Shutterstock

Nieuws Klimaat

'Broeikasgasuitstoot moet nog verder omlaag'

16 September 2020 - Kimberly Bakker

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie moet nog verder omlaag dan eerder werd gesteld, zo maakt de Europese Commissie bekend. Tot dusver was het doel om de uitstoot om en nabij 2030 ruim 40% onder het niveau van 1990 te brengen, maar dat blijkt nu niet voldoende voor de Commissie.

De Europese Commissie vindt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 55% verminderd moet zijn, zo staat in de ontwerpresolutie. Eerder was het doel nog om de broeikasgastuitstoot tegen 2030 ruim 40% onder het niveau van 1990 te brengen. De aanscherping moet helpen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en om oververhitting van de aarde te stoppen.

Extra inspanning noodzakelijk
De nieuwe doelstelling vergt wel flink wat extra inspanningen. Volgens de Commissie is tussen 1990 en 2019 een reductie van zo'n 25% gerealiseerd. In 10 jaar tijd moet dus een (nog) hoger percentage behaald worden. Het betekent dat de investeringen in energieproductie én het energiegebruik jaarlijks met €350 miljard moeten worden verhoogd, ten opzichte van de laatste 10 jaar.

Daarbij moet het steenkoolverbruik met 70% dalen en moet het aandeel hernieuwbare energiebronnen in het totale energieverbruik toenemen tot 40%. Oudere gebouwen moeten 2 keer zo snel worden gerenoveerd en ze moeten tevens in een fors hoger tempo klimaatklaar gemaakt dan bij de oude doelstelling. Tenslotte zouden de eisen voor de energiesector en de industrie aangescherpt moeten worden, zoals de CO2-grenswaarden voor auto's.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Aarde gaat niet ten onder aan klimaatverandering

Opinie Kasper Walet

Energietransitie loopt vast in eigen goede bedoelingen

Nieuws Melk

Nieuw-Zeeland stelt heffing landbouwemissie uit

Opinie Kasper Walet

Stoppen met zonnepanelen op landbouwgrond?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden