Eigen foto

Nieuws Energie

Contractprijs en dagprijs gas steeds verder uit elkaar

2 Mei 2020 - Erik Colenbrander - 2 reacties

De dagprijs van aardgas beweegt met de prijs van olie mee en dreigt daarom ook negatief te worden. Wie gaat het overschot aan aardgas opslaan?

Net als bij de vraag en aanbod van olie is de markt voor aardgas door de coronacrisis danig verstoord. Terwijl de vraag fors is afgenomen, steeg het aanbod van duurzame energie uit wind en zon tot recordhoogte. En er was toch al een groot aanbod, niet vanwege een handelsoorlog maar vanwege de bijzonder zachte winter in grote delen van Europa. 

Dagprijs diepte
De daggasprijs verkende afgelopen week nieuwe diepten en stond vorige week vrijdag zelfs op 5,4 cent per kuub. De relatief hoge temperaturen in West-Europa, in combinatie met vloeibaar gas dat vanuit Groot-Brittannië in grote hoeveelheden onze kant op kwam stromen waren hier debet aan. Dus doet zich de vergelijkbare vraag voor als bij olie: wie gaat de opslag van gas betalen? In Nederland zijn verschillende mogelijkheden om ondergrondse velden vol te pompen met aardgas, maar de reservecapaciteit blijkt eindig te zijn.

EU prijsafspraken
Anders dan de prijs van diesel, beweegt de prijs van contract aardgas niet snel mee met de dagprijzen die worden betaald. Dat heeft te maken met prijsafspraken die de Europese Unie vanwege het klimaatbeleid hanteert: de EU stelt twee keer per jaar de gasprijs vast. Om de dagprijzen van nu beter te kunnen volgen, moet dit beleid worden losgelaten. De gasprijs bestaat uit meerdere onderdelen, te weten, verbruikskosten, BTW, energiebelasting, ODE (heffing voor opslag duurzame energie) en vastrecht

Van al deze onderdelen kan de verbruiker alleen invloed uitoefenen op de gastarieven. De ontwikkeling van de gasprijs is tot en met 1999 relatief stabiel geweest. De prijs van een kuub gas lag op dat moment tussen de 20 en 30 cent. Vanaf het jaar 2000 stegen de prijzen sterk, voornamelijk door forse BTW verhogingen en bijkomende heffingen en belastingen. Om daarna weer te zakken naar het prijsniveau van tussen de 20 en 30 cent, afhankelijk van de bedrijfskenmerken.

Gronings gas
Op de Nederlandse aardgasmarkt spelen ook de afspraken een rol die de Nederlandse regering heeft gemaakt over de afbouw van de Groningse gaswinning. Hierover zijn in de herfst van 2019 bindende afspraken gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Berry 2 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10887016/contractprijs-en-dagprijs-gas-steeds-verder-uit-elkaar]Contractprijs en dagprijs gas steeds verder uit elkaar[/url]
Is de prijs (USA) zoals afgebeeld in de grafiek ook van toepassing op de situatie in NL/EU?

Verder wordt geschreven dat de EU de gasprijs 2x per jaar vaststelt. Waar kunnen we deze prijzen inzien??
Berry 2 Mei 2020
Vloeibaar gas uit Groot Brittannië komt dat ook naar ons land via een pijpleiding? Of laten ze bootjes varen naar Rotterdam?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Olie

Belofte van impuls Chinese economie stut olieprijs

Analyse Olie

Verwachting is dat olieprijs in 2025 onder 70 dollar zakt

Analyse Olie

Productiebeperking OPEC mogelijk opnieuw verlengd

Analyse Energie

Gasprijs op hoogste punt in bijna een jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden