Shutterstock

Nieuws Economie

Meeste boeren kunnen kosten niet doorberekenen

27 Februari 2024 - Linda van Eekeres

Net als vorig jaar kan meer dan 60% van de agrarisch ondernemers de gestegen kosten niet of nauwelijks doorberekenen aan hun klanten. Bijna een derde kan zelfs in het geheel geen kostenstijgingen doorberekenen. Dit blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van januari, die wordt gehouden door CBS, KVK, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Ondernemers hebben de afgelopen jaren te maken gehad met prijsstijgingen van onder andere energie en grondstoffen. In hoeverre ze de gestegen kosten kunnen doorberekenen aan hun klanten verschilt sterk per sector, meldt het CBS. Zo kan binnen de autohandel en -reparatie 3% de kosten geheel niet doorberekenen, terwijl binnen de sector landbouw, bosbouw en visserij 31% van ondernemers de gestegen kosten helemaal niet in rekening kunnen brengen bij klanten.

Daarmee is dit de sector waarin de kosten het vaakst in het geheel niet kunnen worden doorgerekend. Als de agrarisch ondernemers worden meegenomen die de kostenstijgingen nauwelijks kunnen doorberekenen, komt het percentage boven de 60%. Dit percentage ligt overigens iets lager dan in januari 2022.

Ook noemen ondernemers in deze sector prijsstijgingen het vaakst als meest zorgelijke ontwikkeling voor 2024, namelijk 44%. Voor alle ondernemers is dat gemiddeld bijna 20%. Zorgelijke situaties die verder door agrarisch ondernemers worden ervaren zijn (in volgorde van grootte): krapte op de arbeidsmarkt; (internationale) politieke spanningen, conflicten en eventuele economische sancties; en beperkte beschikbaarheid/strengere voorwaarden van bancair krediet/leningen. Die laatste zorg wordt door ondernemers in de landbouw, bosbouw en visserij vaker genoemd dan in de meeste andere sectoren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden