Shutterstock

Achtergrond Stikstofstemming

Paraaf Landbouwakkoord is explosief materiaal

26 Mei 2023 - Klaas van der Horst - 8 reacties

Nog een paar weken en het moet duidelijk zijn of er wel of geen Landbouwakkoord komt. Het kabinet wil heel graag, want niet alleen minister Piet Adema laat er de nachtrust voor schieten, maar ook premier Mark Rutte onderneemt er nachtelijke dwaaltochten door Den Haag voor.

Als vanzelf kwam hij uit bij landgoed Ockenburg, waar de nacht van het bijna-akkoord werd doorgezeten. Volgens de geruchten zou hij zelfs bij landbouwbestuurders langskomen. Net als de allang van zijn taak ontslagen geachte 'loodgieter' Johan Remkes.

Grote vis en loodsmannetje
Of het laatste klopt, is lastig te verifiëren, want betrokkenen reageren niet. FDF-aanvoerder Mark van den Oever schijnt volgens zijn Vlog evenwel oren te hebben in de woonkamer van de familie Meijer. Het is wel een plek waar ze er iets over kunnen weten, want NAJK-voorzitter Roy Meijer is bij het overleg over het Landbouwakkoord bijna het loodsmannetje van grote vis Sjaak van der Tak. Ze zijn onafscheidelijk en Meijer wordt druk belobbyd. LNV ziet het NAJK ook als een vrij inschikkelijke organisatie, iets wat vanouds juist niet van de jonge boeren gezegd kon worden.  

Perspectiefmascotte
Het ministerie van LNV vindt dat niet erg. Adema doet er zijn voordeel mee en probeert het NAJK tot een soort mascotte te maken, want met het NAJK aan boord kun je aangeven dat je perspectief belangrijk vindt. In de nacht van de 17e op de 18e mei leken de partijen heel dicht bij een akkoord. In de dagen daarna raakte het weer verder uit beeld, want toen begonnen de afdelingen van LTO vragen te stellen aan hun voorzitter en werden intern weer wat puntjes op de i gezet. Vorige week leek de bijdrage van de retail aan een vergoeding voor duurzamer boeren een spannend punt, want van belang voor het verdienmodel. Nu komen de oude pijnpunten weer naar voren, waaronder de PAS-melders, GVE-norm en dergelijke.

Al maakte Adema dinsdag in de Tweede Kamer duidelijk: het landbouwakkoord gaat niet over de PAS-melders en niet over stikstof. De minister liet ook doorschemeren het al een prestatie te vinden dat er zolang de vrede bewaard is en het hem er alles aan gelegen is om 'niet in de situatie te belanden, zoals die vorig jaar was', toen trekkers naar het Malieveld gingen en boeren in opstand kwamen. Adema: "En ziehier, het mag dan lang duren, maar al die tijd zitten we met elkaar om tafel."Steunwaarschuwing vakgroepen
'Clubblad' Nieuwe Oogst (citaat van Van der Tak) publiceerde deze week een verklaring van de vakgroepvoorzitters, waarin ze hun bezwaren nog eens aangaven en hun steun uitspraken voor de inzet van hun voorzitter. Met dit bericht is evenwel iets vreemds aan de hand. Het heet een steunbericht, maar leest als een waarschuwing aan de eigen voorzitter, van: 'ga niet te ver'.

Dit geeft precies de klem aan waarin Van der Tak zit. Hij kan wel een akkoord tekenen met de minister, maar als hij dat doet, is de kans niet gering dat er grote muiterij ontstaat binnen de eigen LTO-gelederen of dat de organisatie ontploft. En dat is dan ook niet iets waar Adema of Rutte iets mee opschieten, want wat heb je aan een handtekening zonder organisatie?

Brabantse zandboeren
Een voorbeeld van de spanningen: in Brabant bestaat er onder de zandboeren grote onvrede over de komst van een GVE- of graslandnorm, maar leek een gesprek erover onmogelijk. Een groep boeren was daarom bezig om een protestbijeenkomst te organiseren, met eventueel Caroline van der Plas als spreker. Hun eigen officiële voorlieden hadden hun kans gehad, werd geoordeeld. Toen de ZLTO-leiding daar lucht van kreeg, werd in allerijl een eigen bijeenkomst uitgeroepen, met onder meer de landelijke melkveehouderijvoorzitter als spreker, die tot nog toe stil is geweest. Naast een GVE-norm, zien heel veel boeren ook niets in een afrekenbare stoffenbalans (ASB), die via bijvoorbeeld de Kringloopwijzer zo is binnen te halen. Ze vrezen dat ze hiermee nog verder gekneveld gaan worden.

Leesgroepen
Terug naar de 'steunwaarschuwing. Het lijkt erop dat de cryptische boodschap nog iets anders is, geen steun, geen waarschuwing, maar eerder een teken van onmacht en misschien overgave. Want terwijl de formele onderhandelingen vorige week zijn gestopt, wordt in leesgroepen verder gemasseerd. LTO-bestuurders en mogelijk ook bestuurders van andere organisaties worden op de hoogte gebracht van en gebonden aan afspraken die al in de grondverf lijken te staan, zo heet het, afspraken richting een gradueel strenger wordende GVE/graslandnorm, plus verplichte mestverwerking.

Tegenslag Timmermans
En andere aanstormende bedreiging voor de landbouw is even afgewend. Dit betreft de Europese Natuurherstelwet, die Eurocommissaris Frans Timmermans even snel door de Europese bestuursorganen heen dacht te jagen als zijn 'Green Deal'. Deze week zat het hem niet mee. Eerst schoot de landbouwcommissie en daarna de visserijcommissie in het Europarlement zijn voorstel af, vooral door het alerte optreden van SGP-er Bert-Jan Ruissen. In de milieucommissie, die leidend is in dit dossier, moet Timmermans zijn voornemens nog presenteren. Maar diverse partijen in het Europarlement hebben zich er al tegen uitgesproken. Timmermans is dit niet gewend. Hij zegt ook geen 'plan B' te hebben voor zijn plannen en dreigt met blokkades op andere terreinen als hij zijn zin niet krijgt, zo valt te horen onder Europarlementariërs.

Onontkoombare wetgeving
Ook de Nederlandse regering is overigens tegen de plannen van Timmermans. Minister Christianne van der Wal zit hard in het stikstofdossier, maar vindt de voorstellen van de Eurocommissaris te ver gaan. Hier zijn dan ook geen coalitie-afspraken over gemaakt.
Tussen de plannen van Timmermans en de Nederlandse stikstof- en natuurwetten valt overigens een interessante parallel te bespeuren. Drijvende krachten achter deze regelgeving heten steeds deskundigenoordelen te zijn, die kennelijk niet vallen te weerspreken en daarmee een hoog 'onontkoombaarheidsgehalte' hebben. Zo wordt het politiek in ieder geval gebracht.

Bij alle discussie over toekomstige regelgeving en akkoorden die zaken moeten regelen voor latere invulling duurt de huidige impasse voort. MOB draait op klimaatgebied de duimschroeven verder aan. Deze week won de club een zaak rond de natuurvergunning voor cacaoverwerker Olam in Koog aan de Zaan. Deze heeft volgens de rechtbank Haarlem te veel emissieruimte gekregen voor stikstofachtige stoffen. Enerzijds voelt dit voor de landbouw wellicht als rechtvaardig - gelijke monniken, gelijke kappen - maar het maakt ook weer duidelijk dat er voor niemand rust en zekerheid is.  

BBB wel, D66 niet?
De provinciale collegevorming, waar de landbouw enige verlichting van verwacht, loopt traag. Grote winnaar, de BBB is wel vrijwel overal de leidende partij bij de onderhandelingen, maar tot concrete resultaten leidt het nog niet. Kwade geruchten willen dat de oude partijen, met name die in de regeringscoalitie, het advies hebben gekregen om vooral geen haast te maken. Tot dan kan nieuw beleid nog worden afgehouden. Misschien is het formeren ook wel gewoon lastig. Opvallend is verder dat met name D66 op weinig plekken meepraat, ook waar het verlies van zetels nog wel een beetje meeviel.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
lezer 27 Mei 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904384/paraaf-landbouwakkoord-is-explosief-materiaal]Paraaf Landbouwakkoord is explosief materiaal[/url]
clubblad.......nieuwe oogst met als hoofdredacteur prominent d66 lid en kaagfan ester......
Abonnee
tjeerd 27 Mei 2023
klopt
Abonnee
jan 27 Mei 2023
op haar [ Esther Snoo} columns mag je niet meer reageren

snap echt niet dat LTO in dat blaadje wil
snap helemaal niks van LTO
Sjakie is geen boer, snapt het gewoon niet, en Roy van de jeugdclub wil graag de politiek in, is ook geen echte boer

en die moeten onderhandelen namens alle boeren terwijl ze nog niet de helft vertegenwoordigen

Abonnee
CM 27 Mei 2023
LTO heeft afgedaan. Heffen zichzelf op met slappe hap Sjakie
Abonnee
ex lid 27 Mei 2023
CM schreef:
LTO heeft afgedaan. Heffen zichzelf op met slappe hap Sjakie
eens maar waarom zitten ze dan aan de onderhandelingstafel een deal te sluiten namens de minderheid die er ook tegen is.

ik zie steeds die tak samen met die najk gast en die bio voorzitter.

lto heeft geen meerderheid (25% max) . najk ook niet en heeft geen idee en bio is 2% van de totale landbouw waarbij er ook nog een overschot is aan bio producten
Het kan vriezen of dooien 28 Mei 2023
ex lid schreef:
CM schreef:
LTO heeft afgedaan. Heffen zichzelf op met slappe hap Sjakie
eens maar waarom zitten ze dan aan de onderhandelingstafel een deal te sluiten namens de minderheid die er ook tegen is.

ik zie steeds die tak samen met die najk gast en die bio voorzitter.

lto heeft geen meerderheid (25% max) . najk ook niet en heeft geen idee en bio is 2% van de totale landbouw waarbij er ook nog een overschot is aan bio producten
Dat LTO vergane glorie is mag duidelijk zijn wie zij nog vertegenwoordigen is mij niet geheel duidelijk.
En met welk recht zij nog aan de diverse onderhandelingstafel mogen zitten is mij ook een raadsel dit geld overigens voor meer clubs.

Ik ken maar weinig collega's meer die nog lid zijn en vaak zijn dit ook nog boeren in ruste!!!

Ik heb zelf rond de eeuwwisseling mijn lidmaatschap al opgezegd omdat ideeën, voorstellen vanuit sector door het landelijkbestuur achter loos in de prullenbak werd gesmeten kort gezegd het bestuur nam de leden niet serieus.Abonnee
Zeeuw 28 Mei 2023
Sjaak kan niet tekenen zonder instemming van zijn LTO leden. Doet hij dat toch dan lijkt huisbezoek tijdig plannen gewenst!
Lees: Henry Prins, natuurherstel is goed, melkveehouderij heeft hoge prestatie geleverd. Nu de politici nog desinfecteren van het N-virus. Misschien kan het RIVM hier een locatie voor openen in de Oostvaardersplassen.
Abonnee
Zeeuw 28 Mei 2023
NB : Henri Prins, rapportage natuurherstel.
PS nu is duidelijk waarom Databank van Flora-Fauna niet voor iedereen openbaar zijn. Het is een ratjetoe in hun administratie en ze mekkeren als een kudde geiten, met Van der Wal voorop dat het slecht gaat met de natuur.
NEEN : het gaat slecht met de betrouwbaarheid van de databank, de manipulatie is ongekend. Ecologische afspraken tot in de door de minister betaalde ingenieursbureaus die de rapportages maken voor provincies en EU. Zelfs Royal Haskoning is dubieuze club geworden, alleen nog betrouwbaar voor Frans Timmermans
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

Nieuws Stikstof

PAS-melders hebben even iets meer ademruimte

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Nieuws Stikstof

Onder stikstofplafond, wel nog ruim boven dat in 2025

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden