Shutterstock

Nieuws Energie

Negatieve elektriciteitsprijs zit ondernemers dwars

19 April 2020 - Erik Colenbrander - 8 reacties

Agrarische ondernemers met zonnepanelen of windmolens op hun bedrijf hebben in deze periode, en dan met name in de weekenden, soms een negatieve energieprijs. Bij een negatieve elektriciteitprijs verstrekt RVO geen SDE+- subsidie voor de zogenaamde invoeding van hernieuwbare elektriciteit.

Dit heeft alles te maken met de coronacrisis en uiteraard helpt, als je zonnepanelen hebt, ook het uitermate zonnige weer van de laatste weken mee. Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen, wordt veel minder energie gebruikt dan normaal. In de vorm van elektriciteit, gas, olie of welke andere vorm dan ook. Tegelijkertijd is de productie van zonne-energie veel groter dan normaal door het uitzonderlijk vaste en zeer zonnige weer. Het regent weerrecords, maar ook zonne-energie opbrengstrecords.

Hierdoor was bijvoorbeeld vorig weekeind de elektriciteitsprijs voor een aaneengesloten tijdblok van zes uur of langer negatief. Dit heeft op social media al geleid tot enkele verontwaardigde reacties van agrarische ondernemers, die de wenkbrauwen fronsen dat zij voor het opwekken van groene stroom "geld toe moet betalen". 

Eerder dit jaar in februari was de productie van windenergie al uitzonderlijk groot, waardoor de elektriciteitsprijs negatief werd. Dat was enkele maanden terug toen een primeur.

Vanaf 1 januari 2015
Bij negatieve elektriciteitprijs verstrekt RVO geen SDE+- subsidie voor de zogenaamde invoeding van hernieuwbare elektriciteit. Kleine projecten (projecten met een nominaal vermogen per aansluiting op het elektriciteitsnet van minder dan 500 kW) en projecten waarvan de aanvraag voor 1 december 2015 is ingediend, zijn van deze bepaling uitgesloten. Voor windenergieprojecten ligt de grens op 3 MW per aansluiting op het elektriciteitsnet.

Uitzonderlijke situatie
De nieuwe SDE+- bepaling over de negatieve elektriciteitsprijs betekent niet dat financiering van zonnepanelen onaantrekkelijk is geworden, zegt Hans van Cleef, energie econoom van de ABN Amro. “Dit is een uitzonderlijke situatie, die we wel hadden verwacht maar niet al zo snel.” De bank gaat er van uit dat de negatieve elektriciteitsprijs een uitzondering blijft, gemeten over het tijdvak waarin een financiering van zonnepanelen loopt van doorgaans 15 jaar. Van Cleef: “Technisch gezien kunnen zonnepanelen wel 25 jaar mee. Het verschijnsel ‘negatieve elektriciteitsprijs’ maakt de financiering van zonnepanelen niet moeilijker."

Negatiever scenario budgetteren
RVO raadt desgevraagd aan te berekenen of een project ook rendabel is als de productie van zonne-en windenergie jaarlijks iets lager uitvalt, waarbij dit wordt aangevuld met een extra jaar subsidie (het zogenaamde 16de jaar). Ook RVO benadrukt dat de negatieve energieprijs in Nederland langer dan 6 uur aaneengesloten, een uitzonderlijke situatie is die zich dit jaar pas voor het eerst heeft voorgedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Kjol 19 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10886780/negatieve-elektriciteitsprijs-zit-ondernemers-dwars]Negatieve elektriciteitsprijs zit ondernemers dwars[/url]
Nu nog gratis diesel...
gewone boer 19 April 2020
welkom in de groene heilstaat
???!!! 19 April 2020
Laatste zonnepanelen al geplaatst?
Windmolens niet meer plaatsen?
Bruinkoolcentrales opnieuw opgestart?

Zulke negatieve uitschieters zullen de norm worden!!!

Daarnaast: in een windluwe periode in de andere helft van het jaar is er geen stroom te koop, zo duur zal dat worden!!!

Nog een paar stapjes en het gaat voor de vermogende energiegebruiker (en producent!) interessant worden om het lijntje met de rest van de wereld door te knippen.

Met de reeds aangekondigde vastrechtverhogingen in het verschiet is die toekomst sneller dan menigeen denkt realiteit aan het worden.

Noord 19 April 2020
Fransie heeft 1000kkk te besteden en lost dit wel even op. Ik hoop dat de hele groene droom van vele ondernemers in nl abrupt ten einde komt en dat betalen om te produceren de norm wordt. De glastuinbouw zou ook wel even met de WKK de wereld redden. Nu ook boeren het idee hebben dat vakmanschap geen noodzaak meer is omdat het schijnt en waait vindt ik het tijd worden dat deze arrogante subsidie ceen ten einde komt.
Berry 20 April 2020
De energieprijzen dalen op de lange termijn al vanaf 2008. En op de kortere termijn vanaf eind 2018. Zonder Corona had de daling zich ook voortgezet
Abonnee
mt 20 April 2020

Deze natte droom van boeren komt heel snel ten einde...ze zijn er weer met beide pootjes ingetrapt...ach
Abonnee
Hannes 22 April 2020
heb in december mijn overtollige opgewekte stroom verkocht voor 7,4 cent per KW voor 3 jaar
Jane 22 April 2020
Hallo allemaal, ik zag opmerkingen van mensen die hun lening al hadden gekregen van Anderson Loan Finance. Eerlijk gezegd dacht ik dat het een oplichterij was en toen besloot ik een verzoek in te dienen op basis van hun aanbevelingen omdat ik dringend een lening nodig had. Een paar dagen geleden bevestigde ik op mijn persoonlijke bankrekening van $ 12.000,00 die ik voor zaken had aangevraagd. Dit is echt goed nieuws en ik ben zo blij dat ik iedereen adviseer die een echte lening nodig heeft en die zeker zal terugbetalen om een aanvraag in te dienen via hun e-mail (fax) + 1315-329-6320

Ze kunnen u een lening lenen.
Neem contact op met de heer Anderson
E-mail: andersonraymondloanfinance@gmail.com
Telefoon: + 1315-329-6320
Bezoek het kantooradres @ (68 Fremont Ave Penrose CO, 81240).
.......
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden