De Natuurherstelwet leek niet meer op voldoende steun te kunnen rekenen in Europa, maar met een plotselinge omslag van Oostenrijk is deze er nu toch door. Vergeleken met het oorspronkelijke voorstel zijn de eisen aan de EU-lidstaten echter fors afgezwakt, met een inspanningsverplichting in plaats van een verslechteringsverbod en een noodrem als de voedselproductie in het gedrang komt.
Een meerderheid van de milieuministers van de 27 EU-lidstaten stemde vandaag voor de Natuurherstelwet. Oostenrijk maakte wilde zich oorspronkelijk onthouden van stemming, maar stemde nu toch voor. Nederland stemde, zoals eerder voorgenomen tegen, en volgde daarbij een Kamermotie. Er hangt trouwens nog een donkere wolk boven de Natuurherstelwet. Bondskanselier Karl Nehammer van Oostenrijk wil volgens de NOS de ja-stem van de Oostenrijkse milieuminister aanvechten omdat deze volgens hem niet namens Oostenrijk en ongrondwettelijk is.
Met de Europese verordening moeten in 2030 herstelmaatregelen ingevoerd zijn voor ten minste 20% van alle land- en zeegebieden in de EU, waarbij prioriteit moet worden gegeven aan Natura 2000-gebieden. In 2050 moeten de lidstaten 90% van alle aangetaste ecosystemen hersteld hebben. Gebieden mogen niet opnieuw achteruitgaan.
De lidstaten moeten nationale herstelplannen vaststellen, waarin ze beschrijven hoe ze deze doelstellingen willen bereiken. De Natuurherstelwet is wel afgezwakt vergeleken bij het oorspronkelijke voorstel van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Zo werd het verbod op verslechtering een inspanningsverplichting. Het Europees Parlement bouwde daarna in februari ook een noodrem in waarbij de doelen kunnen worden opgeschort als de voedselzekerheid in gevaar komt.
Zorgen LTO
LTO maakt zich er zorgen over 'of een inspanningsverplichting juridisch overeind blijft en niet tot resultaatsverplichting omgebogen kan worden'. "Als gevolg daarvan zullen de consequenties en beperkingen van deze wet voor Nederland, en de Nederlandse landbouw, pas later in de praktijk duidelijk worden, wanneer de verplichtingen waar Nederland zich nu aan committeert leiden tot het verder op slot zetten van allerlei maatschappelijke activiteiten in Nederland", reageert de belangenorganisatie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10909362/natuurherstelwet-komt-er-toch]Natuurherstelwet komt er toch[/url]