Shutterstock

Nieuws Energie

Paniek op de elektriciteitsmarkt

18 September 2020 - 1 reactie

Hoe heeft de prijs van elektriciteit begin deze week zo enorm kunnen pieken? In een paar dagen tijd werd in plaats van €30-€40 per megawattuur (MWh) een veelvoud betaald.

Inmiddels is de prijs terug op het niveau van de laatste weken, ongeveer €40 per megawattuur. Analisten zijn het er over eens dat tegenvallende opbrengst van windenergie (door windstilte) een rol speelde, naast extra vraag naar stroom door de ongekende septemberhitte van begin deze week. Ook was er weinig buffercapaciteit van energiecentrales. Groot onderhoud aan Franse kernenergiecentrales beperkt het elektriciteitsaanbod op de energiemarkt. Maar de enorme prijspiek blijft voor een deel ook onverklaarbaar.

Weer steeds belangrijker
Het is in ieder geval zonneklaar dat met het toenemende aanbod van groene stroom uit windmolens en zonnepanelen,  de pieken en dalen groter kunnen worden. Want het andere uiterste was dit jaar ook regelmatig aan de orde. De uurprijs van elektriciteit was op maar liefst 100 dagen bijna nul of zelfs negatief.

Het aanbod van zonne- en windenergie wordt voor een belangrijk deel bepaald door het weer. Dat verklaart ook een deel van het grillige prijsverloop. Komende week is er zeer waarschijnlijk een duidelijke tweedeling in een zomers eerste deel tot begin volgende week en een ronduit herfstachtig tweede deel met regen en veel wind. De veertiendaagse weersverwachting gaat er echter niet vanuit dat er een niet te stoppen depressietrein op gang komt.

Grillen van het orkanenseizoen
Op wereldniveau beïnvloedt het weer de energiemarkt ook. Het verloop van het orkaanseizoen in de Golf van Mexico bepaalt voor een belangrijk deel het aanbod van olie en vooral vloeibaar natuurgas. De kracht en het moment van deze orkanen is echter niet weken vooruit te voorspellen, zoals met de normale weersverwachting in toenemende mate wel het geval is. Het ligt voor de hand dat het naderende winterseizoen de vraag naar olie en gas doet stijgen en daarmee ook een opwaarts effect zal hebben op de prijs van elektriciteit. De daggasprijs beweegt zich al sinds het begin van de zomer tussen de €10-15 per kuub.

Minder vraag naar olie structureel
Daar staat tegenover dat analisten er vanuit gaan dat de vraag naar olie nooit meer terugkeert op het niveau van voor de coronacrisis. Het thuiswerken, dat vanwege de coronacrisis noodgedwongen een enorme vlucht heeft genomen, zal namelijk structureel zijn, verwachten analisten. Ook als de coronacrisis onder controle is, blijven veel meer mensen thuiswerken dan voorheen.

Deze week laat de prijs van olie een licht stijgende tendens zien. Landbouwdiesel (exclusief BTW en inclusief ledenkorting en kwantumtoeslag) kost nog steeds minder dan €0,90,- per liter. Dat was het prijsniveau waar de prijs van landbouwdiesel deze zomer langdurig op bleef steken, na de ongekende dip in de olieprijs van dit voorjaar.

EU ambitie ondersteunt CO2 rechtenhandel
De handel in CO2-rechten wordt een steeds belangrijker onderdeel van de energiemarkt. Hoewel dat deze week week na de aankondiging van nieuwe EU-ambities op weg naar het eerste klimaatneutrale continent ter wereld, nog niet direct zichtbaar werd in een hogere prijs. Het is evident dat de Europese Unie met handel in CO2-emissierechten de klimaatambities wil versnellen. De tussentijdse doelstelling van een CO2-reductie van 40% in 2030 werd opgehoogd naar 55%.

Zonnedaken winnen het van parken
Investeerders in zonne-energie zullen zich in Nederland op zonnedaken moeten gaan richten in plaats van zonneparken. De Nederlandse regering maakte deze week bekend het accent te leggen op de productie van windenergie boven zee en juist niet op zonneparken. De nieuwe SDE+-regeling voor de subsidiëring van duurzame energie kende een vijfvoud aan zonnedaken projecten subsidie toe, vergeleken met zonneparken. 

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Berry 18 September 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10889244/paniek-op-de-elektriciteitsmarkt]Paniek op de elektriciteitsmarkt[/url]
Misschien de tweet van Martin Visser nog even nalezen voor wat betreft de 100 dagen met negatieve elektriciteitsprijzen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Elektriciteit

Prijs van elektriciteit gaat schoksgewijs omhoog

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsmarkt kiest eigen richting

Analyse Elektriciteit

Extremen nemen toe op de elektriciteitsmarkt

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief