Shutterstock

Analyse Energie

Reset van gasmarkt door hogere temperaturen

18 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De gasmarkt lijkt dit weekend een soort reset te hebben doorgemaakt. Eind vorige week steeg de TTF in de ban van meerde substantiële risico's tot de hoogste stand in maanden. Na een stevige meevaller daalde de prijs vanaf maandag juist sterk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs bleek deze week wederom volatiel. Op woensdag 11 oktober werd gas voor €46,07 per megawattuur verhandeld. Daarna steeg de prijs sterk. Op vrijdag 13 oktober stond de TTF op het hoogste niveau van de week, bij een stand van €53,98. Daarna daalde de TTF weer bijna even sterk. Op dinsdag 17 oktober was de prijs gedaald tot €47,80.

Daarmee stond de prijs voor begin april weer even boven de €50. Een belangrijke reden voor de hoge gasprijs was kouder weer. Aan het begin van de week wezen alle signalen op lagere temperaturen in met name Noord-Europa. Begin oktober was er nog sprake van een warme nazomer, waarbij temperaturen van rond de 20 graden niet uitzonderlijk waren. Sinds medio vorige week zijn de temperaturen flink gedaald tot een graad of 13, temperaturen van rond het vijfjarig gemiddelde.

Daarnaast bleef de markt in de ban van de spanningen van begin vorige week. Namelijk het mogelijke sabotage-incident in van de Balticconnector-pijplijn tussen Finland en Estland en de heropleving van de stakingen in de Australische LNG-sector. Door deze risico's stegen de prijzen van zowel pijplijngas als LNG tot het einde van de week.

Warm weer
Met het aanbreken van de nieuwe week lijken de risicofactoren vergeten en lijkt er sprake van een soort milde reset van de gasmarkt. De rede dat de gasprijs na vrijdag weer flink daalde is vooral het stijgende aanbod uit Noorwegen. Verschillende internationale media melden dat de Noorse exporten na de verstoringen van de laatste maanden weer op niveau uitkomen.

Daarnaast lijkt het weer tegen de verwachtingen in toch weer mee te zitten. De komende dagen blijft het nog koud, maar in onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland lijken de temperaturen de komende dagen weer tot boven het vijfjarig gemiddelde te stijgen. De verwachting is dat het vullen van de gasreserves daardoor langer door kan gaan dan verwacht. Vorige week werd nog verwacht dat vanaf deze week meer gas aan de voorraden zou worden onttrokken dan bijgevuld, maar inmiddels lijkt het erop dat de reserves in oktober nog zullen toenemen. Op het moment is de Nederlandse gasreserve voor 97,6% gevuld. Het Europese gemiddelde ligt op het moment zelfs iets hoger, op 97,9%.

LNG-meevaller
Daarnaast heeft voor het eerst in lange tijd weer een Europees bedrijf een langetermijncontract voor LNG veilig gesteld. Woensdag 13 oktober maakte Total Energie bekend een contract voor 3,5 miljoen ton vloeibaar gas per jaar te hebben afgesloten met QatarEnergy. Het contract loopt voor minimaal 27 jaar. De eerste leveringen varen naar de verwachting van beide partijen vanaf 2026 de Zuid-Franse Fos Cavou LNG-terminal binnen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden