Shutterstock

Nieuws Politiek

Uitstel voor eis land braak laten liggen voor GLB-steun

31 Januari 2024 - Linda van Eekeres - 12 reacties

De Europese Commissie lijkt te hebben geluisterd naar protesten van boeren in diverse Europese landen. De maatregel dat boeren 4% van hun grond braak moeten laten liggen wordt een jaar opgeschort en er komt een grens aan de hoeveelheid pluimvee, eieren en suiker die Oekraïne zonder invoerrechten mag exporteren naar EU-landen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vrijstelling van het niet productief gebruiken (braak laten liggen of laten begroeien met bijvoorbeeld bomen) van 4% van de grond om GLB-steun te krijgen is wel gekoppeld aan een andere voorwaarde: 7% van het land bebouwen met stikstofgewassen, zoals linzen en erwten en/of vanggewassen. Het voorstel dat de Europese Commissie deed voor de verlening van de vrijstelling, wordt de komende dagen als het goed is goedgekeurd door de lidstaten die bijeen zijn in vergadering.

In een ander voorstel dat de Europese Commissie vandaag (31 januari) heeft gedaan, is de verlening van de schorsing van invoerrechten voor Oekraïense export naar de EU met een jaar. Daar zijn nu echter ook restricties in opgenomen. Zo worden voor pluimvee, eieren en suiker de invoertarieven opnieuw ingevoerd als de invoer van deze producten boven het gemiddelde volume van 2022 en 2023 komt.

Veiligheidsmechanisme
Voor andere producten wil de Commissie een veiligheidsmechanisme inbouwen, zodat er snel actie kan worden ondernomen als Oekraïense import zorgt voor significante verstoring van de EU-markt of de markt van een of meer van de lidstaten. De schoring van invoerrechten is van kracht sinds juni 2022 en moeten de moeilijke situatie helpen verlichten waarmee Oekraïense producenten en exporteurs worden geconfronteerd sinds Rusland het land is binnengevallen.

Of EU-producenten die concurrentie ondervinden van import van (vaak minder duurzaam) Oekraïens product hier heel veel aan hebben, is nog te bezien. Snel in ieder geval niet. De voorstellen moeten nog worden behandeld door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie en de bedoeling is om de oude regeling te laten overgaan in de nieuwe als die afloopt op 5 juni 2024. Bovendien wordt (voor pluimvee, eieren en suiker) pas aan de rem getrokken als het gemiddelde importniveau voor 2022 en 2023 is bereikt en is er juist in die twee jaren een aanzienlijke toename van de invoer van bepaalde landbouwproducten uit Oekraïne in de EU geweest, zoals de Commissie zelf ook aangeeft in de onderbouwing van het voorstel. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden