Shutterstock

Nieuws Melk

Vogelgriep VS ook in vlees, steun voor melkveehouders

31 Mei 2024 - Alex Jurvillier

Het vogelgriepvirus H5N1 grijpt om zich heen in de Verenigde Staten, ook onder melkvee. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA steunt melkveehouders met besmette koeien financieel en heeft ook een monitoringsprogramma opgetuigd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het virus is wereldwijd verspreid onder wilde vogels en veroorzaakt nu uitbraken bij pluimvee en melkveekoeien in Amerika. In totaal zijn 67 melkveekuddes positief getest, verspreid over negen staten. Bij pluimvee gaat het om dik 96 miljoen kippen in 48 staten, zoals gisteren gerapporteerd.

Het USDA kondigde een week geleden aan waarschijnlijk 90% van de verloren melkproductie per koe uit te keren aan melkveehouders. Volgens de Amerikaanse voedselautoriteit FDA is de melk van met vogelgriep besmette koeien veilig om te drinken nadat deze gepasteuriseerd is. Koeien met vogelgriep geven echter minder melk. USDA geeft de vergoeding over de verminderde melkproductie. 

De Amerikaanse overheid had al $1,3 miljard uitgetrokken om de vogelgriepsituatie onder controle te krijgen. Gisteren (30 mei) kondigde het USDA aan nog eens $824 miljoen te investeren in onder andere een programma om de gezondheid van melkvee te monitoren en te testen op vogelgriep.

Vogelgriep in vlees
Bij onderzoek van spierweefselmonsters van 109 afgekeurde geslachte melkkoeien is er bij één karkas in de VS besmetting met het vogelgriepvirus vastgesteld. Dit vlees is niet in de keten terecht gekomen, benadrukt het USDA. Monsters van gehakt uit winkels in staten waar besmettingen van melkvee hebben plaatsgevonden, testten allemaal negatief. Elk dier wordt voor én na slachting geïnspecteerd, meldt het USDA dat er 'vertrouwen in heeft dat de vleesaanvoer veilig is'. Toch raadt het departement aan om vlees altijd goed te bakken. Er is ook onderzoek gedaan op welke temperatuur hamburgers gebakken moeten worden om het volgelgriepvirus inactief te maken. Dit blijkt al bij 49 graden Celsius het geval.

Drie melkveehouders besmet
Het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) houdt daarnaast scherp oog op de situatie in relatie tot de volksgezondheid. Het huidige risico voor mensen is laag. In totaal zijn in Amerika vier mensen besmet geraakt met het virus, waarvan de eerst via pluimvee in 2022. Dit jaar zouden drie melkveehouders besmet zijn geraakt via melkveekoeien. Er zijn geen gevallen vastgesteld waarbij het virus is doorgegeven van mens tot mens.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden