Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Groenbemesters voor extra biodiversiteit

7 Juni 2019

We kunnen er in de moderne landbouwsector niet omheen: de biodiversiteit. Telers in Nederland zijn al bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk, maar het moet nóg beter. Stimulering van de biodiversiteit zal tevens in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een belangrijke factor worden.

Vanzelfsprekend leveren de groenbemesters een grote bijdrage aan de biodiversiteit, want zowel onder als boven de grond vergroten deze de soortenrijkdom.

Onder de grond
Groenbemesters in symbiose met het bodemleven. Hun wortelexudaten voeden en stimuleren micro-organismen, zodat de bodemweerbaarheid wordt vergroot. Er zijn nog geen wetenschappelijke cijfers over eventuele verschillen tussen groenbemesters of mengsels op dit vlak, maar het is wel duidelijk dat schadelijke aaltjes fors kunnen vermeerderen op de groenbemesters (met alle gevolgen van dien).

Zelfs een klein aandeel waardplanten in een groenbemestermengsel kan schadelijke aaltjes enorm vermeerderen, zo blijkt uit onderzoek van de WUR. Limagrain kiest voor mengsels van 2 tot maximaal 4 soorten, welke perfect zijn af te stemmen op de aaltjesproblemen. Zo stimuleer je de bodemweerbaarheid zonder risico op aaltjesvermeerdering.

Boven de grond
Bovengronds vormen de groenbemesters een leefomgeving voor tal van insecten, vogels en klein wild. Bloeiende gele mosterd, bladrammenas en facelia zijn voedselbronnen voor tal van nuttige insecten. Japanse haver en zonnebloemen (beiden vorstgevoelig) laten je overwinteren als voeding voor akkervogels. Ook dragen bloeiende groenbemesters sterk bij aan het imago van de landbouw.

Per 2019 zijn zonnebloemen tevens toegelaten als groenbemester in het ecologisch aandachtsgebied. Ze zijn de hoofdcomponent in LG ORGAMAX, gemengd met gele mosterd en Japanse haver. De voordelen: prachtige bloei, een enorme organische stof aanvoer en sterke vorstgevoeligheid.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden