Europese Commissie

Achtergrond Politiek

Spannende stemming over Europese Natuurherstelwet

26 Juni 2023 - Linda van Eekeres - 4 reacties

De milieucommissie van het Europees Parlement stemt morgen (27 juni) over de Natuurherstelwet, een pijler van de Green Deal van Frans Timmermans. Het voorstel is na kritiek vanuit de lidstaten afgezwakt. Donderdag eindigde de stemming over een voorstel tot verwerping van de wet in een patstelling. Mocht dat ook bij de stemming van de commissie over het wetsvoorstel zelf zo zijn, dan zorgt dat voor nieuwe hoofdbrekens voor Timmermans.

Een meerderheid van de milieuministers van de EU-lidstaten schaarde zich afgelopen dinsdag na flinke aanpassingen achter de Natuurherstelwet (zie foto). Nederland blijft tegen en ook Zweden, Finland, Polen, en Italië kunnen zich er niet in vinden. 

De Europese landbouwcommissie keerde zich een maand geleden tegen de wet. Toen ging het om een stemming over een advies en niet over de wet zelf (die toen nog niet was aangepast). In de Europese milieucommissie haalde afgelopen donderdag een motie voor verwerping van het voorstel het niet, doordat er 44 leden voor en 44 tegen stemden. Morgen wordt er gestemd over het wetsvoorstel zelf en het is spannend wat de uitslag dan zal zijn.

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) zegt al ruim een jaar dat het voorstel terug moet naar de tekentafel van Timmermans. "Het kan niet zo zijn dat de natuur steeds voorrang moet krijgen boven andere behoeftes, zoals woningbouw of zelfs energietransitie. Dat is een stikstofcrisis 2.0 in een dichtbevolkt land als Nederland. Lagere overheden, zoals gemeenten en provincies moeten die afwegingen zelf kunnen maken," aldus Ruissen. 

In het nieuwe voorstel is het verslechteringsverbod voor habitats buiten Natura 2000-gebieden afgezwakt naar een inspanningsverplichting. Ook gelden de hersteldoelen niet meer per habitat, maar voor de totale EU. Het tijdspad is tevens ruimer en lidstaten mogen uitzonderingen maken als er bepaalde belangen, zoals productie van groene energie of nationale defensie, spelen. 

Juridisch niet waterdicht
De aanpassingen zijn voor de SGP onvoldoende. Ruissen: "Ogenschijnlijk is het verslechteringsverbod buiten de Natura 2000-gebieden nu een inspanningsverplichting in plaats van een resultaatverplichting. Maar juridisch is het zo geformuleerd dat rechters er nog alle kanten mee op kunnen. De SGP is er niet gerust op."

Dat Timmermans bij het ministersoverleg extra geld heeft beloofd aan bepaalde landen, is volgens hem 'ook wat vaag'. "Het is onduidelijk uit welke potjes dat komt." Verder zijn de percentages rewetting (vernatting van veenweidegebieden) wel verminderd, maar nog steeds vrij hoog, aldus Ruissen. "Dit is een groot probleem voor de melkveehouderij in grote delen van Nederland!" Hij geeft aan dat ook de eis van 10% landschapselementen (braakliggend land) nog steeds in het voorstel staan en lidstaten daaraan moeten bijdragen.

'Te grote vinger in de pap van nationaal natuurbeleid'
Ruissen is ook kritisch over de macht die de Europese Commissie heeft bij het vaststellen van de nationale plannen. "Als de Commissie nationale plannen onvoldoende vindt, moeten lidstaten die aanpassen. Zo geef je de Europese Commissie te veel een vinger in de pap van het nationale natuurbeleid."

Ruissen zal morgen opnieuw tegen het voorstel stemmen in de Europarlementscommissie Milieu. Mocht er morgen in de milieucommissie geen meerderheid zijn voor het gewijzigde voorstel dan heeft Timmermans volgens Ruissen 'een heel groot probleem' en loopt het proces minstens forse vertraging op.

Ook als de milieucommissie voor stemt is het proces nog niet ten einde. Medio juli staat het voorstel op de agenda van het Europees Parlement. Als het Europarlement de wet dan ook steun, moeten de milieuministers van de lidstaten nog samen met het parlement een compromis sluiten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
schoenmakers 26 Juni 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904807/spannende-stemming-over-europese-natuurherstelwet]Spannende stemming over Europese Natuurherstelwet[/url]
Helemaal niet spannend, is al lang bekend, als het niet eerlijk kan, gaat het wel via list en bedrog, de afbraak van onze welvaart en voedselzekerheid, moet wilens en wetens kapot
Abonnee
frog 26 Juni 2023
stemmen met verstand betekent nee maar verstand en benul hebben ze daar niet.
we gaan naar een ideale linkse wereld zonder vreten.
Abonnee
Buurman 27 Juni 2023
De generaties na ons gaan de hongerdood sterven.
Pieter 3 Juli 2023
Tot nu toe loop 80% in nederland met overgewicht dus ik verwacht dat dat wel zal meevallen.
Het mag wel wat minder in nederland. Ik ga voor kleinere en meer boeren in Nederland i.p.v. die megastallen, die kleine boeren stuk concureren en waarvan de bedrijven er omheen en de aandeelhouders er met 80% van de winst er vandoor gaan. Door dit proces zijn er al vele boeren verloren gegaan en is nederland er niet beter op geworden.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Krijn J. Poppe

Melkveehouder somber, al komt het met sector goed

Achtergrond Stikstofstemming

'Minister Wiersma, schrijf dan liever niks'

Achtergrond Stikstofstemming

Samen bij mestaanpak, niet bij houderijbeleid

Nieuws Grond

Denemarken offert 10% landbouwgrond op voor bos

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden