Shutterstock

Analyse Energie

Stroomprijs daalt niet door hernieuwbare energie

11 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs bleek deze week erg stabiel en was over het algemeen hoger dan voorgaande weken. Door een laag aantal uren met een negatieve stroomprijs werden de dagtarieven namelijk amper gedrukt. Daarnaast lijkt het perspectief voor de rest van juli relatief gunstig.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stoomprijs bleek deze week behoorlijk stabiel. Over het algemeen schommelde de prijs op de EPEX tussen de €80 en €100. De meest extreme noteringen volgden kort op elkaar. Op woensdag 5 juli stond de elektriciteitsprijs op €71,20. De hoogste notering bereikte de EPEX de dag erna. Op donderdag 6 juli werd stroom voor €102,96 verhandeld. 

De relatief hoge tarieven ontstonden ondanks de gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen. Door een steeds groter vermogen uit zonne- en windenergie lijkt de markt steeds meer te wennen aan flinke pieken naar beneden. Deze week blijkt daarvan echter geen sprake. Door een aantal stormachtige dagen lag het vermogen uit zonnestroom deze week wat lager dan vorige week. Toch maakte de elektriciteitsprijs ook geen grote bewegingen naar boven. Tegenover het lagere vermogen aan zonnestroom staat namelijk dat de windenergie op de stormachtige dagen sterk toenam.

Het totale vermogen uit wind- en zonnestroom viel door de extra windenergie in totaal zelfs hoger uit. In totaal werd maar liefst 60% van alle stroom door zonnecollectoren en windturbines opgewekt. Opvallend genoeg zorgt de efficiënte opwek juist voor relatief hoge stroomprijzen. Omdat het vermogen deze week zeer stabiel was, bleven negatieve stroomprijzen uit. Als gevolg hiervan bleef het aantal uren met een negatieve stroomprijs deze week beperkt, waardoor de uiteindelijke dagprijzen hoger uitvielen.

Lagere gasprijs
Ondertussen zorgt goedkoper gas voor een lagere basisprijs van elektriciteit. De gasprijs lijkt voorlopig over zijn top van 15 juni heen. Op dat moment noteerde de TTF een stand van €41,15. Inmiddels ligt de gasprijs weer ongeveer 25% lager met een notering van rond de €30. Dit is vooral het gevolg van vorderingen in het Noorse onderhoud. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco gaan meerdere onderhoudsprojecten hun laatste fase in.

De laatste weken stroomde er door gepland en ongepland onderhoud zo'n 150 miljoen kuub minder Noors gas de Europese markt op. Vorige week steeg de gastoevoer uit Noorwegen met 30 kuub. De verwachting is dat ook deze week de import weer met een vergelijkbaar volume toeneemt. Analisten verwachten dat de gasmarkt een stuk minder volatiel zal zijn, waardoor ook de stroomprijs een stuk stabieler uitvalt. Tenminste tot 1 augustus, wanneer de volgende onderhoudsronde van start gaat.

Zonnig weer
Daarnaast zijn ook weersverwachtingen zijn op het moment gunstig. De verwachting voor juli is dat het 1 tot 3 graden hoger blijft dan gemiddeld. Hoewel de stroomvraag van airco's stijgt, compenseert de naar schatting 20% vermogen uit zonne-energie de extra elektriciteitsvraag ruimschoots. Dit drukt met name de vraag naar gas waardoor de elektriciteit relatief betaalbaar blijft.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden