Agrifoto

Nieuws Economie

Exportvolume landbouw daalt, waarde stijgt licht

4 Maart 2024 - Linda van Eekeres

Het volume aan landbouwgoederen dat in 2023 is geëxporteerd lag lager dan in 2022. Doordat de prijzen stegen, groeide de exportwaarde wel licht tot €123,8 miljard. Hierin is wederuitvoer ook meegenomen. De exportwaarde van Nederlandse landbouwproducten is hier ongeveer twee derde van (€82,1 miljard). Dat melden Wageningen University & Research (WUR) en het CBS op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV.

In 2022, toen er enorme prijsstijgingen waren, was de groei van de exportwaarde 18,2%. In 2023 stegen de prijzen veel minder hard en voor sommige producten daalde de prijs zelfs. Onder andere duurdere aardappelen, groenten en graanproducten zorgden in 2023 ondanks een afnemend volume nog wel voor een stijging van de exportwaarde met 1,6%. Aan het exportvolume wordt geen getal geplakt. "Inzicht in volume is moeilijker te geven omdat er veel verschillende eenheden van een goederensoort zijn die zich moeilijk laten optellen en vergelijken", aldus het onderzoeksrapport.

De vijf belangrijkste productgroepen zijn goed voor 42% van de exportwaarde. Het gaat dan om: zuivel en eieren (€12 miljard), sierteelt (€11,5 miljard), vlees (€11,2 miljard), aardappelen en groenten (€8,7) en dranken (€8,1 miljard). Van de eerste twee in de lijst bleef de exportwaarde nagenoeg gelijk. De waarde van de vleesexport nam met 2% toe. De exportwaarde van aardappelen en groenten steeg met 12% flink, net als die van fruit (+11%) en van bereidingen van groente en fruit (+14%). Groente en fruit stegen alleen in prijs en niet in exportvolume. Aardappelen daarentegen stegen zowel in prijs als in exportvolume.

EU wordt nog beetje belangrijker als exportmarkt
De EU is de belangrijkste exportmarkt voor Nederland en is nog iets belangrijker geworden. Het aandeel is met 2% toegenomen tot 71% in 2023. Net als andere jaren gingen de meeste producent naar onze buurlanden. Bijna een kwart (voor €29,6 miljard) gaat naar Duitsland, 12% naar België, 9% naar Frankrijk en 8% naar het Verenigd Koninkrijk. Spanje, de zesde exportbestemming, is met een toename van 12% de grootste groeier van de tien belangrijkste bestemmingen. Naar China (de achtste bestemming) kromp de exportwaarde juist met 20%. Dat komt volgens het CBS en de WUR vooral door een kleinere vraag naar Nederlands babymelkpoeder en varkensvlees, waar China zelf meer van produceert. In de top 10 staan verder: Polen (7), de Verenigde Staten (9) en Zweden (10).

De totale verdiensten van de export van landbouwgoederen voor de Nederlandse economie worden voor 2023 door het CBS 4% hoger geraamd dan in 2022, op €50,4 miljard. Daarvan is €45,7 miljard export van Nederlandse makelij en €4,7 miljard wederuitvoer.

Handelsoverschot landbouwgoederen
Wat landbouwgoederen betreft, is er sprake van een handelsoverschot. Met de EU-landen is dit €37 miljard, waarvan €14 miljard met Duitsland. Met de rest van de wereld is een handelsoverschot van €3 miljard.

De top 5 van de Nederlandse import is goed voor 39% van de importwaarde en bestaat uit: natuurlijke vetten en oliën (€7,85 miljard), fruit (€7,62 miljard), dranken (€5,95 miljard), overige landbouwgoederen (€5,77 miljard) en zuivel en eieren (€5,71 miljard).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden