Shutterstock

Nieuws Stikstof

Transitiefonds met kleine meerderheid door Kamer

23 Mei 2023 - Linda van Eekeres - 1 reactie

Het Transitiefonds is door de Tweede Kamer met een kleine meerderheid aangenomen. Naast de coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie stemde alleen de eenmansfracties Gündogan en Den Haan voor. Met het begrotingsfonds van €24 miljard wil het kabinet verduurzamings- en stikstofmaatregelen en betalen.

"Met dit transitiefonds wordt een blanco check uitgekeerd, zonder dat we weten dat het geld doelmatig wordt besteed", gaf Caroline van der Plas voor de stemming aan, waarmee ze zich aansloot bij Kamerlid Pieter Omtzigt.

"Dat er geen substantieel bedrag is gereserveerd voor innovatie en technologische ontwikkelingen, dat de minister van LNV geen fondsbeheerder is en daarmee onzeker is of hij voldoende budget kan krijgen voor de boeren die blijven en die in transitie gaan, en het ontbreken van de garantie dat er geen cent uit dit fonds gaat naar het onvrijwillig onteigenen van boeren is voor BBB reden om tegen deze wet te stemmen", lichtte Van der Plas toe.

Roelof Bisschop (SGP) steunde het wetsvoorstel ook niet. "De gretigheid van het kabinet als het gaat om opkoop staat in schril contrast met de traagheid als het gaat in investeren in emissiereductie op het boerenerf", aldus Bisschop. Daarnaast is er volgens hem nog een 'veel te grote focus op de kritische depositiewaarde' en koerst het kabinet 'nog steeds op de onhaalbare stikstofdoelen van 2030'.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Louis Pascal de Geer 26 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904330/transitiefonds-met-kleine-meerderheid-door-kamer]Transitiefonds met kleine meerderheid door Kamer[/url]
De Tweede Kamer moet veel meer gebruikmaken van de controlerende rechten en plichten, die zij van de kiezer hebben gekregen, over wát de regering aan het doen of laten is. Wéér een staaltje van Rutte/Kaag om de volksvertegenwoordiging met een kluitje in het riet te sturen. Laat de Centrale Rekenkamer het transitiefonds maar eens extra goed gaan bekijken|
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionair verder met stikstof en klimaatbeleid

Achtergrond Stikfstofstemming

De boze blanke mannen zitten opeens links

Achtergrond Stikstofstemming

Stikstof lager op ladder kiezer, maar niet echt

Achtergrond stikstofstemming

Timmermans bindt thuis in en schaadt zijn imago

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox