Shutterstock

Nieuws Energie

Ondanks hitte record geen zonne-energie record

11 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Vanmiddag (11 augustus) is voor de vijfde dag op rij een maximumtemperatuur van 35 graden of meer gemeten in Nederland. Ondanks dit ongekende hitte record is er geen sprake van recordhoge energieproductie door zonnepanelen. Volgens energiemaatschappij Essent presteren zonnepanelen namelijk het best bij een temperatuur van 25 graden.

Iedere graad afwijking ten opzichte van deze optimale temperatuur veroorzaakt een opbrengstverlies van 0,5%. Tijdens tropische dagen met uitbundige zonnestraling kan de temperatuur van zonnepanelen wel tot 65 graden oplopen.

Materiaal maakt verschil
Volgens Essent maakt het materiaal waaruit de zonnepanelen zijn samengesteld ook verschil. Een monokristallijn paneel beperkt het opbrengstverlies per graad temperatuurafwijking tot 0,40%, terwijl een polykristallijn paneel 0,50% opbrengst verliest per graad temperatuurafwijking. Dunne filmpanelen, gemaakt van amorf silicium, gaan met 0,20% verlies per graad temperatuurafwijking ten opzichte van de optimale 25 gradenhet beste om met temperatuurvariaties. Essent heeft dan ook hoge verwachtingen van dit type zonnecel.

Naast de temperatuur speelt ook de lichtintensiteit een rol bij de prestaties van zonnepanelen. Tijdens zeer zonnige voorjaarsdagen met staalblauwe luchten is de opbrengstpotentie groter dan tijdens de hittegolf van dit moment. Hoge bewolking en smog verminderen namelijk de lichtintensiteit. Ook opgewaaid stof op de zonnepanelen als gevolg van de toenemende droogte heeft een negatieve invloed op de energieproductie van zonnepanelen.

Record langste dag
Deskundigen gaan ervan uit dat het record aan dagproductie van zonne-energie, dat dit jaar op de langste dag werd geboekt, dit jaar niet meer gebroken zal worden. De langste dag is al weer bijna 2 maanden geleden en in deze tijd van het jaar neemt de daglengte snel af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden