Shutterstock

Nieuws stikstof

Landbouw stapt uit Gelders bufferzone-overleg

5 December 2022 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De Gelderse landbouworganisaties stappen uit het provinciale overleg over de inrichting van de zogenoemde overgangsgebieden tussen natuur en landbouw. De reden is dat het overleg volgens hun vertegenwoordiging is 'ontspoord' en niet serieus rekening houdt met de belangen van de agrarische sector.

Dit stelt in ieder geval de aangewezen vertegenwoordiger in een mail aan de organisaties die hij vertegenwoordigt. Hij heeft zijn beslissing ook laten weten in de begeleidingsgroep, waarin vertegenwoordigers zitten van de milieuorganisaties, waterschappen en provincie.

Voortouw bij Tauw
Bij de toekomstige inrichting van overgangszones rondom Natura 2000-gebieden is een belangrijke praktische rol weggelegd voor adviesbureau Tauw. Dit bureau is ingeschakeld door BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies. De organisatie heeft voorjaar 2022 eerst een globale handreiking opgesteld voor de provincies. Nu adviseert het bureau verder op gebiedsniveau en stelt maatregelen voor hoe de overgangszones in te richten.

Volgens de vertegenwoordiging van de landbouworganisaties is daarbij nauwelijks rekening gehouden met de belangen van de landbouw en is de balans tussen de diverse belangen volledig verstoord. Dit zou voor het eerst zijn gebleken bij de oplevering van het concept-deelrapport Binnenveld/Zuidwest Veluwe. In meer dan 50% van het gebied zou geen landbouw meer mogelijk zijn op de huidige manier.

Geen landbouwperspectief
Het deelrapport bevat volgens de mededeling wel een landbouwparagraaf, maar die zou beperkt zijn 'tot schadeberekeningen en een aantal algemene opmerkingen over landbouwtransitie'. Het schetsen van een landbouwperspectief, voorstellen om gewenste maatregelen in te passen in de landbouwpraktijk en behoud van voldoende landbouwgrond worden gemist. De landbouwvertegenwoordiging heeft volgens eigen opgave nog geprobeerd dit er wel in te krijgen, maar daar was in de begeleidingsgroep geen gehoor meer voor te vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 11 December 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901907/landbouw-stapt-uit-gelders-bufferzone-overleg]Landbouw stapt uit Gelders bufferzone-overleg[/url]
Wat een geweldige actie van de lan€bouwsector vertegenwoordiger( geef hem/haar een bonus) in dat overleg. Daar worden de knopen geteld en desnoods doet Tauw er een touwtje aan tegen het bloeden van de landbouwsector. Ik mag hopen dat de landbouwsector vertegenwoordiger met een scherp plan van eisen aan tafel zit en voldoende ruggespraak kan houden. Ik zou wel eens willen weten wat hierinhet kadef van PSN voor dat gebied het verdien model voor de landbouwsector cq andere sectoren is .Nu kent alleen Tauw die opdracht en die hangen aan het touwtje van Van der Wal.
PS Ik ben geboren en getogen naast/in het Binnenveld. Ik heb er vele Grutto en Kievits eieren geraapt. Het natuur beeld bleef stabiel, jaren en jaren. Ruige mest en kunstmest gaven geen negatieve invloed te zien. Om de 5 jaar stroomde de Grift over ,maar het kwam altijd weer goed!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Stikstofstemming

De stikstofboemerang van Bromet en het kabinet

Nieuws Economie

'Landbouwsector niet klimaatneutraal in 2050'

Achtergrond Stikstofstemming

Kater voor boer in de week vóór carnaval

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox