Consument moet meer betalen

Jonge boeren willen af van landbouwsubsidies

15 Januari 2013 - 1 reactie

Het openingscongres van de Landbouw Vakbeurs in Assen stond in het teken van de jonge ondernemer en hoe deze boeren de toekomst zien. Eén ding werd hierbij duidelijk: jonge boeren willen af van de landbouwsubsidies.

Tijdens het congres, dat werd georganiseerd voor de opening van de Landbouw Vakbeurs in de Nieuwe Kolk in Assen, werden vijf jonge ondernemers uit de verschillende agrarische sectoren geïnterviewd over hoe zij de toekomst zien als boer en op welke strategische keuzes zij het bedrijfsbeleid baseren. Een belangrijk aspect hierbij is de aanstaande veranderingen van het Gemeenschappelijk Landbeleid (GLB) van de Europese Unie (EU).

Wat opvalt is dat de jonge ondernemers de Europese landbouwsubsidies liever vandaag nog afschaffen, dan morgen. Zo is bloembollenteler en akkerbouwer Gert Seubring van mening dat de subsidies goedkoop voedsel sponsoren voor de consument. Paul van de Ven, biologisch melkveehouder wil dat de prijzen door de markt worden bepaald en niet door de overheid. Renco Bussemaker, akkerbouwer en teler van blauwe bessen deelt deze mening: ‘De markt biedt zoveel meer mogelijkheden’, zegt hij.

Van de vijf geïnterviewde ondernemers zijn alleen twee melkveehouders niet voor het volledig afschaffen van de subsidies. André Albring heeft een bedrijf met 400 koeien in Duitsland. Hij is van mening dat Europa zeer strenge milieueisen stelt aan de agrarische sector. ‘Dan mag Europa ook wel iets terug doen’, zegt hij. ‘In Amerika wordt bijvoorbeeld de mest gewoon in een zandkuil gegooid.’ Stefan Reuver is bezig zijn bedrijf uit te breiden naar 200 koeien. Hij wil dat de steun wordt afgeschaft als dit ook de regeldruk vermindert ‘Dit zorgt voor meer vrijheid bij de productie, wat de kosten misschien ook verlaagt. Verder moet de consument meer betalen. Het is te gek voor woorden dat een flesje water in de supermarkt meer kost dan een flesje melk.’

Iemand die het daar gedeeltelijk mee eens is, is CDA Europarlementariër Esther de Lange. Over het toekomstige GLB zegt zij het volgende: ‘In een ideale wereld betaalt de consument een eerlijke prijs die het produceren rendabel maakt. Nu is dat niet zo waardoor subsidies niet ineens kunnen worden afgeschaft. Er moet iets veranderen, maar bewandel hierbij de weg der geleidelijkheid zodat jonge ondernemers de kans krijgen om in te springen op nieuwe ontwikkelingen in plaats van dat ze in het diepe worden gegooid. Een boer die stopt komt namelijk nooit meer terug en omdat er steeds minder boeren komen die steeds meer mensen moeten voeden zijn juist de jonge boeren ontzettend belangrijk.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ab 16 Januari 2013
Afschaffen is zeer goed. Veel minder EU ambtenaren nodig,ook nationaal veel minder ambtenaren nodig, minder administratie en dus veel goedkoper voor de boer, veel goedkoper voor de overheid en ook voor de consument. In Nieuw Zeeland blijkt dat het beter gaat met de boeren sinds de politiek zich er niet meer mee bemoeit.
schoenmakers1 16 Januari 2013
is logisch, de politiek maakt meer kapot als je lief is
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Achtergrond GLB

Gecombineerde opgave blijft een grote slangenkuil

Achtergrond Europees beleid

Duitsland maakt de geesten rijp voor groener GLB

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox