Dossier | Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Brussel Europese Commissie

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

De Europese Commissie heeft forse kritiek op de Nederlandse uitwerking van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB), zoals dat is vastgelegd in het Nationaal Strategisch Plan (NSP). De Commissie kan zich vinden in de richting die in het Nederlandse NSP wordt gekozen - met de nadruk op natuurherstel en biodiversiteit - maar het NSP bevat veel hiaten en inconsistenties en moet substantieel verbeterd worden.
7 April 2022
grond frankrijk grondbewerking

Nieuws Voedselzekerheid

Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie

Zo'n 300.000 hectare landbouwgrond die normaliter als braakland wordt ingezet kan door boeren in Frankrijk dit jaar beteeld worden. Dat maakt het Franse landbouwministerie bekend. De GLB-betaling die hieraan vasthangt blijft gehandhaafd. Frankrijk wil zo over meer product beschikken dat kan worden geëxporteerd binnen de EU of Afrika.
4 April 2022
akkerbouw platteland

Achtergrond GLB

Discussie over richting landbouwbeleid laait op

De discussie over de hervorming is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is door de oorlog in Oekraïne op scherp gezet. Het wegvallen van Rusland en Oekraïne zorgt voor problemen bij de leveringen van bepaalde grondstoffen.
17 Maart 2022
Janus WOJCIECHOWSKI

Nieuws GLB

Derde van de EU-landen mist deadline voor NSP

Lang niet alle EU-lidstaten hebben hun (concept) Nationaal Strategisch Plan voor de deadline van 1 januari 2022 bij de Europese Commissie ingeleverd. Eurocommissaris voor landbouw Janusz Wojciechowski maakte gisteren in een tweet bekend dat achtien lidstaten (van de 27) hun NSP's voor de deadline naar de Commissie hebben gestuurd.
4 Januari 2022
akkerbouw grond

Politiek Nationaal Strategisch Plan

Nieuw GLB: meer doen voor 70 euro per hectare minder

Het boereninkomen gaat erop achteruit in het Nationaal Strategisch Plan (NSP), de nationale invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit het concept NSP en de bedrijfseconomische doorrekening die vrijdag 3 december naar de Tweede Kamer is gestuurd.
6 December 2021
Brussel EuropeseUnie Europa EU

Politiek GLB

Europees Parlement stemt in met het nieuwe GLB

Het Europese Parlement heeft vandaag (dinsdag 23 november) in ruime meerderheid voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gestemd. Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski noemt dit GLB; 'de grootste hervorming van het Europese landbouwbeleid in dertig jaar.'
23 November 2021
grond herfst

Opinie Sjoerd Heestermans

Nitraatrichtlijn kost 65.000 hectare landbouwgrond

Akkerbouwer en NAV-bestuurslid Sjoerd Heestermans maakt zich zorgen over het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Zorgen over hoe de overheid het bouwplan gaat regeren. Zorgen over de kloof tussen regelgeving en landbouwpraktijk. Zorgen over de (financiële) impact die het heeft op veel, heel veel bedrijven. In deze longread opinie schetst hij de scenario's.
14 November 2021
akkerbouw ploegen

Nieuws Akkerbouw

NAV: Akkerbouw de dupe van landbouwplannen

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) luidt de noodklok over de toekomst van de bedrijfstak. Door een combinatie van Europese en nationale plannen, plus een voorziene overheveling van gelden ten behoeve van andere bedrijfstakken dreigt er amper inkomen meer over te blijven.
4 November 2021

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox