Shutterstock

Analyse Energie

Windkracht compenseert hoge gasprijs

24 Oktober 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs is deze week weer erg volatiel. Vooral de grote aanwezigheid van windenergie drukt de prijs op een groot aantal dagen. Dit zorgt voor een laag aandeel aan gas in de stroommix, wat gezien de hoge gasprijs niet ongunstig is. Daarnaast heeft de overheid een aantal onorthodoxe maatregelen gepresenteerd om de netcongestie te verhelpen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs was het grootste deel van de week aan de lage kant, maar kende ook een aantal duidelijke pieken naar boven. Op dinsdag 17 oktober werd elektriciteit voor €123,78 per megawattuur verhandeld. Tot en met zondag 22 oktober stond de elektriciteitsprijs constant onder de €100. Het laagst noteerde de EPEX op zaterdag 21 oktober bij een stand van €51,76 en de hoogste prijs van de week werd genoteerd op 23 oktober. Die dag was de prijs voor een megawattuur €124,11.

Net als voorgaande weken zijn de effecten van hernieuwbare energie duidelijk zichtbaar. Op de dagen dat de EPEX laag noteert, waait het behoorlijk hard en zeker als de zon erbij gaat schijnen zien we flink lagere prijzen. Wel begint de verhouding te veranderen op een manier die je bij de herfst kan verwachten. Het zwaartepunt verschuift namelijk van zonne- naar windenergie. In totaal werd maar liefst 36,7% van de elektriciteit door windturbines opgewekt. Het vermogen van zonnecollectoren is op het moment goed voor 12,6% van de energievraag. Hoewel de verhoudingen duidelijk verschuiven, is dit percentage door een hoop zachte dagen nog erg hoog voor de tijd van het jaar.

De uitschieters naar boven liggen net onder de topnoteringen van de afgelopen weken. Dit komt onder meer door een hogere bodem van de productie uit hernieuwbare bronnen. Daardoor was er relatief weinig gas nodig om in de elektriciteitsvraag te voorzien. In totaal voorzagen gascentrales in 29% van de elektriciteitsvraag. De impact hiervan is op het moment behoorlijk groot, aangezien de gasprijs op het moment vrij consistent rond de €50 ligt. De prijs lag deze zomer over het algemeen tussen de €20 en €35 met af en toe een uitschieter richting de €40.

Onconventionele aanpak
Daarnaast heeft de overheid een onconventioneel plan aangekondigd om de druk wat van het stroomnet af te halen. Om te voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt, moet de industrie als het aan klimaatminister Rob Jetten ligt op piekmomenten afschakelen. Het idee is om de industrie af te schakelen als de vraag van consumenten na het thuiskomen van hun werk piekt. Op deze manier kunnen meer bedrijven aangesloten worden op het spanningsnet, om gebruik te maken van de daluren. Om deze nieuwe manier van werken te reguleren worden regisseurs aangesteld en wordt een toolkit ontwikkeld. Daarvoor heeft de overheid €166 miljoen beschikbaar gesteld. Ook start er een proef waarbij TenneT de bouw van hoogspanningsleidingen mag starten voor de vergunningen binnen zijn. Een dergelijke beslissing wordt wel in samenspraak met gemeenten en provincies genomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden