Agrifoto

Nieuws Grond

Duitse akkerbouwer koopt liever dan dat hij pacht

14 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Grond kopen of grond pachten zijn twee aparte markten. De relatie tussen die twee is niet altijd even duidelijk. En dat speelt niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Dat blijkt uit de cijfers van Statistikamt Nord over de grondmarkt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Grond kopen is een stuk duurder geworden in de deelstaat die grenst aan Denemarken. Ten opzichte van een jaar geleden is de prijs van bouwland gestegen met 11,3% gestegen naar €41.762 per hectare. Blijvend grasland werd 8,5% duurder en komt daarbij uit op een gemiddelde prijs van €21.785 per hectare. Opmerkelijk is dat er minder animo lijkt te zijn voor het pachten van bouwland. In de tweejaarlijkse vergelijking is er 8% minder bouwland gepacht. De beschikbaarheid van grond speelt daarbij natuurlijk een rol. Boeren hebben wel meer grasland gepacht, dat liet namelijk een stijging zien van 7%.

In tegenstelling tot de grote prijsstijging in de koopmarkt blijven de pachtprijzen veel stabieler. De gemiddelde pachtprijs voor bouwland steeg in Sleeswijk-Holstein met 0,75% naar €563 per hectare. De pacht voor blijvend grasland is iets harder gestegen: met 1,4% naar €336 per hectare. Bij de cijfers moet wel de opmerking worden gemaakt dat er grote verschillen zijn tussen regio's in de deelstaat, van laag in de €30.000 tot boven de €50.000 per hectare.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
zeeuw 14 Augustus 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10905484/duitse-akkerbouwer-koopt-liever-dan-dat-hij-pacht]Duitse akkerbouwer koopt liever dan dat hij pacht [/url]
De pachtprijs is ontzettend hoog als je kijkt naar de vrije grondprijs
Abonnee
drent 14 Augustus 2023
wou dat de pacht hier ook zo goedkoop was..
Noord 14 Augustus 2023
En waar blijkt nu uit dan dat de Duitse boer liever koopt dan pacht?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

Achtergrond Grondmarkt

Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

Nieuws Grond

Rechter steekt stokje voor speculatie met grond

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox