Shutterstock

Nieuws Energie

Na zon domineert nu wind de energiemarkt

28 Augustus 2020

Nog nooit werd er op 1 dag zoveel windenergie geproduceerd als afgelopen woensdag, toen het bijna een etmaal lang stormachtig weer was in grote delen van Nederland. Energieopwek.nl registreerde voor het eerst meer dan 100.000 MWh elektriciteit uit wind op 1 dag.

Goed voor ruim 30% van het gemiddelde elektriciteitsverbruik en 6% van het gemiddelde totale energieverbruik in Nederland op 1 dag. De piek in de opbrengst zorgde ook voor heel wisselende dagprijzen voor groene stroom. De komende weken ligt het voor de hand dat er geen pieken in wind- of zonne-energie optreden, gezien de weersverwachting. Hoewel de storm van afgelopen woensdag ook pas een dag of 4 van tevoren op de weerkaarten zichtbaar werd.

Schommelende gasprijs
Tegelijkertijd schommelden afgelopen week ook de prijzen op de gasmarkt hevig. Dat is deels te herleiden naar de sterk wisselende energieopbrengsten van zonnepanelen en windmolens in augustus. Om het wisselende aanbod van zonne- en windenergie te bufferen is gas nodig om elektriciteit te produceren en bovendien dobberen er geen schepen vol vloeibaar natuurgas meer op de Atlantische Oceaan, in afwachting van nieuwe opslagcapaciteit in Europa. Het gebrek aan opslagcapaciteit dat midden in de coronacrisis dreigde te ontstaat, is weer verdwenen.

De sterk schommelende gasprijs wordt ook veroorzaakt door tegengestelde berichten over het onderhoud aan pijpleidingen en fabrieken, die een groot aandeel hebben in de gasleverantie in Europa. Gezien de tijd van het jaar met de 'r' in de maand in het vooruitzicht ligt het voor de hand dat de vraag naar gas gaat toenemen en de gemiddelde prijs verder doorstijgt. 

Olieprijs stabiele factor
Ook de prijs van CO2-rechten is volgens analisten al wekenlang onderwerp van speculatie en stijgt voortdurend in prijs. De enige stabiele factor op de energiemarkt in het totaal, fossiel en duurzaam bij elkaar opgeteld, is de olieprijs. De prijs van olie en landbouwdiesel verandert sinds half juni nauwelijks. Nog steeds kost landbouwdiesel ongeveer €0,90 per liter, kortingen en toeslagen meegerekend en exclusief BTW.
 

De afspraken over de olieproductie die de grote olieproducerende landen met elkaar gemaakt hebben, zijn de belangrijkste verklaring van de stabiele olieprijs. Het is de vraag welke uitwerking het nieuwe orkaanseizoen in de Mexicaanse Golf regio heeft. Dat geldt overigens ook voor het aanbod van vloeibaar natuurgas dat met schepen wordt vervoerd.

Regenradar
Powered by Agroweer
Grootste aandeel groene stroom ooit

Nieuws Energie

Grootste aandeel groene stroom ooit

Stevige vraag naar gas op internationale markt

Analyse Energie

Stevige vraag naar gas op internationale markt

Het beste verdienmodel met zonnepanelen

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Het beste verdienmodel met zonnepanelen

Zonnepanelen: nu en in de toekomst

Aangeboden: Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen: nu en in de toekomst

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief