Nieuws Energie

Hoe meer zonne-energie, hoe meer airco's?

14 Augustus 2020 - Erik Colenbrander

Hoe zonnig het ook is en hoe snel de zonnepanelen oppervlakte in Nederland zich ook uitbreidt, toch betekent een hittegolf niet dat de prijzen van elektriciteit en gas dalen. Dat is ook de afgelopen week weer gebleken. Toen de hittegolf van start ging, stegen de gasprijzen enigszins.

Nu het einde van de hittegolf in zicht komt, hebben de prijzen van gas en elektriciteit wel weer de neiging om te gaan dalen.

Jaar op jaar meer airco's
Anders dan je zou verwachten, produceren zonnepanelen tijdens een hittegolf namelijk niet optimaal. Boven de 25 graden neemt het rendement snel af. Zoveel extra aanbod van elektriciteit, geproduceerd door zonnepanelen, kwam er dus niet bij, ondanks het grote aantal zonuren. Bovendien loopt het stroomverbruik tijdens een hittegolf flink op door het gebruik van airco's. Dus moet er extra gas worden verstookt om aan de extra vraag naar stroom te voldoen. Hoe snel het stroomverbruik toeneemt als gevolg van het snel stijgende gebruik van airco's weet niemand. Feit is dat het gebruik van airco's door burgers en bedrijven in Nederland jaar op jaar toeneemt.

Hete zomers, vooral warme winters
Er is dus een opmerkelijke parallel tussen de toename van de productie van zonne-energie en het gebruik van airco's. Hittegolven veroorzaken, hoe zonnig het ook is en hoe snel de zonnepanelen oppervlakte ook groeit, per saldo in de zomer voor extra uitstoot van CO2. En de opwarming van de aarde gaat nog sneller dan verwacht, zeggen klimaatwetenschappers na deze augustusweek met een ongekende gemiddelde maximumtemperatuur van 33 graden (bij het KNMI in de Bilt).

Opwarming van de aarde betekent echter vooral ook warmere winters, en dat heeft veel meer reducerend effect op de CO2 uitstoot dan de toename als gevolg van hetere zomers. Warme winters en hete zomers kunnen de markt voor duurzame energie dus behoorlijk beïnvloeden.

Zomerrust op energiemarkt
Het weer is op dit moment wel een van de weinige factoren op de energiemarkt die prijsverschil kan veroorzaken. Het verdwijnen van de huidige ongekende hittegolf kan er gek genoeg voor zorgen dat het aanbod van duurzame energie toeneemt. Zowel van windenergie als van zonne-energie. Van windenergie omdat onstabieler weer met westenwind doorgaans tot hogere windsnelheden leidt dan tijdens hittegolven. En van zonne-energie omdat ze optimaal produceren bij een temperatuur van 25 graden.

Effect zwakke dollar vooralsnog beperkt
Hittegolven zorgen dus voor dynamiek op de markt van duurzame energie in vakantietijd. De vakantietijd is traditioneel juist een periode die voor rust zorgt op de energiemarkt. Zodra de vakantie weer voorbij is, neemt de dynamiek waarschijnlijk weer snel toe.

Afgelopen weken zorgde de sterk in waarde gedaalde dollarkoers ten opzichte van de euro voor beweging op de energiemarkt, maar ondanks dat de koersdaling van de dollar naar verwachting aanhoudt, leidt dit op het eerste gezicht niet tot grote veranderingen in energiestromen.

Landbouwdiesel onveranderd 90 cent
De olieprijs is onveranderd stabiel tot licht stijgend. Dat vertaalt zich in een prijs van landbouwdiesel die op dit moment afgerond 90 cent per liter bedraagt. Al sinds half juni is de prijs van landbouwdiesel nauwelijks meer veranderd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs op hoogste punt in bijna een jaar

Analyse Energie

Zonnepanelen als aanvulling op tarwesaldo

Analyse Energie

Gasmarkt stabiliseert op hoogste niveau van 2024

Analyse Energie

Gasnotering schiet omhoog door aanval in Rusland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden