Energie

LNG

Nieuws Aardgas

Europese gasprijs op weg naar record

De spanning op de gasmarkt blijft hoog. Het afknijpen van de aanvoer van gas richting Europa door Rusland mist zijn uitwerking niet op de gasprijzen. Europa zoekt naarstig naar LNG om Russisch gas te vervangen. Dat lijkt een gunstige ontwikkeling voor de leveranciers van LNG. Toch voelen ook de oliebedrijven de pijn van de hoge prijzen.
Eergisteren 17:01 uur
energie Kerncentrale

Analyse Elektriciteit

Warm en droog weer raakt ook elektriciteitsmarkt

Fossiele brandstoffen en kernenergie maken de dienst uit op de elektriciteitsmarkt. Door een samenloop van omstandigheden gaat de opwekking van stroom niet bepaald van een leien dakje. De aanvoer van gas uit Rusland blijft een grote onzekere factor op de markt. Daarnaast hebben de energiebedrijven ook last van het hete en droge weer bij de elektriciteitsproductie.
Dinsdag 11:45 uur
olie

Analyse Olie

Olie doet een jas uit door onverwachte voorraad

De prijs voor ruwe olie heeft een flinke stap terug gedaan de afgelopen dagen. Voor een deel stak de al langer spelende angst voor een recessie weer de kop op. De vraag naar olie zou daardoor fors afnemen. Dat is echter niet de belangrijkste oorzaak voor de daling volgens veel experts.
5 Augustus 2022
energie elektriciteit energieprijs

Nieuws Inflatie

Inflatie boven 10 procent, energieprijzen stijgen hard

De inflatie was in juli 10,3% hoger ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Vooral energie en huishuur stegen flink. Het is de eerste keer sinds september 1975 dat de inflatie boven de 10 procent uitkomt. In juni was de inflatie 8,6%.
4 Augustus 2022
LNG

Analyse Aardgas

Stevige concurrentie tussen Europa en Azië om LNG

De aanvoer van gas uit Rusland blijft het grote thema op de gasmarkt. Rusland gebruikt de gasleveringen als een politiek drukmiddel. De effecten daarvan blijven echter niet beperkt tot Europa.
3 Augustus 2022
energie elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

De elektriciteitsmarkt blijft stappen omhoog zetten. Afgelopen week kwam zelfs de recordprijs van begin maart in zicht. Het opwaarts momentum in de markt wordt voor een deel veroorzaakt door de problemen met de aanvoer van gas uit Rusland. Om die problemen het hoofd te bieden wordt er weer teruggegrepen op een oude vertrouwde brandstof die vanwege het milieu uit de gratie was geraakt.
2 Augustus 2022
tanken diesel brandstof

Analyse Aardolie

Topresultaten oliebedrijven maken stemming op markt

Het is op de oliemarkt een dun lijntje tussen te weinig aanbod van of te weinig vraag naar olie. De afgelopen weken was het vooral de zorg om tegenvallende economische groei en daarmee een kleinere vraag naar olie die een stempel op de markt drukte. Deze week kwam er een omslag en namen de zorgen over een krap aanbod weer de overhand op de markt.
29 Juli 2022
gas

Analyse Aardgas

Paniek slaat toe op de Europese gasmarkt

De Europese gasmarkt is weer flink op drift geraakt. Vorige week heerste nog vooral de opluchting dat Rusland de gasleveringen via de Nord Stream 1 weer hervatte na het geplande onderhoud. Nu Rusland toch snijdt in de gasexport naar Europa slaat de paniek op de gasmarkt toe.
27 Juli 2022
energie stroom elektriciteit kolen

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt kiest eigen richting

De spotprijzen op de elektriciteitsmarkt blijven beweeglijk . Met het hervatten van de gasleveringen via de Nord Stream zou een prijsdempend effect op de gasmarkt te verwachten zijn en daarmee ook indirect op de elektriciteitsprijs hebben. Dat effect blijft echter tot nu toe uit.
26 Juli 2022
olie Olieplatform

Analyse Olie

Oliemarkt jojoot tussen zorgen om vraag en aanbod

Op de oliemarkt komen tegengestelde signalen af. De voorraad ruwe olie is nog niet overdreven en loopt in de VS zelfs nog wat terug. De voorraad benzine nam in de VS daarentegen wel toe. Dat wordt als signaal gezien de consumenten de hoge prijzen voor brandstof niet langer kunnen of willen betalen.
22 Juli 2022
olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Gasprijs doet een stap terug, maar blijft hoog

De aardgasprijs is de afgelopen dagen weer wat gedaald. Gas blijft overigens nog altijd ongekend duur. De perikelen rond de Nord Stream houden de gemoederen op de gasmarkt nog altijd bezig. Vorige week werd er nog door verschillende experts van uitgegaan dat de aanvoer via deze leiding niet meer hervat zou worden. Daar komen nu toch ook wat andere signalen over naar buiten.
20 Juli 2022
energie stroom elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Extremen nemen toe op de elektriciteitsmarkt

Het weer is een factor van belang op de elektriciteitsmarkt. Veel of weinig aanbod van stroom opgewekt met zon of wind veroorzaakt pieken en dalen in de elektriciteitsprijs. Dat effect is al langer bekend, maar lijkt steeds grotere prijsschommelingen te veroorzaken. Vooral de verschillen tussen de prijs in het weekend en de prijs door de week worden steeds groter.
19 Juli 2022
olie

Analyse Olie

Monetair beleid zet oliemarkt onder druk

De prijzen van ruwe olie staan onder druk. Versomberende economische vooruitzichten zijn daarbij een belangrijke factor. Verschillende experts voorspellen dat de mineurstemming op de oliemarkt nog lang niet over is. Andere waarschuwen niet te veel in het huidige sentiment mee te gaan, want het aanbod is immers krap.
15 Juli 2022
gas

Analyse Aardgas

Krapte op Europese gasmarkt houdt aan

De Europese gasmarkt blijft in het teken staan van onvoldoende aanvoer. De Nord Stream is tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud en op andere routes waar nog wel ruimte is wordt niet of nauwelijks extra gas uit Rusland aangevoerd.
13 Juli 2022
energie elektriciteit

Achtergrond Elektriciteit

Spanning stijgt op de elektriciteitsmarkt

Op de Europese energiemarkt trekt gas veel aandacht door de problemen met Rusland. Maar ook de elektriciteitsmarkt is flink van slag. De EPEX Spot zette afgelopen week wederom de weg omhoog in. Deels komt dat door de weersomstandigheden die niet optimaal zijn voor de productie van groene stroom. Ook de dure conventionele brandstoffen hebben er part aan.
12 Juli 2022
olie

Analyse Olie

Olie klimt weer op na laagst prijs in maanden

De olieprijs kreeg net als de meeste grondstoffen deze week een flinke tik te verwerken. Minder gunstige economische vooruitzichten of zelfs een recessie worden als oorzaak genoemd. Tot nu toe werd er door de analisten vooral naar de aanbodkant van de markt gekeken voor de prijsvorming. Er gaan steeds meer geluiden op dat de vraag ontwikkeling minstens zo belangrijk wordt de komende tijd.
8 Juli 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief