Dossier | Grondstofanalyse

Krapte van gerst houdt de gemoederen bezig

Achtergrond Gerst

Krapte van gerst houdt de gemoederen bezig

De krapte op de markt voor gerst houdt de gemoederen flink bezig. Van alle kanten wordt getrokken aan de grondstof. Daarbij lijkt de veevoerindustrie de strijd te winnen van de bierindustrie. De hoeveelheid moutgerst neemt zodoende alsmaar af en dat heeft gevolgen. Bierbouwers zien zich inmiddels genoodzaakt om hun prijzen te verhogen.
Maandag 14:30 uur
Canadese koolzaadoogst weegt zwaar op de prijs

Analyse Koolzaad

Canadese koolzaadoogst weegt zwaar op de prijs

Canada is de grootste producent van koolzaad ter wereld. De opbrengst van dat land weegt daarmee zwaar op de Matif-notering in Parijs. Onlangs heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw de opbrengstverwachtingen voor de Canadese oogst met 400.000 ton verlaagd, tot het laagste niveau in veertien jaar. Niet vreemd dus dat de koolzaadnotering weer stevig opwaarts beweegt.
21 December 2021
Tekort aan gerst uitdaging voor bierproducent

Analyse Gerst

Tekort aan gerst uitdaging voor bierproducent

Bierproducenten hebben steeds meer reden om met de handen in het haar te zitten. De wereldwijde voorraad van gerst bevindt zich op het laagste niveau in 38 jaar en in de belangrijkste producerende landen, waaronder de Verenigde Staten, neemt het areaal het komend jaar niet veel toe. En die agrarisch ondernemers die wel voor de gerstteelt kiezen, geven nog altijd de voorkeur voor levering aan de veevoerindustrie. Al is ook daar de vraag groter dan het aanbod.
13 December 2021
Rundvleesmarkt blaast in december wat stoom af

Analyse Rundvlees

Rundvleesmarkt blaast in december wat stoom af

Even leek het erop dat de bomen tot aan de hemel groeiden op de rundvleesmarkt. Een zeer krap aanbod in combinatie met de sterke vraag bracht de noteringen naar ongekende hoogte. De nieuwe golf aan coronabesmettingen en langzaam afgeronde kerstbevoorrading brengen de realiteitszin weer terug.
9 December 2021
'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

Achtergrond Soja

'Biodiesel en plant-based zijn drivers in sojamarkt'

De markt voor sojabonen is sterk, en dat blijft voorlopig ook zo. Dat stelden prijsanalisten Kyle Holland en Marcel Goldenberg donderdag 2 december in een webinar van marktbureau Mintec. 'De groeiende vraag naar biodiesel en plantaardige voedingsmiddelen zijn momenteel de sterkste drijfveren in de markt.'
3 December 2021
Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Analyse Varkens

Stijging varkensprijs China: najaarspiek of structureel?

Ondanks dat officiële overheidscijfers nog altijd wijzen op een groot aantal varkens in China, zijn er ook een aantal factoren die wijzen op een kleinere varkensstapel. Zo stegen de prijzen recent fors en wordt ook gewezen op de gedaalde import van soja. We vroegen Jan Cortenbach, chief technical officer bij De Heus in China, naar zijn visie op de huidige gang van zaken.
2 December 2021
'Coronapiek kan prijstop rundvlees afschaven'

Analyse Rundvlees

'Coronapiek kan prijstop rundvlees afschaven'

Hoewel in de basis afgelopen weken weinig veranderd is op de verhitte rundvleesmarkt, valt uit meerdere hoeken te horen dat de verslechterende situatie rond het coronavirus de markt kan verstoren. Verhalen komen onder meer uit Duitsland, maar ook commercieel directeur Clemens Roelofs van één van Nederlands grootste runderslachters, Ameco uit Apeldoorn, ziet dit.
25 November 2021
Fritesconsumptie terug op pre-coronaniveau

Inside Aardappelen

Fritesconsumptie terug op pre-coronaniveau

Zo'n anderhalf jaar na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft de export en consumptie van frites wereldwijd weer een niveau bereikt van voor de crisis. Dat blijkt uit exportcijfers van dit voorjaar en het begin van de zomer. Wel zijn enkele opmerkelijke verschuivingen zichtbaar. Wat die zijn lees je in deze analyse over de Europese en mondiale fritesmarkt.
27 Augustus 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief