De nog jonge Groningerboer Peter Meedendorp (22) mag zich de komende twee jaren voorzitter van de CEJA noemen, de raad van jonge Europese landbouwers. Meedendorp (op de foto tweede van rechts) is blij en trots met de uitverkiezing, die hij won na een intensieve verkiezingscampagne. "Het presenteren, argumenteren en lobbyen heeft gewerkt."
Meedendorp geeft wel aan dat hij al het werk niet alleen zal doen. Het beleid van de CEJA wordt gevoerd en uitgedragen in nauwe samenspraak met de 4 vice-voorzitters.
De komende jaren moet je veel in Brussel zijn. Wat verwacht je dat de belangrijkste aandachtsgebieden zijn?
"Veel tijd en aandacht zal uitgaan naar het nieuwe GLB voor de periode na 2027. Daar wordt nu al volop over gesproken en nagedacht. Er komt dan mogelijk een nieuwe structuur voor het landbouwbeleid. Ook hebben we volgend jaar al weer te maken met nieuwe Europese verkiezingen. Ook dat veroorzaakt veranderingen waar wij mee te maken krijgen. Verder hebben we te maken met zaken die spelen, zoals de Natuurherstelwet. De Green Deal wordt deze jaren verder uitgewerkt en vormgegeven. Dit mag niet worden gemaakt zonder de betrokkenheid van jonge boeren, die in de toekomst met dat beleid zullen werken."
Wat verwacht je in Brussel te kunnen bereiken; Worden jullie daar anders benaderd dan in bijvoorbeeld Den Haag?
"Regionale componenten spelen een veel grotere rol. In Brussel is de diversiteit van jonge boeren die vertegenwoordig moeten worden natuurlijk veel groter dan in Den Haag, waar we alleen voor de Nederlandse jonge boeren staan. Ik behartig nu de belangen van alle agrarische jongeren in heel Europa. Verder is er in Brussel minder media-aandacht, dit heeft ook invloed op de inhoudelijkheid van het debat."
Nederland mag wel relatief vaak een CEJA-voorzitter leveren. Amper tien jaar geleden was Joris Baecke nog voorzitter van deze club.
"Ik nam het in de verkiezingsstrijd op tegen een Fransman, echter hebben de leden van CEJA mij gekozen als hun voorzitter, om hen te vertegenwoordigen op het Europese en internationale toneel. Veel van de wetgeving waar we als boeren in Nederland mee te maken hebben, kent z'n oorsprong in Brussel. Daarom is het voor onze leden zo belangrijk dat er op het Europese niveau al invloed uitgeoefend wordt."
Je studeert nog in Wageningen, en werkt ook mee op het ouderlijke akkerbouw- en loonbedrijf in Onstwedde. Het wordt vast druk met alles.
"Mijnn scriptie zal misschien wat vertraging oplopen, maar dat hoeft niet erg te zijn. Verder is een goede planning en communicatie - zoals overal - ook op de boerderij belangrijk. Het zal druk worden, maar ik hoop ook veel te leren van het CEJA-voorzitterschap. Het is een unieke kans voor mijzelf en NAJK."
Wat zijn de ambities daarna, verder besturen of terug naar het ouderlijk bedrijf?
"Ik hoop terug te gaan. Zoals het daar is, met enerzijds de akkerbouw en anderzijds het loonwerk voor in hoofdzaak de veehouderij, dat vind ik een mooie combinatie. Bedrijfsmatig is het een mooie symbiose. Daar ligt mijn hart."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904856/najk-levert-weer-jonge-boerenvoorzitter-in-eu]NAJK levert weer jonge boerenvoorzitter in EU[/url]