ChristenUnie

Nieuws Stikstof

'Ik ga uit van draagvlak voor Landbouwakkoord'

23 Mei 2023 - Linda van Eekeres - 2 reacties

Minister van LNV Piet Adema gaat ervan uit dat er straks een Landbouwakkoord ligt dat ook door de agrarische achterban van LTO gedragen kan worden. Dat heeft hij vanmiddag (dinsdag 23 mei) gezegd in de Tweede Kamer.

LTO wil als het tot een onderhandelingsresultaat komt dat eerst aan haar leden voorleggen. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vroeg Adema in de Kamer wat hij gaat doen mochten de LTO-leden het Landbouwakkoord verwerpen. "Dat gaan we dan wel bekijken, maar dat hangt helemaal vanaf waar nog een probleem zit", aldus Adema. Maar eigenlijk verwacht hij achteraf geen problemen: "Wij gaan ervan uit dat LTO goed is aangesloten bij de achterban (...) Ik kan vertellen aan de manier van onderhandeling dat ze heel goed weten wat in de agrarische achterban leeft, want zo scherp zijn hun onderhandelingen wel. Ik ga ervan uit dat we straks een akkoord hebben dat ook door achterban gedragen kan worden."

Kabinet werkt ook aan alternatief
De minister wil niet ingaan op waar er nog knelpunten zitten en ook geen conceptstukken naar het parlement sturen. Hij geeft wel aan dat het kabinet ook plannen aan het uitwerken is voor als het niet tot een akkoord komt, in lijn met het advies van Remkes. "Tuurlijk zijn we dat aan het uitwerken. Dus op het moment dat het akkoord er niet zou komen, kunnen we vrij snel met een pakket aan plannen komen (...) Dat moet eerst besproken worden in de Kamer en dan gaat het leiden tot wetgeving." Hij voegt er snel aan toe: "Als dat akkoord er tenminste niet komt. Als dat akkoord er wel komt, en daar gaan we nog steeds van uit, dan kan dat nog steeds leiden tot wetten, maar op basis van afspraken die we hebben gemaakt met de agrarische sector." Een Landbouwakkoord zal ook nog door de Kamer besproken worden, geeft Adema aan.

LTO deadline 21 juni
LTO-voorman Sjaak van der Tak stelde gisteren voor de microfoon van NPO Radio 1 een deadline van 21 juni voor een Landbouwakkoord. "Als de berekeningen van het PBL, het Planbureau voor de Leefomgeving, terugkomen, dat is onze deadline. Dan verwachten wij eigenlijk een eindvoorstel." Zo niet, 'dan is het klaar', aldus Van der Tak. Adema wil geen datum noemen. "Ik heb altijd gezegd dat draagvlak belangrijker is dan het moment waarop we het sluiten. Als het een paar weken langer duurt, dan is dat zo."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Zeeuw 23 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904326/ik-ga-uit-van-draagvlak-voor-landbouwakkoord]'Ik ga uit van draagvlak voor Landbouwakkoord'[/url]
Als de basis eisen niet worden gehonoreerd door Adema, dat doet hij niet want dan was dat al gedaan, dan k@n de sector zich dus klaar maken voor oorlog. Gezien de pl@nnen van de EU zou ik zeggen: alles aan regels op hold zetten tot de basis eisen zijn ingewillegd.
info 28 Mei 2023
als wij boeren moeten inkrimpen voor de vergunningen van woningbouw, moet de woningbouw maar worden stopgezet. Dat boeren niet meer mogen uitbreiden om de mensen te voeden , zal de bouw daar de gevolgen ook van in moeten zien. Gelijke monniken gelijke kappen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden