Blog: Harm van der Zanden

Reuring op de markt van duurzame energie

3 Juni 2016 - DLV Advies - 1 reactie

Duurzame energie is hot. Dit blijkt onder andere uit het grote aantal aanvragen voor SDE in de eerste ronde van 2016. Dit voorjaar was een budget van 4 miljard euro beschikbaar. In totaal is voor 8 miljard euro subsidie aangevraagd in 3.354 aanvragen. In de agrarische sector oriënteren steeds meer bedrijven zich op duurzame energie.

Ondanks dat de agrarische sector qua productie van duurzame energie één van de koplopers is in Nederland, liggen er nog veel mogelijkheden. Denk aan de biomassa die op agrarische bedrijven beschikbaar komt en daken voor zonnepanelen, waarmee de eigen energiebehoefte maar ook voor anderen kan worden geproduceerd. Er zijn een aantal ontwikkelingen die bepalen of de productie van duurzame energie in de agrarische sector doorzet. We lichten er een paar even door.

Veel agrarische ondernemers willen zelf investeren in een installatie. Ontoereikende middelen zorgen ervoor dat nieuwe investeringen vooruitgeschoven worden. Dit is jammer. Oplossingen hiervoor zijn nieuwe financieringsvormen. Denk bijvoorbeeld aan lease van installaties of verhuur van daken bij zonnepanelen. Voor dergelijke vormen van financiering zijn verschillende marktpartijen te vinden.

Lease of verhuur kan uw bedrijf ook versterken

Past een vorm van duurzame energie op uw bedrijf, laat u dan niet direct weerhouden door een (tijdelijke) slechte marktsituatie. Lease of verhuur kan uw bedrijf ook versterken, doordat kosten kunnen worden verlaagd of een extra bron van inkomsten kan worden behaald. Zoek hiervoor wel de juiste en betrouwbare partijen die passen bij uw bedrijf.

We zien de laatste jaren dat de ontwikkeling van accu's en het gebruik daarvan een behoorlijke vlucht heeft genomen. Het beste voorbeeld hiervan is de elektrische auto. Er zijn twee belangrijke factoren die het gebruik van accu’s stimuleren. Saldering van energiebelasting is tot 2020 toegestaan op klein zakelijke aansluitingen. Na 2020 is het nog onzeker of dat beleidsmaatregelen, eventueel in verschraalde vorm, worden voortgezet.

Het verdwijnen van de salderingsregeling doet de verkoop van accu’s toenemen, om op die manier de energiebelasting over niet direct te gebruiken kWh’s te besparen. De tweede factor is de toenemende onbalans op het energienetwerk door de productie van duurzame energie. Denk hierbij aan wind- en zonenergie die niet te sturen is.

Netwerkbedrijven moeten steeds meer moeite doen om de productie en afname van stroom in balans te houden. Energieprijzen op de onbalansmarkt kunnen per kwartier worden bepaald en kunnen over de dag heen wel met 15 cent per kWh verschillen. Een accu met een innovatieve software, die regelt wanneer stroom opgeslagen of geleverd wordt, biedt hiervoor een oplossing en kan ook rendabel zijn. De eerste accu’s met innovatieve software op agrarische bedrijven zijn inmiddels geïnstalleerd.

Accu’s verdienen zich terug als de energie op het juiste moment terug kan worden geleverd. Een accu is geen directe investering in duurzame energie. Wel een mogelijke toevoeging op uw duurzame investering. 

Een accu is geen directe investering in duurzame energie

De laatste jaren is de prijs van energie 40 procent gedaald. Een lage energieprijs draagt niet bij aan een hoog rendement en korte terugverdientijd van een duurzame investering. Door de lagere energieprijzen zijn de totale energiekosten gedaald. Dit tempert de noodzaak om te investeren in duurzame installaties.

Bijkomend feit is dat weinig duurzame energie wordt geproduceerd zonder de stimulans van subsidie of belastingvoordeel. In deze periode zijn er dan ook volop subsidieregelingen en belastingmaatregelen die interessant kunnen zijn. Onderzoek deze en maak hier gebruik van. Oftewel: voldoende stof tot nadenken om een investering in duurzame energie te (her)overwegen op uw bedrijf. 

DLV Advies

DLV Advies is een onafhankelijk adviesbedrijf voor ondernemers, bedrijven en instanties in de agrarische sector. Naast individuele advisering begeleidt DLV studiegroepen en zijn zij actief in diverse Agri&Food-projecten.
Reacties
1 reactie
leo 3 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10869969/Reuring-op-de-markt-van-duurzame-energie-]Reuring op de markt van duurzame energie[/url]
kortom het gaat weer helemaal nergens over
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs is behoorlijk instabiel

Opinie Kasper Walet

Duurzame energie komt ook naar jou toe

Opinie Kasper Walet

Rem nodig op de energietransitie

Analyse Energie

Hogere dieselprijs door Rusland en Venezuela

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox