Energie

windenergie

Opinie Kasper Walet

Transitie klimaat en energie bedreiging of kans?

Klimaatbeleid en de energie transitie zijn nauw met elkaar verbonden en hebben een grote invloed op uw bedrijfsvoering. Daarom is het zo jammer dat het debat hierover zo is gepolariseerd.
Gisteren 22:00 uur
elektriciteit

Analyse Energie

Volatiele gasprijs voorkomt verdere daling stroomprijs

De elektriciteitsprijs blijft onder druk van het zonnige weer relatief laag. Toch is de handelsprijs voor elektriciteit vergeleken met de hoeveelheid groene stroom die werd opgewekt hoog. Na maanden van structurele dalingen zorgt volatiliteit op de gasmarkt namelijk voor een hoge grondstofprijs. Daarom zetten zowel ondernemers als de rijksoverheid steeds vaker in op hernieuwbare bronnen.
Gisteren 10:00 uur
olie

Analyse Energie

Chinese economie duwt olieprijs verder omlaag

Door de zwakke Chinese economie is de olieprijs deze week met bijna $5 gedaald. Met name de industrie heeft het moeilijk, maar ook de groei van de dienstensector begint te vertragen. Door de lage prijs zijn alle ogen gericht op de OPEC+. Op het moment spreken Rusland en Saoedi-Arabië elkaar over een verdere verlaging van de olieproductie.
Donderdag 13:30 uur
olietanker gas LNG tanker

Analyse Energie

Daling gasprijs zet onverminderd door

De bodem van de gasprijs lijkt nog altijd niet in zicht. Door een Brussels plan voor extra besparingen en de zwakke Europese economie zakte de prijs op de TTF tot onder de €25. Daarnaast lijkt China voor Turkmenistan boven Rusland te kiezen als belangrijkste gasleverancier.
31 Mei 2023
windenergie windturbine windmolen energie zonneenergie groene stroom

Analyse Energie

Brussel hekelt Nederlandse energietransitie

De elektriciteitsprijs is vorige week stevig gekelderd. Het pinksterweekend tekent de contouren van de EPEX. Niet alleen de vraag was in deze periode lager, maar ook het aanbod van gratis stroom was door het zonnige weer hoog. Daarnaast kreeg Nederland flink vorige week stevige kritiek van de Europese commissie te verwerken over de vergroening van de energiemix.
30 Mei 2023
olie

Analyse Energie

Oliemarkt weer in de ban van OPEC+

De olieprijs maakte deze week een behoorlijk stijging door. Positieve prijsdruk is met name aan de aanbodkant van de markt te vinden. Langzaam maar zeker begint de oliemarkt namelijk te merken dat het wereldwijde olieaanbod door de productiedaling van OPEC+ lager uitvalt. Daarnaast lijkt ook de vraag naar ruwe olie door het naderende vakantieseizoen toe te nemen.
25 Mei 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs daalt voor eerst sinds 2021 onder 30 euro

De gasprijs blijft maar zakken. Voor het eerst sinds de zomer van 2021 zakte de prijs op de TTF onder de €30 per megawattuur. Naast een goede doorloop van de LNG-importen begint de stroef lopende economie de gasprijs naar beneden te drukken. Daarnaast heeft de G7 aangekondigd weer in de Europese gasinfrastructuur te investeren.
24 Mei 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Record groene energie noopt tot afschakelen

De elektriciteitsprijs viel deze week lager uit dan voorgaande weken. Een combinatie van gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen drukken op het moment de groothandelsprijs van stroom. Op sommige moment werd zelfs zo’n grote hoeveelheden zonne- en windenergie opgewekt dat de bronnen werden afgeschakeld.
23 Mei 2023
olie

Analyse Energie

Oliemarkt lijkt geloof verloren in Chinese groei

De olieprijs was deze week behoorlijk in balans. Ondanks de zwakke resultaten van de Chinese industrie houdt het Internationaal Energieagentschap (IAE) vast aan de voorspelling dat de Chinese olieconsumptie in de tweede helft van 2023 boven de vraag uitgroeit. Door de zwakke economische situatie lijkt de markt echter sceptisch over de lezing van de situatie.
18 Mei 2023
gas

Analyse Energie

Europa wil minder Russisch gas importeren

De gasprijs is deze week voor de zesde week op rij gedaald. De importen van LNG verlopen nog altijd voortvarend. De voorspelde concurrentie van de Aziatische landen blijft namelijk nog altijd uit. Nu de Europese gasvoorziening redelijk goed verloopt, overwegen de G7 en de EU de importen van Russisch gas verder terug te dringen.
17 Mei 2023
energie Kerncentrale

Analyse Energie

Kerncentrales houden druk op elektriciteitsmarkt

De elektriciteitsprijs is op het moment behoorlijk stabiel. Toch blijven verstoringen rond kerncentrales actueel. Terwijl in Frankrijk het maximale vermogen voorlopig nog niet wordt benut, zorgt in België het verlengen van de levensduur van de kerncentrales voor problemen. Daarnaast kondigt Frankrijk stappen aan om bedrijven in de hernieuwbare energiesector aan zich te binden.
16 Mei 2023
haven olie raffinaderij

Analyse Energie

Dieselprijs stijgt na lange tijd substantieel

Na de stevige daling van vorige week toont de olieprijs herstel. Na het nieuws van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de rente voorlopig in stappen van 25 basispunten wordt verhoogd, steeg de olieprijs met maar liefst 7%. Ook de dieselprijs viel na het nieuws voor het eerst in lange tijd substantieel hoger uit. Toch werd het tempo van de stijging snel getemperd door nieuws uit China.
11 Mei 2023
gas

Analyse Energie

Langzame daling gasprijs zet door

De gasprijs is deze week weer licht gedaald. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen van analisten lijkt een bodem voor de gasprijs nog altijd niet in zicht. Op het moment wijst alles namelijk in de richting van een lage gasprijs, al waarschuwen analisten voor een al te groot optimisme. Dat de situatie zo gunstig blijft, is namelijk nog geen gegeven.  
10 Mei 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs daalt nog altijd

De elektriciteitsprijs was deze week behoorlijk stabiel. De productie van hernieuwbare energie bleef namelijk ongeveer op hetzelfde niveau. Daarnaast maakte de RVO bekend dat de overheid het doel in het energieakkoord voor windenergie op land nipt heeft gehaald.  
9 Mei 2023
olie

Analyse Energie

China en Amerika zorgen voor lagere olieprijs

Na een relatief grote stijging raakte de olieprijs deze week in vrije val. De daling startte toen China bekendmaakte dat zijn industrie is gekrompen, maar werd verlengd door nieuws over verschillende economische klappen uit de verenigde staten. Ondanks de economische malaise besloot de Amerikaanse Centrale Bank (FED) hun deze week wederom te verhogen.
4 Mei 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs daalt door dalende LNG-import in Azië

De gasprijs beweegt sinds april langzaam maar gestaag naar beneden. Alleen het vullen van de gasreserves zorgt nog voor opwaartse prijsdruk nu het verwarmingsseizoen definitief ten einde is. Toch kwam de daling door nieuws over de dalende Aziatische LNG-import even in een stroomversnelling.
3 Mei 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox