Dossier | Dossier Stikstofcrisis

Albert de Groot Joep Rats

Interview De Groot en Rats

Harder op de trom slaan voor belang zuivelsector

Met een nieuwe voorzitter én nieuwe directeur is de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) goed geschoeid om de grote uitdagingen waar ze voor staan op te pakken. Dat de uitdagingen in tijden van de voortdurende stikstofdiscussie groot zijn, valt natuurlijk niet te ontkennen. Een van de aspecten waar de branchevereniging voor pleit, is behoud van voldoende schaal. Hierin wil de NZO nadrukkelijk wegblijven van uit de lucht gegrepen cijfers en getallen. 'De discussie moet op basis van feiten gevoerd worden.'
10 Oktober 2023
te koop

Achtergrond Stikstofstemming

Opkopen piekbelasters zet geen zoden aan de dijk

Een druppel op de gloeiende plaat, dat blijkt de piekbelastersaanpak van stikstofminister Christianne van der Wal te zijn. De NOS liet wetenschappers uitzoeken hoeveel de stikstofneerslag in natuurgebieden daalt als zeshonderd piekbelasters worden uitgekocht. Hou je vast: maar liefst 2,2%.
6 Oktober 2023
vliegtuig vliegen

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Het kabinet verklaarde stikstof niet controversieel, want het wil de vaart houden in het stikstofbeleid. De Eerste Kamer wil echter het Stikstoffonds van 24 miljard niet meer behandelen, bleek deze week. En Schiphol heeft haar natuurvergunning bij elkaar geshopt. In onze rubriek Stikstofstemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.
29 September 2023
stal gras grasland weide melkveebedrijf

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Over goed een week komt er weer een actualisatie aan van het Aerius-rekenmodel, voor onder meer het vaststellen van emissiecirkels. Tal van overheden, adviesbureaus en andere partijen zitten daar weer met smart op te wachten. Het is handig voor het uitrollen van nieuw beleid, aanwijzen van vervuilende boeren, intekenen van om te zetten landbouwgrond of voor het bouwen van een brug in de polder.
22 September 2023
Prinsjesdag

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Het demissionair kabinet houdt de vaart in het stikstofdossier. Dat bleek al uit het feit dat het onderwerp niet controversieel was verklaard en werd opnieuw duidelijk tijdens de Troonrede die koning Willem-Alexander vanmiddag tijdens Prinsjesdag uitsprak.
19 September 2023
stikstof

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Terwijl een meerderheid in de Tweede Kamer plus het kabinet door willen gaan met het ingezette stikstofbeleid - want niet controversieel - neemt de wetenschappelijke twijfel toe. Het RIVM voelt zich er ook toenemend ongemakkelijk bij.
18 September 2023
koeien

Achtergrond Stikstofstemming

Hete UvA-stikstofaardappel voor heilige koe uit De Bilt

In Amsterdam rolde deze week een kokend hete aardappel uit de pan, en het was eigenlijk best vermakelijk om te zien hoe daar omheen werd gedraaid. Het gaat natuurlijk over het onafhankelijke stikstof depositieonderzoek van de Universiteit van Amsterdam, gefinancierd door het Mesdagfonds. In onze rubriek Stikstofstemming geven we op onze eigen wijze een impressie van de stikstofcrisis.
16 September 2023
melkveebedrijf koeien sloot waterkwaliteit weidegang stikstof

Achtergrond Stikstof

Stikstofstudie UvA vaag in woord, helder in resultaat

Het wetenschappelijke stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) deed dinsdag veel stof opwaaien, waarbij opviel dat de resultaten op zeer verschillende wijzen zijn geïnterpreteerd. Van een bevestiging van het huidige kabinetsbeleid tot en met de spreekwoordelijke bom onder de huidige stikstofkoers van minister Christianne van der Wal. De onderzoekers van de UvA hebben in hun bewoordingen duidelijk de kool en de geit willen sparen, maar wie het rapport goed leest ziet dat de uitkomsten over het gedrag van de stikstofuitstoot door melkveebedrijven glashelder en duidelijk zijn.
14 September 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox