Dossier | Dossier Stikstofcrisis

stal gras grasland weide melkveebedrijf

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Over goed een week komt er weer een actualisatie aan van het Aerius-rekenmodel, voor onder meer het vaststellen van emissiecirkels. Tal van overheden, adviesbureaus en andere partijen zitten daar weer met smart op te wachten. Het is handig voor het uitrollen van nieuw beleid, aanwijzen van vervuilende boeren, intekenen van om te zetten landbouwgrond of voor het bouwen van een brug in de polder.
Gisteren 16:10 uur
Prinsjesdag

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Het demissionair kabinet houdt de vaart in het stikstofdossier. Dat bleek al uit het feit dat het onderwerp niet controversieel was verklaard en werd opnieuw duidelijk tijdens de Troonrede die koning Willem-Alexander vanmiddag tijdens Prinsjesdag uitsprak.
Dinsdag 15:30 uur
stikstof

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Terwijl een meerderheid in de Tweede Kamer plus het kabinet door willen gaan met het ingezette stikstofbeleid - want niet controversieel - neemt de wetenschappelijke twijfel toe. Het RIVM voelt zich er ook toenemend ongemakkelijk bij.
Maandag 16:00 uur
koeien

Achtergrond Stikstofstemming

Hete UvA-stikstofaardappel voor heilige koe uit De Bilt

In Amsterdam rolde deze week een kokend hete aardappel uit de pan, en het was eigenlijk best vermakelijk om te zien hoe daar omheen werd gedraaid. Het gaat natuurlijk over het onafhankelijke stikstof depositieonderzoek van de Universiteit van Amsterdam, gefinancierd door het Mesdagfonds. In onze rubriek Stikstofstemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.
16 September 2023
melkveebedrijf koeien sloot waterkwaliteit weidegang stikstof

Achtergrond Stikstof

Stikstofstudie UvA vaag in woord, helder in resultaat

Het wetenschappelijke stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) deed dinsdag veel stof opwaaien, waarbij opviel dat de resultaten op zeer verschillende wijzen zijn geïnterpreteerd. Van een bevestiging van het huidige kabinetsbeleid tot en met de spreekwoordelijke bom onder de huidige stikstofkoers van minister Christianne van der Wal. De onderzoekers van de UvA hebben in hun bewoordingen duidelijk de kool en de geit willen sparen, maar wie het rapport goed leest ziet dat de uitkomsten over het gedrag van de stikstofuitstoot door melkveebedrijven glashelder en duidelijk zijn.
14 September 2023
Lubbert van Dellen

Interview stikstof

UvA-onderzoek zet agro-afkapgrens op 300 meter

De stikstofdepositiemetingen door de Universiteit van Amsterdam zijn nog maar amper twee dagen publiek en nu al hét stikstofnieuws van Nederland. Er is volop discussie en Tweede Kamerleden buitelen over elkaar heen met vragen aan het kabinet. Aan Lubbert van Dellen, secretaris van het Mesdagfonds (het fonds dat de aanzet gaf voor het onderzoek), de vraag wat de uitkomsten betekenen voor de praktijk.
13 September 2023
stikstof natuur Overijssel

Nieuws Stikstof

Stikstofemissie wijkt in de praktijk sterk af van model

Het model dat het RIVM gebruikt om stikstofemissies van individuele boerderijen te berekenen en hun deposities op kwetsbare natuur, strookt niet met metingen gedaan door een onderzoeksteam van de Universiteit Amsterdam (UvA). Herleidbare emissies vanaf afzonderlijke bedrijven slaan hoofdzakelijk binnen een straal van 100 meter neer. Het RIVM overschat de gemeten depositie 3,6 maal.
12 September 2023
Wopke Hoekstra

Achtergrond Stikstofstemming

Kabinet gevallen, maar beleid moet voortgezet

Het kabinet is gevallen, maar de regeringscoalitie wil eigenlijk nog zo veel mogelijk doorgaan met het ingezette beleid. Dat kwam deze week duidelijk naar voren bij de debatten en stemmingen in de Tweede Kamer over de vraag welk onderwerpen controversieel moesten worden verklaard en welke niet.
8 September 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox