Agrifoto

Nieuws Energie

Zeven van de acht zonnepanelen liggen op dak

30 September 2020 - Jeannet Pennings

Van alle zonne-energie die in Nederland wordt opgewekt, komt 13% van zonne-akkers. Veruit het grootste gedeelte is afkomstig van zonnepanelen op daken. Dit blijkt uit de NOVI-monitor van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In de recente 'Monitor nationale omgevingsvisie 2020' van het PBL staat welke ontwikkelingen zich in een leefomgeving voordoen. Deze ontwikkelingen zijn gekoppeld aan de doelen die Nederland gesteld heeft om tegen 2050 een circulaire economie te hebben. Zo moet onder andere ruimte gecreëerd worden voor energietransitie. Uit de nulmeting blijkt dat Nederland voor grote uitdagingen staat om genoeg hernieuwbare energie op te wekken.

Aandeel zonnepanelen neemt snel toe
Het doel voor opgesteld windvermogen in 2020 wordt niet gehaald, aldus het PBL. Anderzijds neemt het aandeel energie uit zonnepanelen nu snel toe. Het opgestelde zonnevermogen groeide van circa 1.800 megawatt in 2015 tot 6.874 megawatt in 2019. Dit betekent een toename van maar liefst 382%.

Het grootste gedeelte van deze zonne-energie wordt opgewekt op daken. Bijna 7 van de 8 zonnepanelen liggen op het dak. Hierbij was het aandeel grootschalige installaties (meer dan 15 kilowatt vermogen) in 2019 voor het eerst een fractie groter dan kleinschalige installaties. Het totale opgesteld vermogen van zonnepanelen in Nederland groeide 49% ten opzichte van 2018.

Zonne-akkers groeien het hardst
Het aandeel zonneparken op land blijft vooralsnog steken op 13% van de totale hoeveelheid opgewekte zonne-energie in Nederland. Wel is te zien dat tussen 2018 en 2019 grootschalig zon-op-veld wat sterker toegenomen is (68%) dan grootschalig zon-op-dak (60%) en nog meer dan kleinschalig zon-op-dak (38%).

De meeste zonne-energie (bijna 17%) is opgewekt in de provincie Noord-Brabant. De provincie is goed voor 1.142 megawatt. Het merendeel van die energie, bijna 92%, is afkomstig van zon op dak. Na Noord-Brabant wordt de meeste zonne-energie op daken opgewekt in Gelderland, gevolgd door Noord- en Zuid-Holland.

Meeste zon-op-land in Groningen
Als het gaat om zonneparken, dan is Groningen verreweg de grootste producent met 219 megawatt. In december is hier het grootste zonnepark van Nederland in gebruik genomen. Het gaat om een zonnepark van maar liefst 117 hectare. Na Groningen, volgen Zeeland (115 megawatt), Drenthe (96 megawatt) en Noord-Brabant (95 megawatt).

Over de realisatie van zonneparken is in Nederland veel te doen. Vooral de agrarische sector ziet dit als een bedreiging in de beschikbare ruimte voor landbouwactiviteiten. Grond is immers toch al schaars. De nationale omgevingsvisie 2020 stelt dat daken de voorkeur hebben boven velden, om landschap te behouden. Een harde eis is dat echter niet. Organisaties stellen dat de overheid de zonneladder veel strenger zou moeten toepassen. Daarmee wordt aangegeven met welke prioriteitsvolgorde en op welke locaties zonneparken op landbouwgrond kunnen komen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.

Meer over

Zonne-energie
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden