Dossier | Dossier Stikstofcrisis

stikstof

Achtergrond Stikstof Stemming

Statenverkiezing verhoogt druk op stikstofketel

De kiezers die op 15 maart massaal op BBB en verwante partijen hebben gestemd, hebben deze week weer gemerkt wat dat veroorzaakt: Nog meer druk op de stikstofketel. Nagenoeg iedereen die zich grote zorgen zegt te maken over stikstof gooide nog een houtje op het vuur. Premier Rutte deed vrijdagavond zijn best om te laten zien dat er toch geen crisis is.
Gisteren 09:05 uur
grasland melkveebedrijf herfst

Nieuws Stikstof

Akkoord melkveehouderij in beginsel rond

Een groep van 6 melkveehouderij-organisaties heeft onder aanvoering van NMV-voorzitter Henk Bleker op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met minister Piet Adema over een deelakkoord melkveehouderij. Dit als onderdeel van een groter Landbouwakkoord.
Donderdag 18:28 uur
Piet Adema

Achtergrond Stikstof

‘Praten zonder akkoord is ook winst'

Minister Piet Adema van LNV heet nog razend druk te zijn met het bereiken van een Landbouw-akkoord. Daardoor had hij dinsdag ook amper tijd om even langs te komen op een door LTO Nederland georganiseerde bijeenkomst. Toch hing er ook volop twijfel in de lucht. Er werd misschien wel net een paar keer te vaak gezegd dat met elkaar doorpraten zonder een akkoord ook winst is.
Woensdag 10:45 uur
natuur

Achtergrond Stikstof Stemming

Plaagdassen maken natuurregels buigzaam

Terwijl de politiek bestuurlijke carrousel weer doordraait en al pratend en overleggend naar nieuw houvast zoekt, nam minister Piet Adema (LNV) deze week even de tijd om naar een gewoon menselijk signaal te luisteren. Even mond dicht en signaal ontvangen. Hem werd het boekje 'Hartenkreten van boeren en plattelanders aan de politiek' aangeboden, door twee melkveehoudsters en een 'betrokken burger'.
24 Maart 2023
Diederik Samsom

Achtergrond Stikstof

Samsoms tegenstrijdige stikstofoptredens

Diederik Samsom moet een haat-liefde relatie hebben met het stikstofdossier. De rechterhand van Frans Timmermans, plaatsvervangend voorzitter van de Europese Commissie, stond aan de wieg van de PAS-wetgeving, die sinds 2019 zoveel stikstof-ellende heeft opgeleverd. Samsom deed dat samen met onder meer oud-CDA Kamerlid Ger Koopmans, Lutz Jacobi, Sharon Dijksma en LTO’er Siem Jan Schenk. Samson is nu ook mede degene die een harder alternatief wil doorduwen.
22 Maart 2023
binnenhof tweedekamer

Open brief Sieta van Keimpema

Landbouwakkoord zit de democratie in de weg

Veel reacties op het besluit van de Dutch Dairymen Board (DDB) om zich terug te trekken van de Sectortafel Melkveehouderij en Kalverhouderij, schrijft voorzitter Sieta van Keimpema in een open brief. Veel steunbetuigingen. En – natuurlijk - ook kritiek. 'Want waarom nu, liggen er met de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer geen prachtkansen', stellen critici?  
21 Maart 2023
rechtspraak rechtbank rechtzaak

Nieuws Stikstof

Zaak tegen stikstofmodel Aerius met jaar vertraagd

De Stichting Stikstofclaim (SSC) moet voor een uitspraak over rekenprogramma Aerius een bodemprocedure aanspannen. De rechtbank in Den Haag heeft zich in kort geding onbevoegd verklaard voor het doen van een uitspraak.
21 Maart 2023
melkveebedrijf koeien

Achtergrond Stikstof

Partijen aan landbouwtafel slijpen de messen

De enorme verkiezingswinst van de BBB tijdens de Provinciale Statenverkiezingen versterkt de onderhandelingspositie van de boerenpartijen aan de tafels van het overleg over een landbouwakkoord. Zo roept LTO vandaag op tot een 'essentiële koerswijziging'. Ook Agractie voelt de steun van de politieke aardverschuiving en wil enkel een akkoord als dat 'een goed akkoord' is. Voor DDB was de verkiezingsuitslag zelfs reden om uit het overleg te stappen.
21 Maart 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox