mensen van betaalbaar voedsel voorzien. Dus ja wil je in Nederland niet afhankelijk worden van boontjes uit Marokko en kip uit Rusland dan zul je de landbouw hier in stand moeten houden.
Abonnee
Ad 6 April 2023
Beste Ben , de bijdrage van de landbouw aan het BNP is 1,3 % , das niet veel maar ik vraag me af hoeveel van de bijdrage van 98,7 % er over blijft als de buikjes van de werknemers leeg blijven . Daar wel eens over nagedacht ?
Koelkast 6 April 2023
Helemaal gelijk Ben,morgen alle Europese subsidies weg
vlaming 6 April 2023
@Ben
Hoeveel van die subsidies gaan terug naar de staat via belastingen.
In Vlaanderen heeft de universiteit van Leuven eens de subsidiestroom berekend. Van alle subsidies die uitgedeeld worden gaat in Vlaanderen slechts 1,2 % naar de landbouw, maar het is wel de landbouw die aan de meeste voorwaarden moeten voldoen ten gunste van de maatschappij.
ruud hendriks 7 April 2023
"Graaiers in subsidiepotjes". Herenboerenleden betalen gewoon 2000 euro om een bedrijf te kunnen starten. 200 leden samen 400.000 euro. En daarna betalen voor de producten. Mooi en gewenst ondernemerschap dus. Weet je Wim, eerst worden alternatieven genegeerd. Als ze opgang maken worden ze belachelijk gemaakt. Als ze er echt toe gaan doen krijgen ze oppositie, weerstand. Dus eigenlijk ben ik wel wel blij met je stuk want het betekent dat het er inmiddels toe doet. Het hoort bij pionieren met nieuwe concepten dat er weerstand is. Wel jammer dat onze moderne landouw wel 150 jaar ontwikkelingstijd werd gegund maar dit soort initiatieven ineens op dag één 100% moeten presteren.
Abonnee
jan 7 April 2023
geitenwollensok
Abonnee
Jurriaan 7 April 2023
Een initiatief als Herenboeren is prima. Het boeren noemen is wel overdreven, want het zijn uit de kluiten gewassen volkstuinen, dus je mag het meer tot de tuinbouw/vollegrondsgroenteteelt rekenen dan landbouw. Een alternatief voor landbouw is het zeer zeker niet, want de doelgroep is beperkt. Het risico bij dit type concepten is of ze over tien jaar nog burgers weten te boeien om elke zaterdag een kropje sla te steken of boontjes te plukken. We gaan het zien.
Abonnee
tokkie 7 April 2023
Bij dit concept zorgt ieder voor zichzelf, maar wie zorgt voor een ander?
Abonnee
CM 7 April 2023
Wat een hoge eigen dunk hebben diegenen die zichzelf met een air de titel heren boeren noemen .Niks geen boer maar prutsers op een moestuin niks meer en niet minder.
Abonnee
Paul 8 April 2023
ruud hendriks schreef:
"Graaiers in subsidiepotjes". Herenboerenleden betalen gewoon 2000 euro om een bedrijf te kunnen starten. 200 leden samen 400.000 euro. En daarna betalen voor de producten. Mooi en gewenst ondernemerschap dus. Weet je Wim, eerst worden alternatieven genegeerd. Als ze opgang maken worden ze belachelijk gemaakt. Als ze er echt toe gaan doen krijgen ze oppositie, weerstand. Dus eigenlijk ben ik wel wel blij met je stuk want het betekent dat het er inmiddels toe doet. Het hoort bij pionieren met nieuwe concepten dat er weerstand is. Wel jammer dat onze moderne landouw wel 150 jaar ontwikkelingstijd werd gegund maar dit soort initiatieven ineens op dag één 100% moeten presteren.
Haha Ruud, de Heerenboeren.... waar zouden ze zijn zonder de postcodeloterij. En weer je Ruud, dat is een manier van voedselvoorziening voor de high sociëty. Eigenlijk schandalig zelfs. Kopen grond met geld van de postcode loterij (ook op plekken waar ze die 200 leden niet halen weet ik uit ervaring)
Als elke Nedeelander bereid was 2000 euro in te leggen en vervolgens , zelf mee gaat schoffelen en oogsten was de intensieve landbouw er niet. Wake up Ruud, niet elke Nederlander kan zich dit veroorloven.
Monique 14 April 2023
In dit artikel lijkt het of verschillende manieren van boeren elkaar tegenwerken en dat boeren elkaar bestrijden. In praktijk werken ´toekomstboeren´ zoals je ze noemt vaak samen met andere boeren. Ze zijn welkom bij elkaar op het erf, respecteren elkaar, leren soms van elkaar en voelen zich vrij om ieder op de eigen manier te boeren zoals ze denken dat het goed is. Juist daar vinden interessante ontwikkelingen plaats, voor alle betrokken partijen.
Er is ruimte voor verschillende vormen van landbouw.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden