Shutterstock

Nieuws Politiek

Steun EU voor afgezwakte Natuurherstelwet

20 Juni 2023 - Linda van Eekeres

Een meerderheid van de EU-landen is vandaag akkoord gegaan met het voorstel van een gewijzigde Natuurherstelwet. Een belangrijke wijziging is dat het niet meer gaat om herstel van een bepaald percentage van alle habitats, maar een percentage van de totale oppervlakte in heel de EU. Nederland (bij monde van minister Christianne van der Wal) is ook tegen de aangepaste versie.

De milieuministers van de EU-landen zijn overeengekomen dat de lidstaten herstelmaatregelen nemen om uiterlijk in 2030 ten minste 30% van de de totale oppervlakte van habitats op het land en in het water (zee en zoetwater) die niet in goede staat verkeren, in goede staat te brengen. In het oorspronkelijk voorstel was dit 60% en gold dat niet voor de totale oppervlakte, maar voor elk habitatgroep.

Een andere belangrijke wijziging is dat het verslechteringsverbod is afgezwakt tot een inspanningsverplichting. De lidstaten hebben - als de wet wordt aangenomen - tot 2030 de tijd om van 90% van de habitats op land en 50% van de watergebieden de toestand te bepalen. In 2050 moet van alle habitats de staat bekend zijn.  

Specifieke belangen
Een andere aanpassing is dat de plannen stapsgewijs worden ingediend tot 2050 en niet in een keer voor de hele periode. Ook mogen de lidstaten rekening houden met specifieke belangen. Voor productie van groene energie en nationale defensie kan een uitzondering worden gemaakt voor natuurherstel en/of verslechtering. Ook is een nieuwe bepaling opgenomen om een overzicht te geven van de beschikbare financiële middelen vanuit de EU voor de uitvoering van de plannen.

Eerder was er veel weerstand tegen de Natuurherstelwet. De Landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde tegen. De wet is er nog niet. Er wordt verder onderhandeld over de wet die uiteindelijk goedgekeurd moet worden door de Raad en het Europees Parlement. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden