Agrifoto

Analyse mest

Het is hollen en stilstaan op de mestmarkt

14 Maart 2024 - Jesse Torringa

Er lijkt voor het eerst dit uitrijseizoen wat beweging te zitten op de mestmarkt, met dank aan de voorjaarsperikelen die tot zekere hoogte waarneembaar zijn. Tot zekere hoogte ja, want hoewel er in het midden van het land aardig wat mest is uitgereden, gaat dat in het zuiden absoluut niet op door de neerslag. De verschillen zijn groot, waarbij in de zuidelijke regio's de druk op de mestmarkt onveranderd blijft.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is hollen en stilstaan tot dusver dit uitrijseizoen. Typisch voorjaarsweer wisselt af met regenbuien waardoor uitrijden het ene moment wel mogelijk is en de omstandigheden het andere moment vies tegenvallen. In Flevoland en de regio's daaromheen is inmiddels behoorlijk wat mest uitgereden, terwijl ook in het noorden het wintergraan wordt bemest. Verschillende loonwerkers in bovenstaande gebieden geven aan dat ze het druk hebben, maar wel met de opmerking dat het er niet overal 'heel fraai' uitziet wat er wordt bemest. In het zuiden is het beeld heel anders. Mesttransporteurs en loonwerkers zijn amper bezig geweest door de neerslag, aangezien daar ook deze week opnieuw meer viel dan boven de rivieren. "Het is nog steeds een enkele vracht hier en daar. De opslagen raken er niet leger door en als er wat ruimte ontstaat, is dat zo weer aangevuld", laat een mestintermediair weten.

Ook in het midden van Nederland viel neerslag, maar het uitrijden blijft toch goed aan de gang. "We zijn volop bezig geweest en de planningen voor de komende dagen staan aardig vol. Ook nadat het had geregend ging het goed. Door die vele regen lijkt de grond toch wat ingeklinkt en zo blijven we rijden", laat een loonwerker uit de Flevopolder weten.

Rundveedrijfmest daalt 
De afzetprijzen voor mest komen door de toegenomen vraag tot op zekere hoogte in beweging, zo blijkt uit de wekelijkse mestnoteringen van DCA. Gemiddeld doet rundveedrijfmest deze week (week 11) een klein stapje naar beneden, met kleine verlagingen in de gebieden waar mest uitrijden goed mogelijk is, zoals Barneveld en Lichtenvoorde. Ook in het noorden daalt de afzetprijs van rundveedrijfmest licht. Mesttransporteurs en loonwerkers geven aan dat wanneer de neerslag de komende periode beperkt blijft en het lenteweer wat aanhoudt deze dalende trend kan voortzetten. In welke mate dat dan is, dat blijft gissen en zal afhangen van het verdere verloop van het seizoen. Vleesvarkensdrijfmest laat over de gehele linie een minimale daling zien.

Groot verschil
Mestintermediairs in het zuiden geven aan dat de vlag er onder de rivieren heel anders bijhangt doordat er tot op heden maar weinig is uitgereden. De opslagen en mestkelders zitten tot de rand vol. Een verlaging van de afzetprijzen is daar verre van aan de orde en de neerslag van deze week weerhoudt mestinjecteurs ervan aan de slag te kunnen. Een mestintermediair geeft aan dat de druk op rundveedrijfmest in het zuiden juist verder oploopt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden