Limagrain

Aangeboden door Limagrain

'Massa's organische stof met Orgamax'

25 Juni 2020

Groenbemesters krijgen ruim baan bij Akkerbouwbedrijf Sturm in Ens. Het Orgamax groenbemestermengsel met zonnebloemen bevalt ze uitstekend. 'Je krijgt veel massa bovengronds en een prima beworteling ondergronds.'

Vader Koos en zonen Gijs en Max Sturm zijn niet bang om een keer iets nieuws uit proberen. Als deelnemers aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) kijken ze al jaren naar de mogelijkheden van variabele bemesting, plaatsspecifiek aardappels planten en onkruidbestrijding op basis van dronebeelden.

Ook bij de inzet van groenbemesters slaan ze makkelijk een nieuwe weg in. De teelt van groenbemesters – jaarlijks op bijna de helft van het areaal – is sowieso een serieuze zaak op het 160 hectare grote akkerbouwbedrijf. "Overal waar het past in het bouwplan, zaaien we een groenbemester", verklaart Koos. "En we zien het als een uitdaging om die onder te werken zonder het gebruik van glyfosaat."

Prima beworteling
LG Orgamax deed in 2018 z'n intrede nadat Koos de groenbemester had gezien op een demoveld van Van Iperen. "Dat is een goeie, zei hij toen hij thuiskwam", lacht Gijs. "Pa was vooral onder de indruk van de beworteling." Koos bevestigt: "Ze hadden er profielkuilen gegraven waarin je prachtig kon zien hoe breed en diep het mengsel wortelt. Dat zag er heel goed uit."

Ook in hun eigen teelt hebben de akkerbouwers de indrukwekkende beworteling later met eigen ogen waargenomen. En mede dankzij de zonnebloemen staat er ook bovengronds een forse groene massa. "Ze kunnen wel 1,5 meter hoog worden."

Elke component z'n functie
Naast de organische stof en beworteling vinden de mannen ook de grondbedekking belangrijk. De akkerbouwers experimenteren met overwintering van groenbemesters en dan is een goede grondbedekking een belangrijke eigenschap. Koos: "Elke component in Orgamax heeft een functie: de gele mosterd zorgt voor snelle grondbedekking, de zonnebloemen wortelen diep en geven veel massa en de Japanse haver groeit lekker lang door."

Max vult aan: "Een mengsel is ook beter voor de biodiversiteit. En als de zonnebloemen in bloei komen, is dat een prachtig gezicht. Dan moet je echter  wel voor half augustus zaaien en op tijd klepelen, want je wilt natuurlijk niet dat de zonnebloemen zaaien."

Makkelijke groenbemester
Naast de mogelijkheden voor overwintering onderzoeken vader en zoons Sturm ook welke bewerking een groenbemester in het najaar nodig heeft. Max: "Bij Orgamax hangt het een beetje af van het volggewas. Er is altijd een kleine kans op opslag, bijvoorbeeld als je geen vorst krijgt. Wij zaaien de Orgamax na de tarwe op een perceel waar het jaar erop peen komt. Dan heb je genoeg mogelijkheden om eventuele opslag aan te pakken. En na het klepelen in de herfst wordt de groenbemester ook altijd bewerkt met de schijveneg. Maar je kunt hem natuurlijk daarna ook onderploegen. Het is gewoon een makkelijke groenbemester."

> Bekijk de meest geschikte groenbemesters voor de aanvoer van organische stof.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden