BASF

Aangeboden door BASF

Nieuw fungicide in groenten en kruiden

26 Maart 2020

De bestrijding van schimmels is meestal een kwestie van het toepassen van een wisselschema met verschillende fungiciden. Vrijwel alle fungiciden hebben immers beperkingen als het gaat om het aantal bespuitingen of de maximale hoeveelheid actieve stof. Met de introductie van Dagonis SC ontstaan in meer dan 80 vollegrondsgroente- en kruidengewassen nieuwe mogelijkheden voor effectievere schema’s.

Dagonis SC is een nieuw fungicide met een zeer breed spectrum voor wat betreft de werking. Afhankelijk van het gewas is het middel inzetbaar tegen sclerotinia, echte meeldauw, alternaria, roest, mycosphaerella en diverse minder bekende schimmels. Dagonis SC heeft een gebruiksvriendelijke (vloeibare) formulering en bevat relatief weinig actieve stof maar wel van een zeer krachtige middelencombinatie.

Werkzame stoffen versterken elkaar
De moleculen van Xemium (fluxapyroxad) kunnen twee verschillende structuren aannemen waardoor ze zowel waterige als vettige barrières (bijvoorbeeld een waslaag) snel kunnen passeren. Xemium bereikt daardoor snel de schimmel die het moet aanpakken. De tweede actieve stof, difenoconazool, is afkomstig uit de groep van de triazolen. De combinatie van Xemium en difenoconazool in Dagonis SC zorgt voor de brede werking en biedt tegelijkertijd resistentiemanagement; bovendien versterken beide stoffen elkaars werking.

Heel breed toegelaten
Heel opvallend aan Dagonis SC is de lange reeks gewassen waarin het middel direct vanaf de introductie is toegelaten. Niet alleen vollegrondsgroentegewassen als peen, knolselderij, prei, sla, pastinaak, schorseneren en wortelpeterselie, maar ook een lange lijst aromatische en medicinale kruiden siert het etiket. BASF verwacht op korte termijn toelating in meer grote groentegewassen.

Dagonis SC pakt veel schimmels
In de eerdergenoemde gewassen én de aromatische medicinale wortelgewassen pakt Dagonis SC sclerotinia, echte meeldauw en alternaria aan. In prei en bosui beschermt Dagonis SC tegen roest en alternaria terwijl in de aromatische medicinale kruidgewassen sclerotinia wordt aangepakt. In sla is Dagonis SC sterk op rhizoctonia en voor knolselderij valt de uitstekende werking op septoria op. In erwt bestrijdt Dagonis SC didymella (stengelbrand) en mycosphaerella.

Planet Proof
Dagonis SC is goed mengbaar met andere gewasbeschermingsmiddelen. Het werkt translaminair en apicaal systemisch waardoor groeiend blad uitstekend is beschermd. Nieuw blad vergt een nieuwe bespuiting. De kracht van Dagonis SC komt vooral tot z’n recht bij preventieve toepassing. Plezierig voor de praktijk is ook dat Dagonis SC hele praktische korte veiligheidstermijnen kent (voor de meeste gewassen een week) en een gunstig milieuprofiel heeft. Dat komt onder andere door de geringe hoeveelheid actieve stof, wat voor Planet Proof-telers een welkome eigenschap is.

Binnenkort extra toelatingen
BASF verwacht dat Dagonis SC dankzij z’n gunstige eigenschappen en brede werking een belangrijke speler gaat worden in veel fungicideschema’s. Eind 2020 verwacht BASF bovendien een bruikbare toelating voor Dagonis SC in witlofpennen tegen sclerotinia en zwart worteltrot en in bloemkoolachtigen tegen alternaria en mycosphaerella.

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden