De Heus

Nieuws Jaarcijfers 2023

De Heus boekt recordwinst en groeit verder buiten EU

27 Mei 2024 - Wouter Baan

Diervoerconcern De Heus zag de omzet vorig jaar licht teruglopen, maar onder de streep zijn de baten wel verder toegenomen. Dit blijkt uit het jaarverslag van de groepsholding die begin deze maand is gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De oplopende winst is opmerkelijk gezien andere grote voerfabrikanten in ons land in 2023 juist rode cijfers moesten incasseren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de omzet in 2022 door de hoge grondstofprijzen en een grote overname in Vietnam explodeerde, zakte dit kerngetal vorig jaar met 7% terug tot €6,44 miljard. Hiervan wordt €3,45 miljard binnen Europa gerealiseerd, zonder dat af te lezen valt hoe groot het Nederlandse belang is. In het verleden haalde De Heus ongeveer een derde van de omzet in Nederland, maar vermoedelijk is dit de laatste jaren minder geworden.

Opvallend is dat de omzet in Azië met €2,22 miljard nagenoeg gelijk bleef. In Afrika namen de verkopen (in totaal €458 miljoen) zelfs wat toe. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het portfolio van De Heus steeds meer een mondiale dekking krijgt.

Recordwinst
De operationele winst doet een stapje terug, maar onder de streep stijgt de winst met ruim 10% tot €157 miljoen. Daarmee worden de vorige recordbaten uit 2021 met €10 miljoen overschreden. De verliezen die ForFarmers, Agrifirm en ook Nutreco vorig jaar moesten incasseren, steken hierbij toch wat schril af.

Ook de cash flow verbeterde vorig jaar sterk. Dit houdt verband met de fors gedaalde grondstofprijzen die het jaar daarvoor waren geëxplodeerd door de oorlog in Oekraïne. Het uitgekeerde dividend bedroeg vorig jaar €7 miljoen.

Overnames
Qua overnames deed De Heus het vorig jaar duidelijk rustiger aan, nadat in de jaren daarvoor diverse voerbedrijven in binnen- en buitenland werden ingelijfd. Wel is pluimveeconcern Plukon, waar De Heus net geen meerderheidsbelang in heeft - maar waarvan het wel de grootste aandeelhouder is - hard aan groeien. Alleen dit jaar al nam Plukon vier bedrijven over en ook in 2023 was het bedrijf actief op overnamepad. De groeistrategie levert Plukon geen windeieren op, gezien de recordwinst die vorig jaar werd gerealiseerd.

Managementwisselingen  
Twee maanden geleden maakte De Heus bekend dat de managementstructuur vanaf 2025 verandert. Koen en Co de Heus leggen dan hun beider functie als CEO naast zich neer en worden in plaats daarvan gezamenlijk voorzitter van een nieuw te vormen raad van bestuur. Gabor Fluit gaat de functie van CEO bekleden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden