Shutterstock

Nieuws Energie

Energie interesseert Duitse boer minder

6 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

De Duitse 'Landwirtschaftliche Rentenbank' heeft in de eerste helft van 2020 minder leningen verstrekt aan boeren dan in het eerste halfjaar van 2019. Er werd vooral minder geïnvesteerd in hernieuwbare energie.

De fors afnemende investeringen in deze categorie worden in verband gebracht met de laatste wijziging van de Duitse wet op hernieuwbare energiebronnen in 2017. Het totale uitbetaalde bedrag aan leningen voor hernieuwbare energie bij de Rentenbank, is dit jaar gedaald van 504 miljoen euro in de eerste helft van 2019 tot 341 miljoen euro. De afname bedroeg in een jaar tijd die maar liefst 32,3 procent. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de coronapandemie terughoudendheid veroorzaakte bij het doen van investeringen.

Meer machine financiering
Naast de gedaalde investeringen in hernieuwbare energie daalden ook de investeringen in stallenbouw en grondverwerving. Daarentegen is de kredietvraag voor machines toegenomen in het eerste halfjaar van 2020, blijkt uit de cijfers van Rentenbank.  

De divisie landbouw en voedingsindustrie noteerde een afname van 7,4%, tot €540 miljoen. In totaal is het volume verstrekte leningen voor alle 4 de financieringsdivisies, namelijk plattelandsontwikkeling, landbouw, landbouw en voedselindustrie en hernieuwbare energie, met 1,2 procent gedaald. In de eerste helft van 2019 heeft Rentenbank in totaal circa €3,18 miljard beschikbaar gesteld, in de eerste helft van 2020 is dit gedaald tot circa €3,14 miljard.

Extra plattelandsinvesteringen
De investeringen in de divisie 'Rural Development' redden de omzet van de Rentenbank. Tegen de trend van de dalende investeringen in, steeg deze categorie met maar liefst 27,6 procent. De Landwirtschaftliche Rentenbank verstrekte met name leningen aan ontwikkelingsinstituten van de Duitse overheid. In totaal bedroegen de leningen voor plattelandsontwikkeling ongeveer €1,12 miljard.

Coronapandemie financiering
De bank vestigt de aandacht op het liquiditeitsgarantie programma dat zij, sinds de corona-uitbraak in maart 2020, aanbiedt. Bedrijven die getroffen zijn door corona kunnen hiervan gebruik maken. In de eerste helft van 2020 bedroeg het uitgeleende bedrag ter zekerheid van de liquiditeit van bedrijven €18,1 miljoen. Daarnaast verstrekt Rentenbank sinds april 2020 samen met het Federale Duitse ministerie van Landbouw gegarandeerde leningen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden