Shutterstock

Nieuws Klimaat

'Broeikasgasuitstoot moet nog verder omlaag'

16 September 2020

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie moet nog verder omlaag dan eerder werd gesteld, zo maakt de Europese Commissie bekend. Tot dusver was het doel om de uitstoot om en nabij 2030 ruim 40% onder het niveau van 1990 te brengen, maar dat blijkt nu niet voldoende voor de Commissie.

De Europese Commissie vindt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 55% verminderd moet zijn, zo staat in de ontwerpresolutie. Eerder was het doel nog om de broeikasgastuitstoot tegen 2030 ruim 40% onder het niveau van 1990 te brengen. De aanscherping moet helpen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs en om oververhitting van de aarde te stoppen.

Extra inspanning noodzakelijk
De nieuwe doelstelling vergt wel flink wat extra inspanningen. Volgens de Commissie is tussen 1990 en 2019 een reductie van zo'n 25% gerealiseerd. In 10 jaar tijd moet dus een (nog) hoger percentage behaald worden. Het betekent dat de investeringen in energieproductie én het energiegebruik jaarlijks met €350 miljard moeten worden verhoogd, ten opzichte van de laatste 10 jaar.

Daarbij moet het steenkoolverbruik met 70% dalen en moet het aandeel hernieuwbare energiebronnen in het totale energieverbruik toenemen tot 40%. Oudere gebouwen moeten 2 keer zo snel worden gerenoveerd en ze moeten tevens in een fors hoger tempo klimaatklaar gemaakt dan bij de oude doelstelling. Tenslotte zouden de eisen voor de energiesector en de industrie aangescherpt moeten worden, zoals de CO2-grenswaarden voor auto's.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws politiek

Kabinet snijdt 2,2 miljard van opkoopfonds stikstof af

Nieuws Particuliere Opslag

Nederland loopt voorop bij opslag van varkensvlees

Nieuws Outlook

EU verwacht verdere krimp melkveestapel

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief