Shutterstock

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet komt er toch

17 Juni 2024 - Linda van Eekeres - 6 reacties

De Natuurherstelwet leek niet meer op voldoende steun te kunnen rekenen in Europa, maar met een plotselinge omslag van Oostenrijk is deze er nu toch door. Vergeleken met het oorspronkelijke voorstel zijn de eisen aan de EU-lidstaten echter fors afgezwakt, met een inspanningsverplichting in plaats van een verslechteringsverbod en een noodrem als de voedselproductie in het gedrang komt.

Een meerderheid van de milieuministers van de 27 EU-lidstaten stemde vandaag voor de Natuurherstelwet. Oostenrijk maakte wilde zich oorspronkelijk onthouden van stemming, maar stemde nu toch voor. Nederland stemde, zoals eerder voorgenomen tegen, en volgde daarbij een Kamermotie. Er hangt trouwens nog een donkere wolk boven de Natuurherstelwet. Bondskanselier Karl Nehammer van Oostenrijk wil volgens de NOS de ja-stem van de Oostenrijkse milieuminister aanvechten omdat deze volgens hem niet namens Oostenrijk en ongrondwettelijk is.

Met de Europese verordening moeten in 2030 herstelmaatregelen ingevoerd zijn voor ten minste 20% van alle land- en zeegebieden in de EU, waarbij prioriteit moet worden gegeven aan Natura 2000-gebieden. In 2050 moeten de lidstaten 90% van alle aangetaste ecosystemen hersteld hebben. Gebieden mogen niet opnieuw achteruitgaan. 

De lidstaten moeten nationale herstelplannen vaststellen, waarin ze beschrijven hoe ze deze doelstellingen willen bereiken. De Natuurherstelwet is wel afgezwakt vergeleken bij het oorspronkelijke voorstel van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Zo werd het verbod op verslechtering een inspanningsverplichting. Het Europees Parlement bouwde daarna in februari ook een noodrem in waarbij de doelen kunnen worden opgeschort als de voedselzekerheid in gevaar komt. 

Zorgen LTO 
LTO maakt zich er zorgen over 'of een inspanningsverplichting juridisch overeind blijft en niet tot resultaatsverplichting omgebogen kan worden'. "Als gevolg daarvan zullen de consequenties en beperkingen van deze wet voor Nederland, en de Nederlandse landbouw, pas later in de praktijk duidelijk worden, wanneer de verplichtingen waar Nederland zich nu aan committeert leiden tot het verder op slot zetten van allerlei maatschappelijke activiteiten in Nederland", reageert de belangenorganisatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Tijdbom 17 Juni 2024
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10909362/natuurherstelwet-komt-er-toch]Natuurherstelwet komt er toch[/url]
Ik schrok me rot toen ik het las. Komt de bouw en de landbouw lelijk in de weg te staan denk ik. Zijn er onder ons, buitenom de groenen,die denken dat er nog kansen liggen die zonder teveel moeite nog uitvoerbaar zijn?Frans Timmermans zal lachen.
Abonnee
Dikke Frans 17 Juni 2024
Ze hebben vanuit Oostenrijk gefoefeld met hun stem. de groene minister daar heeft zonder overeenstemming in de regering voor deze wet getekend. Corruptie heeft een gezicht en het heet Brussel.
Abonnee
AJ 17 Juni 2024
Verschrikkelijk!!!!!!!!
Abonnee
brrr 17 Juni 2024
Brrrrrrrrrr..... het wordt tijd dat de zogenaamde politieke bestuurders in Brussel en Den Haag eerst 10 jaar stage lopen op het platteland alvorens te oordelen.
Abonnee
frog 17 Juni 2024
En er stak een kile linkse linkse wind op brrrr
Abonnee
jk 17 Juni 2024
Zoals alles wat uit Europa komt, gaat het om de nationale implementatie. Er is nog geen man overboord als onze regering de regels een beetje soepel vertaald naar nationale regelgeving. De komende regering moet dus nog wel een tijdje blijven zitten
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden