Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Achtergrond Stikstofstemming

Minister van Langverwacht Landbouwakkoord

2 Juni 2023 - Klaas van der Horst - 5 reacties

Het Landbouwakkoord dat minister Piet Adema, en op de achtergrond bijna het hele kabinet, nastreeft, begint na bijna acht maanden inzet wel bijna mythische proporties aan te nemen. De minister zet er vrijwel alles voor opzij, want werkt er volle werkweken aan, ook als er geen officiële onderhandelingen zijn.

Al zijn andere bezigheden komen erdoor in de schaduw te staan. Hij verzuimt er zelfs de Europese Raden voor, en verwaarloost de contacten met de Europese Commissie, al zei hij in eerste instantie dat anders te willen doen. Adema heeft zich voorgesorteerd om de geschiedenis in te gaan als 'minister van Langverwachte Landbouwakkoorden'.

Graag 'aan de bal'
De finale van het proces belooft nog wel erg spannend te worden, want al heeft Adema nog steeds kans op succes, de LTO-top wil naar eigen zeggen toch graag 'aan de bal' blijven en wetgeving voorkomen – wat het ook mag betekenen. Toch is er een grote groep melkveehouders die totaal niets in een akkoord ziet. De meesten daarvan zijn melkveehouders op zand. Met name voor deze groep is er komende week een bijeenkomst gepland in Oost-Brabant. 

Laatste kans
Hun categorie bedrijven, zo'n 3.000 stuks, dreigt kopje onder te gaan als er een akkoord komt volgens de lijnen zoals nu wordt besproken, zo hebben ze berekend. Voor hen is het dus erop of eronder, en als ze hun vinger nog willen opsteken, moeten ze dat nu doen. LTO Nederland heeft daarom zijn melkveehouderijvoorman afgevaardigd om de temperatuur van het water te peilen en ook uitleg te geven, maar of hij ook met cijfers komt, is de vraag.

Officieel zijn alleen LTO en het NAJK nog met het ministerie in gesprek, maar uit informele berichten komt naar voren dat er ook andere 'toehoorders' worden geduld. Dit versterkt namelijk de positie van de bereidwilligen.

Gewiekst geritseld
Zou een Landbouwakkoord afketsen, dan is het sinds deze week wel iets gemakkelijker voor het kabinet dan eerst gedacht om met wetgeving te komen en aangenomen te krijgen. Dat komt omdat BBB twee zetels minder in de Eerste Kamer heeft gekregen dan waar eerst van was uitgegaan. Dat is het resultaat van gewiekst ritselen en onderhandelen door de andere partijen. BBB wilde niet aan dit spelletje meedoen en betaalt daarvoor een prijs. Dat zet anderzijds wel weer meer druk op met name CDA en VVD in de senaat. Premier Rutte kan in beginsel evenwel 'over links' een reeks stikstofgerelateerde plannen doorzetten.

Hoe het politieke spel in de provincies zelf zal worden gespeeld, is nog grotendeels koffiedik kijken. In Utrecht is BBB buiten spel gezet, in de andere provincies wordt nog volop onderhandeld over nieuwe bestuursakkoorden.

Juridisch opgedragen voedselverspilling
Tot slot nog een paar observaties over Adema's wegblijven uit Brussel, al drie keer op rij. Met dit gedrag dient hij de Nederlandse belangen bepaald niet. Tenzij het onderdeel is van de tactiek, maar dat lijkt te slecht gedacht. Er liggen wel een paar zaken om daar stevig aan te kaarten, zoals het door wereldvreemde juristen verzonnen oogstverbod na 1 oktober. Adema kan daarvoor een voorbeeld nemen aan zijn Vlaamse collega Zuhal Demir, die op dit gebied tenminste nog gevoel met de realiteit lijkt te hebben. Alleen al om massieve voedselverspilling tegen te gaan is een oogstverbod per kalenderdatum een bizarre oplossing en qua benutting van voedingsstoffen compleet mesjogge. Het kan best zijn dat de Brusselse bureaucraten daar niet lang bij stil staan, maar elk stukje tegengas bij dit soort acties is juist dan te meer zinvol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Jost 3 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904473/minister-van-langverwacht-landbouwakkoord]Minister van Langverwacht Landbouwakkoord[/url]
Met paard [onder begeleiding] en wagen de straat op.
Abonnee
Zeeuw 3 Juni 2023
Schort alle overleg met deze minister en provincies op tot nader orde.
Vraag Stichting Agrifacts om voor Nederland, alle provincies en de Waddenzee en de Oosterschelde in kaart te brengen wat de wetenschappelijk betrouwbare rapportage is voor Natuurherstel en wat dood de DUUR betaalde Ingenieursbureaus is gerapporteerd. Tevens dient de Data-bank Flora-Fauna van BIJ12 onmideelijk hiertoe te worden opengesteld. Ook Henri Prins dient hiervoorgelegitimeerd te worden. Als de conclusie voor alle provincies gelijk is als die voor Noord-Brabant dan kan alle wetgeving te worden ingetrokken en met hun bestuurders voor de Rechter te worden gedaagd. Lezers: zoek Stichtingagrifacts.nl en huiver. De wolven zijn los en Rutte en Co is aan het feesten op de partij bijeenkomst.
Abonnee
blom 5 Juni 2023
Ach jongens,
De overheid denkt dat ze het allemaal kan regelen
Maar dat lijkt maar zo.
Er is er maar een de baas en dat is moeder natuur.
Als deze droogte met wind nog een paar maanden aanhoudt
ziet het er heel anders uit in Europa.
En dat wordt ieder jaar erger
En als er dan regen komt is het zoveel dat je er zowat in verdrinkt
Er komt een tijd aan dat de overheid alles uit de kast moet halen om
genoeg eten voor de Europese burgers te hebben.
Vorig jaar met de oorlog was het eten een beetje krapper
Je zag wat het met de prijzen deed.
Dat was kinderspel vergeleken bij wat er nog aankomt.
Wat een verdienmodel wordt dat jongens.'
Kan niet beter.
Abonnee
SjefO 5 Juni 2023
Zo is het Blom moeilijker is het niet je ziet het gewoon aankomen/gebeuren, het zou een weetje moeten zijn voor Adema op zijn kalender.
schoenmakers 5 Juni 2023
Zolang er geen akkoord is, is er nog hoop!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden