Dossier | Dossier Stikstofcrisis

Koning Willem Alexander

Achtergrond Stikstof Stemming

De week van Remkes II en Staghouwers opvolger

Op stikstofgebied was het de week van de laatste puntjes op de i voor het rapport-Remkes II. Komende woensdag wordt het gepresenteerd. Gespreksgenoten van hem suggereren dat het nieuwe rapport een stuk concreter en verrassender zal worden dan het eerste.
Vandaag 16:45 uur
NAJK

Interview NAJK

NAJK pleit in Brussel voor invoeren 'jonge boerentoets'

Een dertigtal jonge Nederlandse en Vlaamse boeren voerden gisteren (maandag 26 september) met drie trekkers actie bij het Europees Parlement om te pleiten voor de invoering van een 'jonge boerentoets' op natuurbeleid. Boerenbusiness sprak met Peter Meedendorp, portefeuillehouder internationaal van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), die bij de actie was.
Dinsdag 15:50 uur
Ministerie LNV

Achtergrond Stikstofstemming

Remkes lokt partijen uit de tent, kabinet wacht af

Johan Remkes - inmiddels wel in plaats van gespreksleider stikstofcoördinator te noemen - hield bijgestaan door Berenschot deze week weer zitting voor het bedrijfsleven. Hij wilde ditmaal ook specifiek doorpraten over de marktperspectieven, waar de opgestapte landbouwminister Henk Staghouwer eigenlijk mee aan de slag had gemoeten. Remkes heeft haast, want op 5 oktober komt hij eindelijk met zijn bevindingen.
Zaterdag 01:37 uur
FrieslandCampina

Nieuws Stikstof

Remkes praat met zuivel over stikstof en markt

Johan Remkes praat sinds begin deze week weer met ketenpartijen uit de zuivel en heeft de gespreksstof daarbij verbreed naar ook het marktperspectief. Aandacht daarvoor wil hij ook meenemen in het kader van zijn opdracht.
21 September 2022
natuur heide

Nieuws Stikstof

NewMob wil herstart natuurmetingen door RIVM

Er moet volgens Stichting NewMob weer gemeten gaan worden hoe het staat met de verzuring en vermesting in natuurgebieden. Hiervoor bestond tot 2014 het TrendMeetnet Verzuring. Dit zou bovendien moeten gebeuren met de nauwkeurigheid zoals vereist in de Wet Natuurscherming (Wnb).
21 September 2022
Troonrede 2022

Nieuws Prinsjesdag

Onbegrip over 'perspectief' voor boeren in Troonrede

Weinig nieuws onder de zon op agrarisch gebied in de Troonrede die vanmiddag door koning Willem-Alexander werd uitgesproken, maar het was wel opvallend dat er een lange passage was ingeruimd voor de boeren. Voor Agractie was de Troonrede teleurstellend: 'De koning vertelde dezelfde boodschap die we al maanden horen.'
20 September 2022
geld landbouwinkomen

Nieuws Stikstof

Kabinet ziet extra geld voor innovaties niet zitten

Het kabinet is het niet eens met Rabo-topman Wiebe Draijer dat er van de €24 miljard voor stikstofreductie in de landbouw meer dan €5 miljard uitgetrokken moet worden voor innovaties. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Carola Schouten, die weer op de post Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zit. 
19 September 2022
Carola Schouten

Analyse Stikstofstemming

Verandert met decor ook het spel in stikstofoverleg?

Terwijl het decor voor het stikstofoverleg tussen boeren en overheid aardig verandert, is Johan Remkes bezig zijn bevindingen op papier te krijgen. Wanneer hij zijn rapport precies gaat publiceren, is volgens zijn woordvoerder nog altijd niet vastgesteld, in ieder geval ruim na Prinsjesdag. Ook de plaats waar het moet gaan plaatsvinden is nog niet gekozen.
16 September 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief