Limagrain

Aangeboden door Limagrain

De Aanbevelende Rassenlijst maïs 2019

11 December 2018

De proefveldresultaten uit het Nederlands onafhankelijk rassenonderzoek van Wageningen Plant Research zijn weer gedeeld in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst Snijmaïs 2019. Met langjarige veldproeven op 7 locaties (voor zowel zeer vroeg/vroeg als middenvroeg/middenlaat) in Nederland een belangrijke informatiebron bij de rassenkeuze.

Opvallend is dat ondanks het droge groeiseizoen in 2018, het meerjarig gemiddelde VEM per kilo droge stof en de droge stofopbrengst niet zijn gedaald. Het zetmeelgehalte valt wel wat lager uit, iets dat veel telers dit jaar zullen herkennen. Dus evenveel kVEM per hectare bij een lager zetmeelgehalte.

Veredelen op verteerbare opbrengst
Dit bevestigt de strategie in onze maïsveredeling: rassen ontwikkelen met de hoogst verteerbare opbrengst. Dat is de combinatie van voederwaarde en droge stofopbrengst, uit het zetmeel én uit de restplant. De restplant levert de helft van de energie, en in tegenstelling tot het zetmeelgehalte kunnen we daarin nog veel winnen.

Nieuwe maïsrassen op de Rassenlijst
In de zeer vroege en vroege groep zijn 3 nieuwe LG rassen opgenomen. In zeer vroeg springt LG 31.205 er direct uit (in opbrengst én kwaliteit, met een enorme VEM-opbrengst van 22.500 kVEM per hectare)). Het ras is een sterke aanvulling op Nederlands meest gezaaide zeer vroege rassen LG 31.211 en LG 31.218.

In vroege snijmaïs is LG 31.219 nieuw opgenomen, een dubbeldoeltype dat hoog scoort op droge stof- en zetmeelopbrengst. In middenvroege snijmaïs is het ras LG Severeen nieuw, een zeer massaal ras dat ruim 23 ton drogestof per hectare leverde in de proeven.

Meer vraag naar vroege rassen
Vanwege de vanggewas-eis van uiterlijk 1 oktober zaaien verwachten we in 2019 dat veel telers op de zand- en lössgronden gaan overstappen op zeer vroege en vroege rassen. De cijfers laten zien dat de VEM-opbrengst van deze vroege LG 31-rassen nauwelijks onderdoet voor de latere rassen.

Starcover zaadcoating op 8 maisrassen
Vanwege de toenemende druk op chemische zaadontsmetting, startte Limagrain jaren terug met de ontwikkeling van een biostimulant die als coating aan het maïszaad wordt meegegeven. In 2018 was de introductie van Starcover; een natuurlijke coating die wortelgroei stimuleert en bodemgebonden fosfaat en sporenelementen beter opneembaar maakt.

Voor seizoen 2019 is Starcover beschikbaar op 8 rassen van LG. Het is een verstandige investering in je zaaizaad, helemaal nu de werkzame stof in Mesurol na 2019 niet meer is toegelaten.

Wil je meer weten over de rassen of een vrijblijvend rasadvies op maat van jouw rantsoen? Kijk op www.ruwvoerforum.nl.

Bekijk hier de Aanbevelende Rassenlijst 2019.

Deze businesscase is powered by:

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief