Dossier | Dossier Stikstofcrisis

sloot waterkwaliteit

Achtergrond Stikstofstemming

De Green Deal, voor al uw inbreuken...

De architecten van de Europese Green Deal zijn al lang weer vertrokken uit Brussel (en veilig terug in Nederland), maar de lidstaten van de Europese Unie zullen nog jaren met de nasleep ervan om de oren worden geslagen. In onze rubriek 'Stikstofstemming' geven we op onze eigen wijze een interpretatie van de stikstofcrisis en aanverwante politieke zaken. 
Gisteren 17:00 uur
drijfmest injecteren

Achtergrond Stikstofstemming

Kamer legt bal klaar voor eerste mestsucces Wiersma

Veel werkbezoeken én een reeks uitstelbrieven aan de Tweede Kamer. Dat is het voorlopige beeld naar buiten toe van hetgeen de nieuwe bewindslieden doen op het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Binnen het kabinet moet voorts worden gewerkt aan het nieuwe beleid, maar er lijken ook inkoppers te zijn.
19 Juli 2024
vergister vergisting

Nieuws Mest

FrieslandCampina en Rabo zetten in op mestvergisting

Rabobank heeft zich aangesloten bij ReFerm, een consortium van negentien organisaties (waaronder FrieslandCampina) dat als doel heeft om monomestvergisting, dagontmesting en kunstmestvervangers in de veehouderij in Nederland te stimuleren. De bank ziet in ReFerm een partner om bottlenecks, zoals juridische borging van emissiereducties in vergunningen, op te lossen ‘zodat de weg vrij wordt gemaakt voor een bredere uitrol van monomestvergisting in Nederland’.
9 Juli 2024
koeien koeienstal

Nieuws Stikstof

Stikstof en fosfaat boven aangescherpt plafond 2025

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest lag vorig jaar niet 19 miljoen kilo onder het stikstofplafond van 2023, zoals uit de voorlopige CBS-cijfers in februari bleek, maar 26 miljoen kilo. De stikstofuitscheiding bedroeg 464 miljoen kilo. Dat is nog altijd 5,5% boven het aangescherpte stikstofplafond van 440 miljoen kilo dat in 2025 gaat gelden.
3 Juli 2024
luchtfoto

Achtergrond Stikstofstemming

Aerius, errata en andere onzuivere data

Iedere keer als er weer een politicus roept dat de natuur in Nederland op omvallen staat, weet deze persoon zich gesteund door data die het RIVM oplepelt via het Aerius-model, en door de natuurdoelanalyses die de provincies vorig jaar allemaal in ontvangst hebben genomen (en zelf hebben uitgezet). Het RIVM verklaart bij elke nieuwe versie ('release') ook dat alle invoerdata die van belang zijn voor de uitkomsten regelmatig worden geactualiseerd, bijvoorbeeld de landgebruikskaarten. Maar klopt dat ook?
28 Juni 2024
Christianne van der Wal

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinetskeuring en de persona's van Van der Wal

Gepruttel over eerder gedane uitspraken die al dan niet controversieel waren, bezwaarprocedures om bouwprojecten en schampere opmerkingen over cv's van kandidaten. Daarmee begonnen deze week de eerste hoorzittingen in de Tweede Kamer met de kandidaat-bewindslieden voor het kabinet-Schoof.
21 Juni 2024
Koning Willem Alexander

Achtergrond Stikstofstemming

Vreemde Haagse vogels en regeergrage ambtenaren

De vergelijking tussen het aanstaande kabinet-Schoof en het kabinet-Balkenende I uit 2002 is al vele malen getrokken. Ook toen werd een atypische regeringscoalitie gevormd en struikelden aspirant-bewindslieden soms al voordat ze goed en wel waren begonnen. Één kandidaat moest deze week al afhaken.
14 Juni 2024
politiek

Achtergrond Stikstofstemming

De les van de trage vorming van de ministersploeg

De trage invulling van ministersposten na het benoemen van een kandidaat-premier is niet echt een teken van kracht voor de nieuwe coalitie. Tegelijkertijd is het misschien een waarschuwing voor al die mensen vanuit de landbouw die denken dat het wel goed komt als de partijen van hun keuze eenmaal zetels hebben veroverd en bestuurders van hun kleur zijn benoemd.
7 Juni 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden