Shutterstock

Nieuws Energie

Kernenergie net zo duur als wind en zon

23 September 2020 - Jeannet Pennings

Kernenergie kan een serieuze optie zijn, naast energie uit wind en zon. Onderzoek, op verzoek van de Tweede Kamer, toont aan dat de kosten vergelijkbaar zijn. Levensduurverlening van bestaande kerncentrales is de goedkoopste manier om CO2 te besparen.

Kernenergie is niet duurder dan wind en zon als alle kosten op dezelfde manier worden berekend. Nu worden de extra kosten die voortvloeien uit zon en wind niet meegenomen in de berekeningen, maar afgewenteld op de netbeheerder en/of consument. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra netwerkkosten, kosten voor balanceren van het net en aansluitingskosten. Deze systeemkosten nemen onevenredig toe bij een hoger percentage zon en wind.

Goedkoper CO2 besparen
Tot die conclusie komt ENCO dat door minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gevraagd was onderzoek te doen naar de mogelijke rol van kernenergie in de energiemix. Ook blijkt dat de levensduurverlenging van een kerncentrale doorgaans een goedkopere manier is om CO2 te besparen dan zon en wind. Voorwaarde is wel dat Nederland met 1 of meer kerncentrales aansluit bij bestaande seriebouw van (buitenlandse) kerncentrales, omdat de constructietijd lang is.

De onderzoekers stellen verder vast dat kernenergie per terawattuur de meest veilige wijze van produceren van elektriciteit is. Veiliger dan het opwekken van energie uit zon en wind. Investeringen voor de veiligheid zijn geen issue in de sector. Sowieso zijn de investeringen voor een periode van 60 tot 80 jaar.

Vervolg: markt raadplegen
"Deze studie bevestigt dat voor CO2-vrij regelbaar vermogen na 2030 kernenergie één van de kosteneffectieve opties is", zo schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen is een motie aangenomen. Deze verzoekt de regering om een marktconsultatie te houden onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales in Nederland.

Ook moet onderzocht worden welke publieke ondersteuning daarvoor nodig is en in welke regio's er belangstelling is voor de realisatie van een kerncentrale.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Gasprijs zet duidelijke stap omlaag

Analyse Energie

Gasprijs stijgt weer na weken van daling

Analyse Energie

Gasprijs daalt toch niet na uitblijven deal

Opinie Kasper Walet

Energietransitie en politiek: een mad world

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden