Dossier | Oekraine

De invasie van Rusland in Oekraïne heeft schokgolven teweeg gebracht op de agri- en foodmarkten. Lees alle ontwikkelingen over de impact van de oorlog op de prijzen, handel en business in dit dossier.

haven Oekraine Odessa

Nieuws Oekraïne

Graanexport Oekraïne komt nu echt op stoom

De graancorridor van Oekraïne begint eindelijk vorm te krijgen nu steeds meer schepen de Oekraïense havens verlaten. In augustus steeg de totale graanexport naar 4,5 miljoen ton. Een record aantal schepen verliet de Oekraïense havens afgelopen weekend.
5 September 2022
Oekraine

Nieuws Oekraïne

Tarwe Oekraïne is geoogst, ruim 40% minder dan 2021

Ondanks de oorlog in Oekraïne met Rusland oogsten de Oekraïense boeren door. Inmiddels is 91% van het tarweareaal geoogst. Ook de oogst van andere vroege granen loopt tegen zijn einde. Wel vallen de opbrengsten zoals verwacht veel lager uit.
23 Augustus 2022
graan tarwe graanoogst tarweoogst Agrifoto wintertarwe

Analyse Granen & Grondstof

USDA weet graanmarkt twee keer te verrassen

De noteringen op de granenmarkt laten geen eenduidig beeld zien. Het optimisme over de graandeal tussen Rusland en Oekraïne ebt weer wat weg. Daarnaast wist het USDA de markt weer te verrassen met het wekelijkse Crop Progress-rapport en loopt de export van graan uit de VS beter dan verwacht.
9 Augustus 2022
tarweoogst

Video Granen & Grondstof

Graanprijs houdt stand ook met export uit Oekraïne

De graanprijzen op de internationale blijven behoorlijk stabiel of laten zelfs een voorzichtig opgaande trend zien. In zekere zin is dat opvallend nu de graanexport via de Zwarte Zee uit Oekraïne weer hervat is. Aan de andere kant zijn er ook signalen dat kopers verwachten dat vooral de tarweprijs voorlopig niet veel verder zal zakken. 
8 Augustus 2022
akkerbouw tarwe graanoogst tarweoogst rusland

Analyse Granen & Grondstof

Russen hebben moeite tarwe kwijt te raken

De graannoteringen op de internationale beurzen sloten de afgelopen handelssessie in de plus. Voor een deel spelen de weersverwachtingen daarin een rol. Maar ook de ontwikkelingen rondom de Zwarte Zee spelen zijn belangrijk. Het scheepsverkeer uit Oekraïne komt voorzichtig op gang terwijl Rusland moeite heeft met het vinden van kopers voor tarwe.
5 Augustus 2022
haven graan graanexport

Analyse Granen en Grondstof

De granenmarkt komt even in rustiger vaarwater

De noteringen op de granenmarkt bewogen afgelopen handelssessie zijwaarts. Oekraïne, voorlopige oogstcijfers en economische ontwikkelingen geven tegenstrijdige signalen af. Spelers op de markt worstelen hoe die factoren tegen elkaar af te zetten. 
4 Augustus 2022
graan tarwe Agrifoto wintertarwe

Analyse Granen & Grondstof

Dipje in de tarweprijs trekt gelijk kopers aan

De koersen op de graanbeurzen gaven de afgelopen handelssessie een gemengd signaal af. Parijs laat een voorzichtige plus zien terwijl Chicago in de mineur zit. De ontwikkelingen in Oekraïne blijven daarbij een dominante factor in de prijsvorming.
3 Augustus 2022
haven graan tarwe logistiek

Nieuws Granen & Grondstof

Hervatting graanexport Oekraïne is lichtpuntje

Deze morgen is het eerste schip met graan uit de Oekraïense haven van Odessa uitgevaren, sinds de Russische inval op 24 februari. Een tiental schepen met graan liggen klaar om gebruik te maken van de veilige corridor over de Zwarte Zee. Ondertussen vallen op de nabij gelegen havenstad Mykolaiv raketten waarbij een belangrijke speler in de Oekraïense graanexport om het leven kwam.
1 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief