Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Zo haal je bij extreem weer een goede maïsopbrengst

22 Januari 2019

Al 4 jaar op rij hebben we te maken met weersextremen in het groeiseizoen: van kou in het voorjaar tot extreme neerslag, langdurige droogteperioden en zomerstormen.

Ook de steeds krappere bemestingsruimte zet de maïsteelt onder druk. Ik geef je een aantal praktische tips om toch hoge opbrengsten te blijven realiseren. Bekijk mijn advies in de video of lees verder onder de video:

Rassenkeuze: vroeg en made in Holland
Een slimme rassenkeuze is de gemakkelijkste manier om jouw maïs te beschermen tegen de weersextremen. Meestal ben je het beste af met (zeer) vroege rassen:

  • De vroege maïsrassen leggen al vroeg in het seizoen hun kolf en pluim aan; van droogte is dan nog geen sprake. De (zeer) vroege rassen hadden daarom een veel betere kolfonwikkeling dan middenvroege en late rassen.
  • De vroege rassen worden ook in een koude en sombere nazomer volledig rijp en behalen daardoor hun maximale VEM per kilo droge stof.
  • De vroege rassen zijn eerder oogstrijp. Een vroege maïsoogst geeft doorgaans minder kans op legering, ziekten en structuurschade aan de bodem. Telers op zand- en lössgrond moeten het vanggewas vanaf 2019 uiterlijk 1 oktober gezaaid hebben, dat lukt beter met (zeer) vroege rassen.
  • De opbrengstpotentie van (zeer) vroege rassen is door veredeling enorm verhoogd, en ligt niet ver onder de opbrengst van middenvroege rassen.

Naast vroegheid is de oorsprong van de rassen belangrijk. De maïsrassen van Limagrain worden al sinds jaar en dag in Nederland ontwikkeld en uitvoerig getest. Vanuit het Zeeuwse Rilland selecteren we al decennia op rassen die het beste tegen Nederlandse weersomstandigheden kunnen. De overige verkrijgbare rassen worden allemaal ontwikkeld in landen met een landklimaat, zoals Duitsland.

Biostimulant voor betere fosfaatbenutting
Aangezien maïs in korte tijd moet groeien, terwijl de bemestingsruimte krapper wordt, ontwikkelden we onze eigen STARCOVER-zaadcoating. Deze biostimulant versterkt de wortelgroei en maakt bodemgebonden fosfaat en sporenelementen vrij. Resultaat: de maïs start sneller op, kan beter tegen stress én levert tot 5% meer opbrengst in droge stof! Lees hier meer over Starcover.

Bij Starcover (rechts) waren de planten duidelijk vitaler. Door de betere beworteling en weerbaarheid konden de planten langer doorgroeien in de droge en hete zomer 2018.

Investeer in je bodem
Zowel in de droge als natte perioden is het belang van een (zeer) goede bodemkwaliteit duidelijk. Gezonde bodems (een goede bodemstructuur en voldoende organische stof) kunnen meer water bergen en afvoeren, leveren meer nutriënten en houden de maïs langer vitaal en gezond; ook bij extreem weer.

Voorkom structuurbederf in de maïsteelt: voer de voorjaarsbewerkingen pas uit wanneer de grond voldoende droog is, zorg voor een vroege oogst met vroege rassen, en pas waar mogelijk vruchtwisseling met gras toe.

Mijn advies
Kies voor vroege, in Nederland ontwikkelde oogstzekere LG 31-maïsrassen met STARCOVER. Die zijn het beste bestand tegen het Nederlandse klimaat en gaan dankzij de coating nog efficiënter om met vocht en nutriënten. Wil je persoonlijk advies op maat bij je rassenkeuze? Klik hier voor meer informatie.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden