Aangeboden door Limagrain

Beworteling van groenbemesters in beeld

25 Juni 2018

Bodemverdichting en structuurschade hebben een grote negatieve impact op de gewasopbrengst en –kwaliteit. In de tijden van krappe bemestingsruimte en de steeds grotere weersextremen, is de bodemstructuur nog veel belangrijker geworden.

Uit een inventarisatie (2015) bleek op 45% van alle percelen bodemverdichting voor te komen. De verdichte plekken zijn er met de huidige droogte haarfijn uit te halen. De waterberging en –infiltratie is verstoord, de planten wortelen moeizamer en de nutriëntenopname wordt belemmerd. Intensief wortelende groenbemesters kunnen verdichte bodems flink verbeteren.

Grote verschillen
De hoeveelheid en diepte van doorworteling verschilt wel fiks per groenbemester. De kampioen in bewortelingsdiepte is bladrammenas. Bovenin de grond groeit een dikke penwortel, die veel ruimte creëert en oppervlakkige verdichting openbreekt. De fijne haarwortels gaan wel tot 2 meter de grond in. Hierdoor legt bladrammenas ook uit de diepere lagen veel mineralen vast, die ten goede komen aan de hoofdteelt.

Mineralenvastlegging
Intensieve doorworteling zorgt dus niet alleen voor een luchtige en open structuur, maar ook voor een optimale mineralenvastlegging. Een fors wortelpakket levert ook veel effectieve organische stof op. Baseer de groenbemesterkeuze dus niet alleen op de bovengrondse, maar ook op de ondergrondse ontwikkeling!

Bekijk hier alle aanbevolen groenbemesters voor 2018.In de afbeelding zijn de verschillen in beworteling van groenbemesters mooi te zien.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden