Dossier | Dossier Stikstofcrisis

BoerBurgerBeweging

Nieuws Politiek

Monsterzege BBB: 'Dit gaat niet alleen om stikstof'

Uit het niets wordt de BoerBurgerBeweging (BBB) in alle provincies, behalve Noord-Holland, de grootste in de Provinciale Staten. In Drenthe koos zelfs meer dan een derde voor de partij van Caroline van der Plas. In de Eerste Kamer wordt BBB volgens de eerste uitslag met 15 zetels even groot als de combinatie PvdA/GroenLinks. 
16 Maart 2023
stal gras grasland weide melkveebedrijf

Nieuws Stikstof

Provincies: innovatie tegen uitstoot stikstof versnellen

De provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en Gelderland hebben gezamenlijk €27 miljoen aan het Rijk gevraagd voor in totaal vijftig pilotprojecten om nieuwe innovatieve maatregelen en technologie te ontwikkelen om de stikstofuitstoot te beperken en zo het verduurzamen van de veehouderij te versnellen.
14 Maart 2023
Leonie Chapel

Interview Leonie Chapel

Tegensprekende data over leden en aantal boeren

Data over boerenbedrijven sluiten tussen de verschillende overheden en organisaties lang niet altijd op elkaar aan. Boerin en onderzoeker Leonie Chapel-Bosch heeft de afgelopen vijf jaar onderzoek gedaan naar de correlatie en de betrouwbaarheid van de agrarische data en naar het aantal leden van LTO. 
11 Maart 2023
Albert Heijn

Achtergrond Stikstof Stemming

Albert Heijn werpt Adema mooie kluif toe

Pensionering maakt vrij. Van de plicht om dagelijks naar het werk te gaan, maar ook van remmingen die bijvoorbeeld vrijuit spreken lastig maken. Het speelt in alle beroepen: de politiek, het bedrijfsleven en ook de wetenschap. Dit wetende, was het dan ook geen verrassing dat Louise Fresco, oud-voorzitter van WUR bij de Belgische omroep opeens begon te praten over het Nederlandse en Belgische stikstofprobleem als een politiek ding.
11 Maart 2023
rabobank

Analyse Directeur Food&Agri

Rabobank hoopt met Alex Datema op groen krediet

Het aanstellen van melkveehouder Alex Datema als nieuwe directeur Food&Agri bij de Rabobank mag gerust een verrassing worden genoemd. Een grote verrassing zelfs, want Datema is nou niet direct het stereotype bankdirecteur in pak en stropdas. Hij is een man uit de praktijk, wat in zekere zin voor hem pleit. Toch roept het aantreden van deze vergaderboer in sommige agrarische gelederen waarschijnlijk ook vraagtekens op, want Datema is een man met een uitgesproken visie op de landbouw. Een extensievere landbouw welteverstaan.
9 Maart 2023
rabobank Alex Datema

Interview Alex Datema

Alex Datema nieuwe agri-topman van Rabobank

Alex Datema wordt per 1 mei de nieuwe directeur Food & Agri Nederland van de Rabobank. Hij volgt daarmee Carin van Huët op die tot 1 januari van dit jaar de post bekleedde. Een verrassende keuze. Datema komt niet uit de bedrijfswereld en is ook geen bankier, maar melkveehouder in Groningen én (nu nog) voorzitter van BoerenNatuur, een vereniging die zich inzet voor agrarisch natuurbeheer en natuur-inclusieve landbouw. 'Ik hoop dat ik vanuit deze functie vervolg kan geven aan mijn inzet voor de duurzame toekomst van de landbouw', zegt Datema in een kennismakingsinterview met Boerenbusiness.
9 Maart 2023
silo veevoer voer veehouderij

Nieuws stikstof

Kamer wil advies over geschiktheid Aerius

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil een onafhankelijk advies over de vraag in hoeverre stikstofmodellen, zoals Aerius, geschikt zijn om te gebruiken bij de vergunningverlening van individuele bedrijven. 
8 Maart 2023
Gert Harm ten Bolscher

Podcast De Stem van de Regio

Ook intensieve veehouder heeft toekomst in Overijssel

SGP-lijsttrekker Gert Harm ten Bolscher wil ook de komende vier jaar het stikstofbeleid in Overijssel vormgeven. Ten opzichte van de Haagse plannen is Ten Bolscher een tikje recalcitrant te noemen. Hij pleit er met klem voor om niet 2030, maar 2035 als deadline van het beleid te nemen. Waarom er in Overijssel ook ruimte moet blijven voor intensieve veehouders, hoor je in een gesprek met Wouter Baan in onze podcastserie 'De Stem van de Regio'.
7 Maart 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox