KvdH

Achtergrond Stikstofstemming

Landbouwakkoord nadert finish en loket gaat open

9 Juni 2023 - 6 reacties

Nog minder dan twee weken te gaan tot de finishlijn van Sjaak van der Tak: 21 juni. Minister Piet Adema en zijn voornaamste helper Chris Kalden werken zich nog steeds drie slagen in de rondte om iets klaar te maken dat op een Landbouwakkoord lijkt. Het is en blijft een hele opgave, zo blijkt, want Adema en Kalden moeten niet alleen overleggen met tegenstribbelende landbouwpartijen. Adema moet de tussenresultaten van het overleg ook steeds weer terugkoppelen met de coalitiepartijen, om te zien of die, en vooral D66, er mee kunnen leven. Een soort spiegeloverleg.

Dit gaf in ieder geval LTO-melkveehouderijvoorzitter Erwin Wunnekink te kennen tijdens een grote bijeenkomst met Oost-Brabantse melkveehouders in Deurne. Het was de eerste grote gelegenheid waarbij LTO een klein boekje opendeed over het overleg. Het gebeurde wel in een defensieve sfeer, want het wantrouwen tegen hetgeen er boven de hoofden hangt, bleek weer groot. Een GVE-norm of graslandnorm (kennelijk een  idee van D66) zien ze in Oost-Brabant absoluut niet zitten. Volgens Wunnekink zou ook een afrekenbare stoffenbalans (ASB) een idee kunnen zijn, al heeft dit nog bezwaren qua controleerbaarheid.

Goed ondernemerschap
Hoe de stand van zaken is in het overleg, werd niet direct duidelijk. Op social media circuleren meerdere invulformatjes voor akkoord-teksten, waar de landbouwpartijen (LTO/NAJK) alleen nog maar een cijfertje moeten invullen, maar van alles is nog mogelijk, zo haastten Wunnekink, LTO-directeur Hans van den Heuvel en ZLTO-voorzitter Wim Bens zich te verzekeren. Er kan ook heel goed geen akkoord uitkomen, aldus Van den Heuvel, die blijven meepraten verdedigde als 'goed ondernemerschap'. Dan heb je in ieder geval een vinger aan de pols. Van den Heuvel wilde ook nog wel kwijt dat LTO een akkoord niet op één punt zal laten breken. "Ook niet op dat van u", zei hij. Voorlopig heeft LTO nog meerdere bezwaarpunten, maar de indruk bleef wil een beetje hangen dat LTO veel maatregelen toch wel onvermijdelijk vindt.

ZLTO binnen, FDF buiten
Dat kreeg de handen niet op elkaar in de zaal, waar alleen ZLTO-leden binnen mochten, en ook niet buiten, waar de FDF met voorman Marc van den Oever verbleef. De FDF deed niet mee aan de discussie, mocht ook niet naar binnen, maar ZLTO-voorzitter Bens deed wel een poging om ook hen gerust te stellen dat er niet zomaar een akkoord komt. Elk onderhandelingsresultaat zal worden teruggekoppeld met de leden, en volgens hem kan de LTO-voorman ook niets in zijn eentje doen. "Het is niet zo dat Van der Tak even een handtekening voor iets kan zetten. Het huidige akkoord is onvoldoende, niet alleen qua GVE, maar ook in de breedte." Toch kreeg Bens nog tal van waarschuwingen mee van leden. "U kunt verwachten dat bij een akkoord 60% van de leden zal weglopen," zo klonk het.

Te weinig concreet
Is bij de basis van LTO veel onvrede en verzet, ook van een andere kant was er tegenslag voor Adema. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ging aan het rekenen met de concepten die Adema en Kalden hebben opgesteld en concludeerde dat deze plannen nog veel te vaag zijn om iets over te kunnen zeggen, zo melden media. Gek lijkt dat ook niet, want al maanden is bekend dat de retail weinig extra overheeft voor duurzamer geproduceerd product en dat de Europese Commissie tegen een te hoge vergoeding is voor werk dat boeren verrichten op natuur- en landschapsgronden. Het zou de concurrentie verstoren. Het wringt op de bekende punten.

Ondertussen blijft de druk op de boeren bestaan vanuit 'de stikstofhoek'. Het kabinet blijft op de handen zitten als het gaat om hulp aan PAS-melders en Interimmers, ondanks een recente kleine toezegging van minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. Ook is niets te zien van een uitgestoken hand richting boeren met een van rijkswege goedgekeurde emissie-arme stal die niet doet wat die belooft. Alles zit juridisch als in beton gegoten en dat wil het zittende kabinet graag zo houden.

In dat licht bezien is het bijna vermakelijk om te lezen dat dezelfde minister Van der Wal bezwaar maakt tegen de nieuwe Europese natuurregels waar Eurocommissaris Frans Timmermans hard aan werkt. Volgens Van der Wal werkt dit een verdere juridisering van het natuurbeleid in de hand. Dit klinkt als het verwijt van de pot aan de ketel. Waar Van der Wal over klaagt is precies datgene waar haar directie Natuur de laatste jaren consequent en vol ijver aan heeft gewerkt. Of zou ze dat niet weten?

Stikstofloket gaat open
Van der Wal kondigde tenslotte gisteravond bij Op1 ook aan dat volgende week het stikstofloket, waar boeren kunnen zien voor welke regelingen zij in aanmerking komen, opengaat. Vandaag zijn de regelingen in de ministerraad besproken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Zeeuw 10 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904570/landbouwakkoord-nadert-finish-en-loket-gaat-open]Landbouwakkoord nadert finish en loket gaat open[/url]
Eindelijk iets inzage in de tafel soap van Nederland. Beste info vind ik dat 60% van LTO leden Al opstappen als er een onvoldoende akkoord kont enterecht. Ik lees geen vooruitgang voor PAS melders, geen compensatie voor goedgekeurde en vervolgens afgekeurde innovatieve stalvloeren, geen ontheffing van toepassen innovatieve stalvloerendie niet erkendworden door RVO in N Brabant, en naast een streng mestbeleid ooknog eens een gve norm per Ha. Geen importverbod van - of heffing op producten die met lagere normen zijn geproduceerd. Geen correctie op willekeur in uitgangspunten voor meting Natuurherstel met een hoog gehaltewensnatuur. Beste mensen, zetdruk, voer hem open laat je niet bedotten doir lan€rovers!!!!
Abonnee
Zeeuw 10 Juni 2023
Nog een kleine aanvulling: er bestaat geenland ter wereld, laat staan in de EU, waarmen eist dateen melkveehouderij verplicht80% van zijn areaal grasland moet hebben. Hoe halen ze het in hun botte hoofd om dit in een akkoord op te nemen. Er zijn ak strenge bemestings regels en dan kun je straks nieteens voldoende mais en veldbonen verbouwen op eigen grond. Laat je niet bij de beer doen!
Abonnee
Brabander 10 Juni 2023
Ik doe niet mee aan dit landbouwakkoord

Mij stem hebben ze niet
Linkse lobby
Abonnee
Kjol 10 Juni 2023
Er komt sowieso een deal, en die zal slecht zijn voor de leden. Sprookjes bestaan niet, de uitkomst stond allang vast en dit is een show voor de buhne.
Abonnee
Henkjan Otten 10 Juni 2023
Grote bijeenkomst?
100 leden in de zaal en fdf Mark kreeg een man of 10 opgetrommeld.
Abonnee
onderduiker 11 Juni 2023
Henkjan Otten schreef:
Grote bijeenkomst?
100 leden in de zaal en fdf Mark kreeg een man of 10 opgetrommeld.
kaarsje is al bijna uit
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox