Aangeboden door Limagrain

Grote vooruitgang in gerstveredeling

23 Juli 2018

Veredeling vergt een vooruitziende blik: de nieuwe kruisingen van vandaag zijn pas na jaren beproeven praktijkrijp. Door middel van wereldwijde veredelingsprogramma’s, natuurlijke resistenties en merkerselectie boekt Kees Boot, gerstveredelaar bij Limagrain, nog altijd grote vooruitgang in de gerstveredeling.

"De weersextremen stellen telers voor grote uitdagingen, maar verandert in wezen weinig aan onze werkwijze. Aan rassen die alleen onder bepaalde omstandigheden top presteren, hebben telers niet zoveel. Daar kweken we dus niet mee verder. De kruisingen moeten onder alle mogelijke teeltomstandigheden hoge opbrengsten halen", aldus Boot. 

Natuurlijke resistenties
"Dat lukt door het inkruisen van natuurlijke resistenties. Na jaren van kweekwerk beschikken we nu bijvoorbeeld over een aantal sterke ouderlijnen die tolerant zijn voor het gerstvergelingsvirus. Deze planten lijden niet of nauwelijks onder het virus, dus kan een zaadontsmetting of bespuiting met insecticiden achterwege blijven. Dat verhoogt het saldo voor de teler en is met de huidige druk op neonicotinoïden nog veel belangrijker geworden", vervolgt Boot.

Het wintergerstras LG Rafaela is de eerste nakomeling die over deze natuurlijke resistentie beschikt, en sinds de introductie in 2016 met zeer goede resultaten massaal geteeld wordt in Nederland en België. Zijn opvolger LG Zebra, met korter stro en een hoger hectolitergewicht is waarschijnlijk in 2019 voor de praktijk beschikbaar.

Voorspellende waarde
"Waar we tevens vol op inzetten, is de voorspellende waarde van merkerselectie. Naast de relatief eenvoudige merkers voor ziekteresistenties en kwaliteit, zijn we nu ook ver in de genomische selectie op de complexe eigenschap opbrengstpotentie. We leggen genetische fingerprints naast de opbrengstgegevens uit onze wereldwijde proefvelddata. Zo kunnen we steeds nauwkeuriger voorspellen hoe een nieuw ras zal presteren", zo vertelt Boot.

"Daarmee kunnen we veel gerichter selecties en kruisingen maken en deze sneller aanmelden. We boeken zo sneller vooruitgang in opbrengstpotentie en we kunnen sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld ziektedruk en teeltomstandigheden", sluit Boot af.

Bekijk de aanbevolen wintergerstrassen voor 2019.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox