Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs topt nu stakingen dichtbij komt

23 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

De gasprijs staat  op het hoogste punt sinds begin april. Stakingen in de Australische LNG-industrie komen steeds dichter bij. In principe kunnen de vakbonden vanaf vandaag (woensdag 23 augustus) besluiten het werk neer te leggen. De partijen op de gasmarkt kijken dan ook met argusogen naar de ontwikkelingen down under.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het stakingsgevaar is de gasprijs gestegen tot het hoogste punt sinds 5 april. Op woensdag 16 augustus werd gas voor €37,78 per megawattuur verhandeld. Op vrijdag 18 augustus stond de gasprijs op het laagste punt van de week, bij een stand van €36,41. Daarna steeg de gasprijs sterk. Op dinsdag 22 augustus steeg de koers van de TTF naar €42,91.

De stakingen kunnen gaan plaatsvinden bij de Australische LNG-bedrijven van Woodside Energy en Chevron. Als de vakbonden niet tevreden zijn over de vorderingen mag er vanaf zaterdag 2 september worden gestaakt. De kans dat de medewerkers en de gasbedrijven nog tot een vergelijk komen lijkt op het moment klein. Eerdere onderhandelingen zijn tot nu toe altijd stukgelopen.

Dinsdag 22 augustus gaf Woodside aan een poging gedaan te hebben om stakingen te voorkomen. Het bedrijf geeft aan de zorgen van zijn medewerkers op een constructieve manier te hebben ondervangen. Daar staat volgens de LNG-gigant wel tegenover dat het bedrijf ook verantwoordelijkheden ten aanzien van hun investeerders heeft. Het lijkt er echter niet op dat vakbonden tevreden zijn met de geboekte vooruitgang. De Australische Offshore Alliance (OA) gaf op facebook aan dat het tijd is dat "werknemers een eerlijk aandeel in de winst krijgen". De vakbond voelt zich gesterkt door de recente stemming bij Woodside. Maar liefst 99% van de werkgevers bij North West Shelf's gasplatforms op zee stemde voor de stakingen.

Hoge vulgraad
Ondertussen blijven analisten grote nadruk leggen op de hoge Europese vulgraden. Energiedeskundigen lijken het erover eens dat goed gevulde opslagen een echt stevige prijsrally voorkomen. Gemiddeld gezien liggen de vulgraden inmiddels boven de 90%, een nieuw record voor deze tijd van het jaar. Daarmee heeft de Europese Unie zijn target gehaald. Met name Duitsland, Italië, Spanje en Nederland hebben inmiddels goedgevulde opslagen. De Nederlandse gasreserves zijn op het moment voor 93% gevuld. Dat betekent overigens niet dat de Nederlandse Gasunie achterover kan leunen. De organisatie hanteert een minimale vulgraad van 95% per 1 november.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden